Националният омбудсман Мая Манолова ще направи пълна проверка на документацията относно парка зад хотел „Санкт Петербург” в Пловдив, след което се очаква да сезира прокуратурата. Това съобщи самата тя пред протестиращите вече близо месец хора, които в неделния следобед я посрещнаха с цветя.

Децата на живеещите около парка подариха на Манолова букети с бели хризантеми, а председателят на Инициативния комитет на протестиращите в защита на парка Асен Костов й даде саксия с бяла орхидея. „Искаме си парка”, „Не искаме поредния жилищен мастодонт”, „Искаме да има къде да играем”, й казаха и малки, и големи по време на протеста. Манолова веднага прие да се включи и в подписката с искане да бъде запазен паркът, като зелена зона и да не бъде застрояван. Преди да се подпише, тя внимателно прочете какви са исканията на хората в една от многото им тетрадки с подписи. Разбра, че вече над 6 000 пловдивчани са се подписали в защита на парка, сред които и много деца.

„Да, мога да кажа, че е имало опит и намерения да се промени предназначението и  от „зелена площ”, да се направи опит да стане за „обществено обслужване”, тоест паркът да бъде застроен. Може би първата стъпка за това е било безобразното отсичане на 67 дървета, което пък от друга страна е свършило своята работа и е предупредило гражданите, че има опит да се посегне на парка”, заяви тя пред протестиращите. След това уточни, че екипът й ще направи пълна проверка на документите, които се съхраняват в община Пловдив и ще отправи препоръки в Общия устройствен план (ОУП) и в Подробния устройствен план (ПУП) мястото да бъде отбелязано като зелени площи и да не се правят никакви опити да се променя предназначението му. Второто обещание, което даде пред протестиращите националният омбудсман, бе да се направи проверка в община Пловдив и в Министерство на отбраната (МО) защо двата публични обекта, които са в територията на парка – подземните бункери в МО и обществената тоалетна на община Пловдив, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта. „Би следвало те да имат своите кадастрални номера и да са отбелязани по предвидения за това ред. Така че ще настояваме това да бъде направено. Тоест, общината и държавата да си влязат във функциите и да защитават своята собственост”, каза Мая Манолова.

Третият ангажимент, който тя пое пред протестиращите, е да направи пълна проверка как са били отрязани 67 дървета от парка зад хотел „Санкт Петербург”. „Дали кметът на Пловдив е изпълнил своите ангажименти по член 63 от ЗУТ, дали дърветата са били надлежно картотекирани, дали в публичния регистър, който трябва да има община Пловдив за всички паркове, зелени площи и дървесна растителност, са били надлежно отбелязани отсечените дървета, кой как и защо е издал разрешителните за строеж и дали те са били спазени?”, зададе отсега въпросите, на които ще се търси отговор, Манолова. Тя бе категорична, че в зависимост от резултатите след всички тези проверки, има намерение да сезира прокуратурата.

„Общината и държавата трябва да направят всичко възможно, за да си защитят собствеността в този парк. Ако процедурата за окончателно одобряване на ОУП и ПУП каже, че това място ще бъде единствено и само зелена площ, то това много съществено ще повлияе на цената, на която общината би си откупила този парк. Така че, ако държавата и общината си свършат работата, цената за данъкоплатците няма да бъде висока”, каза още националният омбудсман.

На място в парка зад хотел „Санкт Петербург” я чакаше и издателят Божана Апостолова, която по-рано тази седмица написа в социалните мрежи, че строеж разрушава скалите на Бунарджика. Националният омбудсман е поела ангажимент да разучи и този казус, свързан с опазването на едно от тепетата в Пловдив.

Снимки и видео авторът

 

По темата: парк
Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Пет села на протест срещу кариера в Родопите

Жители на пет села от родопската яка в пловдивска област се вдигнаха за пореден път на протест срещу кариера за добив на инертни материали над село Белащица. Хората се събраха пред сградата на община „Родопи“ в Пловдив, за да изразят несъгласието си с думи на новоизбрания кмет Павел Михайлов, който бе казал, че щял да бъде медиатор между инвеститора и населението.

Деца и полицаи с флашмоб срещу тормоза в училище

Деца, психолози и полицаи от Пловдив се включиха с флашмоб срещу насилието в училище. Така те отбелязаха Световния ден за борба с тормоза в училищата, съобщиха от полицията в Пловдив.