Оля Стоянова с Голямата награда за драматургия

Оля Стоянова с Голямата награда за драматургия "Иван Радоев"

Оля Стоянова бе удостоена в Плевен с Голямата награда от 11-ото издание на Националния конкурс за нова българска драматургия "Иван Радоев". Авторката бе наградена за пиесата й "Три пълни обиколки на света". Победителката получи плакет, създаден от скулптора Георги Чапкънов, и парична награда.

Награди за млад автор до 40 години получиха двама – Иван Димитров за пиесата "Пожар" и Николай Петков за "Въздигане от синьо". Отличието за плевенски автор бе връчено на Стефан Кръстев за "Кратка пиеса за любов". За първи път автор бе отличен от името на актьорската трупа на Плевенския театър: наградата отиде при Катя Димова за "Трийсет и два такта".
Официалната церемония се състоя в Драматично-кукления театър "Иван Радоев" в града и започна с припомняне на интервю, дадено от Иван Радоев през 1994 г., което разкрива възгледите на големия български поет и драматург, израснал в Плевенския край.
Конкурсът се организира от 20 години от Министерството на културата, Общината и Плевенския театър. Досега са се състезавали около 600 нови пиеси. Сред именитите автори три пъти е бил победител Боян Папазов. Тази година са изпратени 64 пиеси, 20 от тях – за куклен театър. Конкурсът е явен и в него са оценени текстове, които не са поставяни и не са участвали в други конкурси. Десет са номинираните. Освен наградените, сред номинираните са "Пет ключа към щастието" на Александра Вал, "Виктория" на Йордан Славейков, "Квартално хайку" на Павел Николаев, "Казвам се Матилда" на Сабина Стефанова и "Едно и шест" на Тома Авджийски.
Журито е работило в състав Димитър Табаков – председател, и членове Бориса Сарафова, Ованес Торосян и Стефан Иванов. Председателят отбеляза големия брой нови пиеси, участието на утвърдени драматурзи и на непознати млади хора, на които трябва да се подаде ръка. Пиесите бележат тенденция да търсят пътеки към човешката душа, изтъкна Табаков. Пожеланията към авторите бяха пиесите им да имат дълъг сценичен живот.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.