"Подготвила съм конституционна жалба по отношение на закона за регулиране на ВиК услугите, с която ще атакувам формирането на цените във ВиК сектора и т. нар. единна цена, която натоварва най-много най-бедните български граждани, които живеят в малките населени места, където най-често е гравитачна водата и те спонсорират малко по-заможните." - това обяви в Шумен омбудсманът Мая Манолова.Манолова участва в дискусия за качеството и цената на водата в Шумен, където потребителите заплащат от Нова година най-скъпата вода в България на цена 3.40 лева за кубически метър, а пак според националния омбудсман водата е с едни от най-лошите показатели за качество.

"Критерият за икономическа обоснованост на разходите за формиране на цената на водата се пренебрегва напълно с въвеждането на единна цена. Трябва да има връзка между реално направените разходи и цената на водата и качеството." - коментира Манолова. Тя допълни, че ще иска и ясни критерии за социална поносимост, които да бъдат записани в закона защото към момента КЕВР доста произволно прилагал различни статистически показатели.

По време на дискусията в Шумен присъстващите граждани с ропот отнеха думата на представителката на МРРБ, изпратена за срещата, организирана от местния обществен посредник и националния омбудсман. Манолова обаче заръча на държавната служителка да предаде на министъра си МРРБ като мажоритарен собственик на 51 процента от активите на "Водоснабдяване и канализация - Шумен" да гласува за намаляване на цената на водата под определения от КЕВР максимално допустим размер от 3.40 лева. Искане до шефа на водното дружество за свикване на общото събрание на акционерите между 4 и 7 февруари с една единствена точка - запазване на цената от 2018 година е внесъл кметът на Шумен Любомир Христов.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Камъните от накитите се оказаха рубини и гранати, използвани за императорите и царете

Вадят Преславското съкровище в нова светлина

Камъните от накитите се оказаха рубини и гранати, използвани за императорите и царете

Преславското златно съкровище ще бъде представено в нова светлина в деня на българската археология 14 февруари, съобщи пред "Монитор" директорът на историко-археологическия музей във Велики Преслав д-р Александър Горчев.

Ветеран фронтовак влезе в стотната си година

Младши сержантът от Втората световна война Димитър Василев влезе във стотната си годишнина, а служители на Военното окръжие в Шумен и заместник-командирът на 29-ти механизиран батальон - Шумен отидоха при него на крака за да честитят 99-ия му рожден ден.

Монументът Шумен влиза в процедура за национален паметник

"Създатели на българската държава" е най-внушителният представител на социалистическото монументално изкуство

Министерството на културата открива производство по предоставяне на статут на обект с класификация на архитектурно-строителна и художествена единична недвижима културна ценност от най-ново време с категория "национално значение" за "Мемориален комплекс "Създатели на българската държава"" в местността Илчов баир над Шумен. Уведомление от заместник-министъра на културата Амелия Гешева е качено на сайта на министерството и в едномесечен срок заинтересованите страни могат да представят свое становище.