0

О мбудсманът Дана Ковачева изпрати писмо в ЦИК, в което информира комисията за постъпили жалби и запитвания от граждани във връзка с нарушеното им конституционно право за участие в изборния процес като гласоподаватели, съобщават от службата на обществения защитник.

Омбудсманът Дана Ковачева изпрати писмо в ЦИК, в което информира комисията за постъпили жалби и запитвания от граждани във връзка с нарушеното им конституционно право за участие в изборния процес като гласоподаватели, съобщават от службата на обществения защитник.

Така например, гражданин сезира институцията, че на 18 март е диагностициран с COVID-19 и е постъпил за лечение в лечебно заведение в гр. София, макар че постоянният и настоящият му адрес са в гр. Добрич. След изписването му от лечебното заведение е карантиниран за още 14 дни отново на адрес в гр. София, поради което няма как да подаде заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия на постоянния си адрес.

При проверка се установява, че ЦИК се е произнесла с решение за реда за образуване на секции за карантинираните с подвижна урна. Според него право да гласуват с подвижна избирателна кутия ще имат избирателите под карантина, които имат постоянен, съответно настоящ адрес (в случаите, когато са подали заявление и са били вписани в избирателния списък по настоящ адрес) на територията на съответното населено място. Подвижните секции се образуват на територията на всяко населено място, ако до 31 март 2021 г. (3 дни преди изборния ден) има подадени не по-малко от 10 заявления от избиратели под карантина. Това става пред общината.

Обмудсманът обаче пояснява,че липсва предвидена възможност, ако лице е карантинирано или изолирано на адрес, различен от постоянния или настоящия му, да може да подаде съответното заявление за гласуване с подвижна урна на на адреса, на който пребивава по време на карантината или задължителната изолация. Освен че такива случаи не са единични, става въпрос и за адрес, за който може да се получи нужната информация при извършваната проверка по подадено заявление от съответната регионална здравна инспекция или Националната информационна система за борба с COVID-19.

„С оглед на изложеното, моля за становището Ви по описания проблем, както и за предприемане на необходимите мерки за разрешаването им”, пише омбудсманът Диана Ковачева.