Омбудсманът от Хитрино: Има съмнения за отклоняване на средства
2

Омбудсманът от Хитрино: Има съмнения за отклоняване на средства

Мая Манолова дава кмета Нуридин Исмаил на съд, не й дал информация по нейни проверки

Има огромни съмнения и подозрения за отклоняване на средства от парите, отпуснати за възстановяване на Хитрино след  катастрофата от декември 2016 година. Това обяви пред репортери в Хитрино след приемна в общината омбудсманът на Република България Мая Манолова.

Над 100 жители на Хитрино се записали за приемната на омбудсмана. По думите й нямало човек, който да си тръгне без да пусне жалба. В резултат имало няколко десетки писмени оплаквания за извършваните ремонти, изразходването и разпределението на парите. 

"Дойдох в Хитрино за да се уверя на място как се харчат парите, които са събрани по дарителската сметка на БЧК, които хората преведоха за да подкрепят жителите на Хитрино 2.076 милиона лева, от които до момента са похарчени около 1.5 милиона лева. Това са парите за възстановяване на изгорялото обзавеждане и електрическо оборудване. От тези пари остават 500 хиляди лева, които кметът поиска от обществения съвет да му бъдат гласувани за извършване на ремонтни дейности. Условието беше, неговото предложение да бъде публично обявено, така че всеки един от хората в Хитрино да може да се информира, колко ще получи всяко домакинство. Установих на място, че това не е изпълнено." - коментира Манолова и обяви, че ще постави двата списъка на видни места в Хитрино.

Омбудсманът заяви, че още през следващата седмица в селото ще дойде екип на БЧК със строителни инженери и икономисти, които на място да проверят всяко едно от тези искания - дали вече ремонтът не е извършен със средства от социалния фонд, дали наистина има нужда от ремонт и дали поисканите пари съответстват на реално необходимите за неговото извършване. 

Извън темата за парите от дарителската сметка голямо количество жалби постъпили по отношение на извършените ремонти със средства от фонд "Социална закрила", онези 5 милиона лева, които правителството гласува и бяха преведени през фонд "Социална закрила" за изграждането на 13 къщи и за строително-ремонтни работи. Точно за тях имало и голям брой жалби за надписани сметки, извършване на СМР в обекти, в които нямало нужда от ремонти, поставяне на дограма в необитаеми сгради, отчитане на дейности и изписване на монтажни работи, които не били извършени.

"Настоях и утре ще изпратя писмена препоръка на министъра на труда и социалната политика да изпрати нарочна комисия с експерти от социалното министерство с представители на омбудсмана и граждани на Хитрино и медиите и да извърши проверка на всеки един лев, похарчен за СМД. Факт е, че трета година има хора на фургони, че тези 13 къщи, които трябваше да са готови към този момент не са и има четири, които продължават да се строят, а четири домакинства са застрашени да изкарат зимата отново на фургони или при роднини. Няма публичност, прозрачност и отчетност при изразходваните пари." - каза Мая Манолова.

По-рано през деня омбудсманът обяви, че по жалба, подписана от 60 души и друга от 18 с  твърдения, че ремонтни  дейности, които са им били обещани и признати за необходими след първите огледи не са извършени тя е поискала преди 6 месеца информация от кмета Нуридин Исмаил, но не получила отговор. Хората твърдяли, че в случаите става въпрос за избирателно отрицателно отношение към тях.

"Ще се възползвам от възможността, която ми дава законът за първи път да поискам Районният съд да глоби кмета на Хитрино за неизпълнение на законови разпоредби по отношение на осигуряване на публичност в проверките на омбудсмана." - заяви Манолова.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.