Олиото поскъпна с 23 на сто за година (ОБНОВЕНА)

Олиото поскъпна с 23 на сто за година (ОБНОВЕНА)

Олиото поскъпна с 23 на сто през изминалата година. Това заяви главният изпълнителен  директор на Софийската стокова борса (СБС) Васил Симов по време на годишния брифинг на СБС относно тенденциите за покачване и намаляване на цените при борсовата търговия в БТА. 

По думите му това се дължи на скокът на цената му на борсовия базар в Ротердам, който определя ценовата стойност на маслата за консумация на едро в цяла  Европа. Във втория по големина град в Нидерландия растителната мазнина бележи ръст от 32 на сто. 

Традиционнният овкусител за салата обаче не е единственият от основните продукти в потребителската кошница, чиято цена върви стремглаво нагоре. В периода януари - декември 2020 г.

захарта у нас скача с 6 %,

докато в световен мащаб покачването й е в размер на 10 - 11 на сто. При брашното не се наблюдава значително поскъпване.  Според другия изпълнителен директор на ССБ Десислава Иванова "пандемията е нарушила функционирането на пазарните механизми". Слуховете за износ на пшеница от Русия и въвеждането на мито от страна на руснаците са причинили покачването на цените на зърното в Европа. През януари миналата година във Франция то се е търгувало за 210 д./т., а в края на 2020 г. цената му достига до 260 д./т. . В Германия тя скача от  222 на 270 д./т през същите месеци.  У нас пшеницата е вървяла между 300 и 410 лв./т. в периода януари-декември. 

При царевицата също се наблюдават ценови аномалии заради засушаването в Щатите. През първия месец на миналата година  на ССБ тя се е търгувала между 270 - 290 лв./т., докато декември е скочила до 330 - 350 лв./т. 

Най-значително поскъпване се наблюдава при маслодайния слънчоглед. 

Покачването е с 32 на сто за година - от 580 - 600 лв. (през януари) до 850 - 900 (през декември). 

Иванова подчерта още, че 88 на сто от общия оборот на борсата се сформира от търгуването с горива, които през тази година следват тенденциите за поевтиняване на петрола на световния пазар. Така според данни на ССБ

дизеловото гориво е поевтиняло с 40% за година, а бензинът с 29 на сто. 

В отговор на въпрос представителите на ССБ поясниха, че не се планира България да налага мита, тъй като "не може да си позволи да предприеме подобни мерки сама". Симов обобщи, че през вече изминалата година над 440 млн. лв. са изтъргувани "на пода“ на ССБ, а сключените сделки наброяват 1376. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.