Олимпийците загрижени за превоза до Пекин

Олимпийците загрижени за превоза до Пекин

Въпреки продължаващата пандемия, Асоциацията на националните олимпийски комитети (АНОК) успешно проведе в хибриден формат своята ХХV Генерална асамблея на 24 и 25 октомври 2021 г. в Крит (Гърция).

В нея участваха 148 НОК присъствено и 57 НОК бяха свързани виртуално. В асамблеята участва и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Участниците в асамблеята изслушаха окончателния доклад на организационния комитет на олимпийските игри Токио 2020, както и докладите на организационните комитети на предстоящите олимпийски зимни игри Пекин 2022 и олимпийските игри Париж 2024. Сериозна загриженост беше изразена от АНОК по въпроса за превозването на олимпийските делегации до Пекин за участие в олимпийските зимни игри през февруари 2022 г. С решение на китайското правителство от началото на 2020 г. от и до Пекин могат да кацат единствено и само китайски авиокомпании. Тази забрана важи и към момента и създава сериозни затруднения на Националните олимпийски комитети за подготовка и планиране на пътуванията. От организационния комитет на Пекин 2022 отговориха, че се очаква решение на този въпрос.

Преди дни националите по шорттрек на България бяха в Китай за предолимпийска квалификация и се наложи да плащат солено за превоз с китайските авиолинии, които летят само от 3 дестинации в Европа. Президентът на МОК Томас Бах в своето обръщение към асамблеята специално благодари на 205-те НОК и техните спортисти за подкрепата и солидарността по време на трудностите с пандемията. Тази подкрепа беше изключително важна за успешното провеждане на отложените олимпийските игри в Токио 2020, които се проведоха през 2021 г. 205-те НОК потвърдиха своя ангажимент към неполитизирането на спорта и своята подкрепа към олимпийските игри, които са мощен символ на разнообразие, приобщаване и недискриминация, като спортисти от всички раси, религии, етноси и култури се състезават помежду си и живеят заедно в хармония.

Членовете на Генералната асамблея на АНОК обсъдиха въздействието, което предложението на ФИФА за организиране на всеки две години на световното първенство би имало върху НОК и другите спортове в техните страни и изразиха своята загриженост. Генералната асамблея на АНОК одобри решението, взето от Изпълнителния съвет на АНОК, да приеме доклада на Комисията за събития на АНОК относно процедурата за определяне на предстоящия домакин на световните плажни игри на АНОК за 2023, 2025 и 2027 г. и одобри Комисията за оценка на АНОК да започне работа с кандидата за 2023 г. - Индонезийския олимпийски комитет. Кандидатите за Игрите през 2025 и 2027 ще бъдат проучени през следващата година.

В двата интензивни работни дни бяха представени докладите на континенталните асоциации на НОК, на комисиите на АНОК, на отдела за връзки с НОК на МОК и Олимпийска солидарност. Следващата Генерална асамблея на АНОК ще се проведе в Сеул през 2022 г.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.