"Подготвила съм конституционна жалба по отношение на закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакувам формирането на цените във ВиК сектора и т. нар. единна цена, която натоварва най-много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често е гравитачна водата и те спонсорират малко по-заможните." - това обяви в Шумен омбудсманът Мая Манолова.Манолова участва в дискусия за качеството и цената на водата в Шумен, където потребителите заплащат от Нова година най-скъпата вода в България на цена 3.40 лева за кубически метър, а пак според националния омбудсман водата е с едни от най-лошите показатели за качество.

"Критерият за икономическа обоснованост на разходите за формиране на цената на водата се пренебрегва напълно с въвеждането на единна цена. Трябва да има връзка между реално направените разходи и цената на водата и качеството." - коментира Манолова. Тя допълни, че ще иска и ясни критерии за социална поносимост, които да бъдат записани в закона защото към момента КЕВР доста произволно прилагал различни статистически показатели.

По време на дискусията в Шумен присъстващите граждани с ропот отнеха думата на представителката на МРРБ, изпратена за срещата, организирана от местния обществен посредник и националния омбудсман. Манолова обаче заръча на държавната служителка да предаде на министъра си МРРБ като мажоритарен собственик на 51 процента от активите на "Водоснабдяване и канализация - Шумен" да гласува за намаляване на цената на водата под определения от КЕВР максимално допустим размер от 3.40 лева. Искане до шефа на водното дружество за свикване на общото събрание на акционерите между 4 и 7 февруари с една единствена точка - запазване на цената от 2018 година е внесъл кметът на Шумен Любомир Христов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Библиотеката в Шумен тръгва с разнос на книги по домовете

Доставка на книги по домовете започва от 25 септември Регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров". Услугата е предназначена за хора с трайно или временно ограничена подвижност и ще бъде безплатна за читателите, съобщи говорителят на читалнята Татяна Вътова.

Перлата на Шуменското плато беше затворена през  лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" отваря за туристи от 2 септември

Перлата на Шуменското плато беше затворена през лятото заради размножаването на прилепите

Пещерата "Бисерна" в Шумен отваря вратите си за посетители отново от 2 септември, съобщи пресаташето на Природен парк "Шуменско плато" Ирина Павлова. Перлата на платото беше благоустроена преди няколко години, но едва тази пролет стана достъпна за официални посещения, а от началото на май беше затворена отново за да не се смущават колониите от прилепи в размножитения им период.

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Реставратори върнаха блясъка на Томбул джамия в Шумен

Две епохи се срещат под стенописите на купола в най-големия мюсюлмански храм в България

Фини извивки, поразяваща очите полихромия и нахлуваща през цветни витражи светлина посрещат от края на юли вярващите и туристите в най-големия мюсюлмански храм в България "Шериф Халил паша", познат популярно като Томбул джамия. Преди две седмици е приключила цялостната реставрация на молитвената част, а реставраторите са се прехвърлии в медресето и двора, като всички работи трябва да приключат до края на годината.