Омбудсманът с пимо до МВР:  Не спирайте граждани на границата за неплатени глоби

Омбудсманът с пимо до МВР: Не спирайте граждани на границата за неплатени глоби

Омбудсманът Дияна Ковачева изпрати писмо с препоръка до МВР да не спира граждани на границата за неплатени глоби, съобщиха от институцията на обществения защитник. Съгласно конституцията на Република България, всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели, изтъква Ковачева.

Повод пък е новата автоматизирана информационна система „Административнонаказателна дейност“ на граничните пунктове на страната, които според нея създавали пречки за напускане на страната на граждани, за които се установи, че имат неплатени глоби.

„Според решението, шофьорите, на които за първи път се връчват наказателните постановления, ще имат право да продължат пътя си и да обжалват или да платят. Тази инициатива за връчването на постановленията на водачи, които не са били намерени, намирам за полезна и смятам, че може да бъде подкрепена“, пише доц. Ковачева.

Тя обаче изразява несъгласието си с факта, че същевременно водачите, които са с влезли в сила глоби, трябва да платят на ПОС терминали на граничните пунктове, в най-близката банка, или да се разделят с книжката и талона на колата, както и че за неплатени глоби ще се проверяват и останалите пасажери в колата. Така всички те ще трябва или да платят, или да се откажат от пътуването.

Ковачева изтъква, че неизрядните водачи без съмнения трябва да бъдат санкционирани съгласно законовите разпоредби и глобите, които се налагат, да бъдат своевременно събирани. Но е нужно много внимателно да се следи прилагането на подобна разпоредба в контекста на упражняването на конституционните права на гражданите. Според нея проблем с така въведената система възниква в случаите, когато гражданите не са били уведомени за издадените наказателните постановления.  В тази ситуация водачите разбирали за издаденото наказателно постановление и наложеното наказание едва на гранично-контролно пропусквателните пунктове. При това положение, те се оказват в ситуация да не могат да продължат пътуването си, без да им е била дадена възможност да реагират.

Обезпокоителен по думите й е фактът, че освен водачите, за неплатени глоби ще бъдат проверявани и пътниците, включително тези в автобусите.

Ковачева посочва и оплаквания на граждани за случаи, в които системата не отчита, че дадена глоба е вече платена,. Така, ако водачът не носи със себе си платежния документ, също можело да бъде санкциониран, въпреки че е бил  изряден и е заплатил глобата си.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.