Омбудсманът към КЕВР: Гражданите да платят за парно след преизчисление на сметките

Омбудсманът към КЕВР: Гражданите да платят за парно след преизчисление на сметките

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати писмо до шефа на КЕВР Иван Иванов по повод десетки жалби на граждани за неоснователно, по техните сигнали, завишени сметки за март 2020 г., начислени от „Топлофикация София“ ЕАД.

В писмото си Ковачева настоява в условията на основателни съмнения за неправилно изчислени прогнозни сметки, както и в извънредната ситуация, при която хората имат обективни затруднения да плащат битовите си сметки, КЕВР да даде възможност на потребителите да заплатят сметките за парно за март едва след като те бъдат изчислени правилно, като в кратки срокове информира гражданите за своето решение.

„Рязкото увеличение на мартенските сметки за топлинна енергия е некоректно и неразбираемо и предвид факта, че сметките през отоплителния период са прогнозни – на база потребено количество топлинна енергия за отопление за предходния отчетен период“, категорична е Ковачева.

„Очаквам от страна на КЕВР да бъде извършена обективна и безпристрастна проверка, както и да ме уведомите за резултатите от нея“, пише омбудсманът.

По думите й с оглед правомощията на омбудсмана отправя препоръка да информират по ясен и разбираем начин обществеността за направените констатации, като при установяване на нарушения на нормативната уредба, касаеща формирането на задълженията за топлинна енергия, да предприемете незабавни действия за недопускане в бъдеще на подобни случаи.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.