Олигарсите на Костов пак разлайват кучетата срещу Пеевски

Олигарсите на Костов пак разлайват кучетата срещу Пеевски

Ревизията на приватизацията и признанията на Стив Ханке притесниха господарите на фалшивите новини

Две знакови събития от последните дни предизвикаха остри пристъпи на паника у менторите и бенефициентите на престъпната приватизация у нас. И те отговориха по единствения начин, по който могат – с изтъркани от употреба фалшиви новини и информационни димки, за да отклонят вниманието от себе си.

Първото събитие е решението на главния прокурор Иван Гешев да възложи на ДАНС да извърши пълна проверка на приватизацията от началото на прехода досега. Проверката трябва да обхване всички сделки, извършването на плащания по тях, независимо от вида на платежните средства, както и всички предприети действия по следприватизационния надзор. Инициативата на главния прокурор веднага получи категорична подкрепа от всички парламентарно представени партии. Това е ясен знак, че са възможни и необходимите законови промени, с които да отпадне т.нар. давност за приватизационните далавери, зад която удобно се крият олигарси и политици от прехода.

Второто събитие е интервюто на Стив Ханке пред bTV, в което бащата на валутния борд директно обвини бившия премиер Иван Костов в корупция.

Пред правоверния журналист от мейнстрийма на Иво Прокопиев Светослав Иванов, Ханке разказа как преди повече от 20 години е предоставил пред тогавашния президент Петър Стоянов цял куфар с документи, уличаващи Командира в корупция. Стоянов взел документите и веднага се свързал с Костов по телефона, като му се разкрещял. Ефект от доказателствата, които уличават действащ премиер в корупция, няма. Но не е трудно да се досетим за какво са се отнасяли документите, защото именно по времето на Костов стратегически сектори от икономиката бяха раздържавени и отидоха в „правилните“ ръце – при ортаците и „братовчедите“ на Костов.

След интервюто на проф. Стив Ханке, главният прокурор Иван Гешев заяви, че никой не може да се бърка в работата на прокуратурата и че мястото на олигарсите е в затвора.

Ключовата дума е приватизация. И по точно решимостта на държавното обвинение да направи цялостна ревизия на престъпните схеми, с които тя бе извършена. По времето на Костов, а също така преди и след него. Паническата реакция на хората, които се припознаха като участници в Костовите далавери бе очаквана. Олигарси като Иво Прокопиев, Цветан Василев и техният политически бащица Иван Костов извадиха единствената си защитна реакция – активизираха придворните си журналисти и ДС-ченгета, за да разлаят кучетата. Целта е ясна – да отклонят вниманието от себе си.

А псетата от Фабриката за фалшиви новини се разлайват най-добре от дежурните и лъжливи мантри срещу депутата и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Обаче опорните точки с клевети от тефтерчето на Кръстника на мейнстрийма Иво Прокопиев привършиха и сайтовете за фейк-продукция започнаха да се повтарят. Старите лъжи с особена настървеност се разпространяват от интригантския сайт Фрогнюз на Огнян Стефанов (агент Академик). И този път с академична последователност Стефанов повтаря нелепата глупост: „Главният прокурор бяга като дявол от тамян, колчем стане дума за Делян Пеевски. Питайте го защо Пеевски отсъства от делото „КТБ“?

Пеевски отсъства от делото КТБ по простата причина, че няма нищо общо с бруталното източване на трезора. За който авторитети като Стив Ханке, международната одитна агенция „АликсПартнърс“ и Вашингтонският арбитраж категорично заявиха, че от самото начало е действал като пирамида. И то именно под вещото ръководство на Цветан Василев. Мантрата, че Пеевски имал кредити в КТБ и затова трябвало да бъде разследван, отдавна е разбита на пух и прах. Още през 2017 г. депутатът заяви, че той и семейството му действително са имали кредити, които са обслужвани редовно и отдавна са погасени евективно. Нито Пеевски, нито някой от семейството му не дължат нито стотинка на КТБ. Депутатът няма съдебни дела за активи на КТБ. Напротив – промените в закона за банковата несъстоятелност, изготвени от Делян Пеевски, Йордан Цонев и Хамид Хамид, върнаха над 1 млрд. лева от заграбеното от КТБ според официалните отчети на синдиците.

Отчет обаче няма от Огнян Стефанов (агент Академик) за това – вярно ли е, че е прибирал тлъсти суми на ръка на два трашна – първията от 200 000 лева, а вторият от 150 бона от Цветан Василев, каквито са свидетелските показания в мегаделото срещу кредитния фараон? Е ако да, срещу какви услуги? Декларирал ли ги е в НАП?

Втората лъжлива мантра, която за N-ти път повтарят придворните журналисти на олигархията е, че Делян Пеевски имал нещо общо с приватизацията на „Булгартабак“. Творческото безсилие на Фабриката за фалшиви новини вече става малко досадно. Още през 2016 г. Пеевски продаде миноритарния си дял от 5% в дружеството. Факт, който също лесно може да бъде проверен в търговските регистри.

Всички клевети и обвинения срещу Делян Пеевски от Кръстникът на мейнстрийма Иво Прокопиев и от БГ Мадоф – Цветан Василев, са лишени от факти брътвежи в стил „една жена каза“. Факта е, че Пеевски е един от най-проверяваните хора в държавата. Проверяван е от всевъзможни институции и служби, та дори и от ЕСГРАОН, когато се кандидатира за евродепутат. Нарушения, свързани с неговото име, просто няма. И за разлика от задкулисните господари на фалшивите новини, той стои с името си зад „Телеграф медиа“. А изданията от групата неуморно вадят десетките далавери, свързани с приватизацията и олигархията в България. Затова и Пеевски е неудобен.

Що се отнася до обявената от обвинител номер едно Иван Гешев ревизия на приватизацията, ние още миналата седмица прогнозирахме – по реакциите ще ги познаете. Вижте кой е притеснен от това, че ДАНС ще проверява сделките му и активизира атаките с фалшиви новини. По това ще познаете кой се е уплашил от думите на Гешев.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.