Омбудсманът с писмо до депутатите с топ-проблемите на гражданите

Омбудсманът с писмо до депутатите с топ-проблемите на гражданите

В деня на Конституцията – 16 април, омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо и резюме на Годишния доклад на институцията (внесен на 31 март т.г. в Народното събрание) до шефката на НС и председателите на шестте парламентарни групи – ГЕРБ-СДС, „Има такъв народ“, „БСП за България“, ДПС, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, за да ги запознае с проблемите на гражданите, обърнали се за помощ към институцията през изминалата година, съобщиха от пресцентъра на омбудсмана. Самият доклад е внесен в НС още на 31 март.

През 2020 г. над 13 500 души са подали жалби до омбудсмана, а над 60 000 души са получили съдействие и подкрепа.

Сред тях  са множество жалби във връзка с ограничаване на изборните права, така и по отношение на "унизителното третиране" на членовете на СИК в процеса на предаване на изборните книжа.

Жалбите на гражданите показвали, че е наложително да се положат усилия за промяна на разпоредбите в Изборния кодекс, които да гарантират в максимална степен упражняването на основните права и свободи на гражданите в рамките на изборния процес. - правото на всички лица, които са карантинирани заради COVID-19, да упражнят правото си на глас, включително лицата, карантинирани на различен от настоящия си и постоянен адрес. Да могат да гласуват на друго място и лица, които поради служебните си задължения в изборния ден са командировани на друго населено място, различно от постоянния им адрес. Да се предвиди възможност за разкриване на достатъчен брой секции за гласуване в чужбина. Сред другите идеи е служебна проверка на решението на ТЕЛК при заявено желание за гласуване с подвижна избирателна кутия. 

На следващо място тя посочва и острия проблем с домашното насилие и припомня, че нееднократно го е поставяла на общественото внимание, но той все още не е намерил своето ефективно законодателно решение.

„За последните 12 месеца от началото на пандемията от COVID-19, по данни на гражданския мониторинг, убитите в близка партньорска връзка жени са 27, като две от жертвите са от последните десет дни", казва Ковачева. Според данни на МВР, през 2020 г. българските съдилища са издали 3057 ограничителни заповеди, като 349 са за насилие, упражнено спрямо мъже и 898 за насилие, упражнено спрямо деца. Въпреки че през 2020 г. Министерството на правосъдието изработи проект на ЗИД на Закона за защита от домашно насилие, той не беше внесен за разглеждане в 44-ото НС.

Тя обръща внимание и върху необходимостта от изграждане на модерна система за детско правосъдие.

Отбелязва, че доклада на Омбудсмана за 2020 г. показва, че най-голям дял от всички получени жалби в институцията са свързани с нарушени потребителски права. Сред тях най-многобройни са жалбите за лошо качество на ВиК услугите в страната.

След това са жалбите на гражданите от неправомерните действия на колекторските фирми и фирмите за бързи кредити.

"Накрая, но не на последно място, използвам случая да обърна внимание на факта, че важна част от правото на защита на българските граждани е възможността да се обърнат пряко към Конституционния съд. Като омбудсман и защитник на правата на българските граждани неведнъж съм поставяла темата за въвеждането на индивидуална конституционна жалба и се надявам тя да стане факт в най-скоро време“, завършва Ковачева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.