0

Г радският транспорт в Токио им е забранен първите 14 дни, разказва за "Монитор" Елица Попова, COVID офицер на българската делегация за Токио 2020:

Градският транспорт в Токио им е забранен първите 14 дни, разказва за "Монитор" Елица Попова, COVID офицер на българската делегация за Токио 2020:

- Г-жо Попова, изпълнявате функциите на COVID офицер към делегацията ни за олимпийските игри в Токио. Как се озовахте на този пост, изисква ли се медицинско образование за него?

- Не се изисква медицинско образование, тъй като това е само административна дейност. Аз от години работя във федерацията по ски като координатор маркетинг и реклама и оттам имам добра връзка и с Българския олимпийски комитет. През тази зима успяхме да проведем успешно стартовете за Световната купа в Банско в условията на COVID пандемия и при доста строги правила за спазване в тази обстановка. Така че натрупах опит с тези неща и от БОК ме поканиха да заема тази длъжност, която се води COVID Liaison Officer (CLO). От мен не се иска да съм доктор, а да менажирам административните процеси около COVID-19. С огромна радост се съгласих, защото винаги съм искала да отида на летни олимпийски игри, както и да посетя Токио. Не си представях какво точно ми предстои. През май приех предложението и оттогава насам съм затрупана и чета хилядите документи с изисквания, които организаторите бълват ежедневно.

- Какви са изискванията към спортистите преди заминаване, по време на престоя им в Токио и след това?

- Без значение дали си спортист, или друго лице от делегацията, заминаваш с два PCR назо-фарингиални теста, които трябва да са направени в рамките на 96 и 72 часа преди първия международен полет. Естествено, ако един от тези два теста е позитивен, въобще не заминаваш за никъде, самоизолираш се и си действаш по процедурите, които са в съответната страна. Ако тръгнеш, слушаш какви са изискванията на съответната авиокомпания – едни искат маски FFP2, други обикновени. На летището в Токио ще има отделени коридори за хора, които са свързани с олимпиадата. Минаваш веднъж имиграционни процедури и втори път COVID процедурите.

Преди да тръгнеш обаче, трябва да се снабдиш със смарт телефон, на който да си инсталираш две приложения. Едното от тях, наречено OCHA, ти служи както пред миграционните власти, тъй като там си въвел номера на паспорта, на акредитацията си за Токио, какъв си, къде отиваш и колко време ще стоиш, но също и двата PCR теста и други данни около здравословния си статус. И когато всички тези данни са коректни, ти се генерира QR код, при проверката на който вече можеш да влезеш в Токио.

Второто задължително приложение е някакъв вид COVID tracker (преследвач), казва се COCOA. Японците са си го въвели още миналото лято. Използва bluetooth и ти казва, ако в периметъра ти на движение има заразен с COVID-19.

- На летището ще трябва ли да се прави нов тест?

- Там ще правят бърз тест от слюнка и ако той е с някакъв неясен резултат, от същия материал правят първо антигенен, после PCR тест от същата проба. Ако и тук продължава да има съмнения, се прави PCR с назо-фарингиален тампон. През цялото това време стоиш изолиран в специално помещение на летището. Който мине тези тестове, отива за настаняване към олимпийското село, като може да се ползва само специалният олимпийски транспорт. Градският транспорт е забранен.

- А по време на престоя си в Токио наистина ли всеки ще бъде следен със специален чип къде ходи и какво прави?

- Да, така е. Веднъж като влезеш в Япония, започваш ежедневно да докладваш в приложението OCHA как се чувстваш здравословно и каква ти е температурата. Тези данни от приложението пристигат в една информационна система, в която CLO-тата като мен имат достъп до данните за хората от неговата делегация. Единствено държавните глави, които ще посетят олимпиадата, президенти, министри и т.н. не попадат в тези банки, те си имат специални изисквания и контрол. Така, ако някой от твоята делегация даде позитивна проба, на CLO-то ще му мигне лампичка и ще разбере кой от групата има проблем.

- Какво се случва, ако някой спортист даде положителна проба за COVID-19? Как ще бъде карантиниран, ще може ли да се върне и да участва в състезанията, ако това е възможно?

- Всеки случай ще се разглежда самостоятелно. Има три различни степени на заболеваемостта. Ако си носител на заразата, те затварят и определят карантината според това дали си боледувал, дали си ваксиниран, как се чувстваш. Първо позитивният трябва да се свърже със съответното CLO на своята делегация, а той - с определените от организаторите екипи на японските власти и на МОК. Така или иначе, докато излизат резултатите от пробите, човекът стои изолиран в съответното място и ако е позитивен, веднага със специален транспорт се откарва до определения за карантиниране хотел. Организира се преместване на вещите му, доставя му се храна и вода и на място се определя каква ще е карантината, дали трябва да се хоспитализира и въобще какво се случва. Защото той може да даде положителен резултат и нищо да му няма.

Всички спортисти се тестват ежедневно, като на CLO-то се раздават контейнери за вземане на проба. После той събира пробите в някакво депо, от където два пъти на ден се прибират и се изследват в специализирани лаборатории. 24 часа по-късно се връща резултат, като се уведомява само ако има положителен случай или съмнителен резултат.

- А какво се случва с контактните на положителния?

- Първо трябва да се определят тези контакти, като има две групи – наистина близки (с кой е бил в стая, на тренировка и т.н.) и такива, които не са чак толкова близки за последните 2 дни. Ако е бил спаринг партньор в тениса, то не е близък, но ако е в борбата например, е близък. Тогава контактният веднага се привиква на допълнителен тест и според резултата от него се предприемат действия – ако е положителен, го карантинират, а ако не – минава на режим, че ще го следят и тестват допълнително още 2 дни.

- Изключва ли се вариант карантиниран състезател да се върне в турнира?

- Не се изключва, но отново всичко ще е индивидуално, тъй като карантината е минимум 7-10 дни, та ще зависи и от това дали ще успееш във времето. Защото хората не отиват на разходка в Токио, а да се състезават и пристигат малко преди състезанието и след неговия край си заминават. Това всъщност е и друго от изискванията на домакините – да не се стои в Япония повече от 48 часа след края на твоето участие на игрите.

Така че първите 14 дни от престоя си всеки ще бъде следен къде ходи, какво прави и ако всичко е наред, му казват, че вече може да ползва градския транспорт.

- Ще има ли по-специално отношение към ваксинираните, преболедувалите коронавирус олимпийци, ще важи ли европейският сертификат?

- Токио 2020 приветства ваксинирането. Те призовават всеки, който има възможност и от държавата, от където идва има процедура, да направи ваксинация, защото това ще намали риска. Но ваксината не е задължителна, за да се участва на олимпийските игри. Те съветват да се носят всички документи, по които може да се проследи здравословният статус по отношение на COVID-19. Тази лична документация ще помогне на комисията да реши, ако си контактен или позитивен, дали да те карантинира за 3 или за 10 дни, или дали въобще да те затварят.

- Ще бъде ли задължително носенето на маски от спортистите?

- Абсолютно задължително е носенето на маски постоянно с изключение когато се храниш, пиеш или спиш и когато тренираш или се състезаваш. Но ако решиш да отидеш във фитнес залата, там трябва да я носиш. Тези правила се отнасят не само за състезателите, а абсолютно за всички.

- А при прибиране на състезателите ни ще има ли допълнителни COVID процедури на българска земя?

- В момента разпоредбите на българското здравно министерство важат до 31 юли и всички спортисти ще минават по съответната процедура за граждани, идващи от Азия. При това те ще разполагат с последния си PCR от Токио.

- Доколкото знам, и тестовете у нас не могат да бъдат направени навсякъде преди заминаване, а в определени от МОК лаборатории. Колко са за България?

- Списъкът до преди 2 седмици включваше „Пирогов“, „Токуда“, Александровска и две пловдивски лаборатории. Ние обаче изискахме още, тъй като повечето ни състезатели са по провинцията и е трудно да се осъществят само в два града. Сега са включени Бургас и Варна. Проблемът е, че японското правителство изисква сертификатите да отговарят на техния стандарт и имат списък от десетина задължителни неща, които трябва да съдържа.

- Много от нашите спортисти се готвят в чужбина. Те там ли ще се тестват?

- Да, в съответната държава, където се намират, и в лабораториите, посочени от организаторите. Например тримата ни джудисти са първите, които отиват в Япония за предварителен лагер. Те пътуват на 10-и и трябва във вторник да направят първия си тест. Тъй като са на лагер в Хърватия, на 6-и ще минат на PCR там. Втория ще го направят вече в България.

- Има ли друг по-заплетен случай при състезателите ни с оглед на тези сертификати?

- Имаме Антъни Иванов, който се намира в САЩ и трябва там да си намери най-близкото до него място на акредитирана лаборатория и да се тества. Ивет Лалова и съпругът й са в Италия, Мирела Демирева и нейният треньор са в Амстердам, Полина Трифонова от тениса на маса е в Германия. Нямам обаче потвърждение от тях, че са си намерили лабораториите и ще се тестват там. В момента събирам информация кой къде ще се намира за тези 96 и 72 часа, за да им помогнем с логистиката за тестването.