Омбудсманът пита МВР как се контролира следенето на мобилните ни данни при карантина

Омбудсманът пита МВР как се контролира следенето на мобилните ни данни при карантина

Омбудсманът Диана Ковачева пита МВР как упражнява контрол върху служителите си за осигуряването на съдебен контрол при следенето на мобилните ни данни при карантина. Ковачева е изпратила писмо до вътрешния министър Младен Маринов по повод промените в закона за електронните съобщения, които позволяват да иска информация от мибилните опратори за телефоните на подставените под карантина лица, като телекомите трябва да дават данните "незабавно".

В тази връзка тя изтъква, че по време на извънредното положение властите не са длъжни да доказват, че човекът, за когото искат трафични данни, наистина е поставен под карантина. Не било предвидено и съд да разрешава предоставянето на данните, както е в останалите случаи, т.е. да се осъществява предварителен съдебен контрол.

Ковачева изтъква още, че според закона има последващ съдебен контрол.

„Следователно, едва след като МВР получи информацията, районните съдилища могат да преценят дали искането е било основателно“, подчертава Ковачева. Тя добавя, че така законодателят не е предвидил осъществяване на контрол за това дали действително е направено искане за разрешение от съда за всеки отделен случай, както и дали това се е осъществило в срок от 24 часа.

„Предвид горното, обръщам внимание на факта, че съхраняването на трафичните данни и тяхното използване по начина и със средствата, уредени от закона, макар и да преследва легитимна законна цел в обществен интерес, би могло да наруши права на гражданите, тъй като по своята същност представлява намеса в личния им живот. Във връзка с това, се обръщам към Вас с искане да ми предоставите информация какви мерки сте предприели за осъществяване на контрол върху оправомощените органи на МВР да изпълняват задължението си да сезират районния съд за упражняване на контрол във всеки конкретен случай в рамките на 24 часа след поискване от мобилния оператор да им предостави трафични данни“, завършва омбудсманът писмото си до министър Маринов.

Всъщност само преди ден БСП внесе жалба пред КС точно за тези текстове от ЗЕС, които бяха изменени чрез закона за извънредното положение, а според социалистите ще се стигне до безконтролно следене на телефоните на гражданите.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.