Олигарсите Божков и Василев в кремълски сценарий срещу държавата
3

Олигарсите Божков и Василев в кремълски сценарий срещу държавата

-   БГ Мадоф прати клоуна си Сашо Диков да занесе акциите на „Левски“ в Министерския съвет

-   Премиерът Бойко Борисов поряза цирка им, пиарката на МС: „Г-н Диков, носете ги в една балканска столица“

Олигарсите – бегълци от закона, Васил Божков и Цветан Василев направиха водевилен опит да атакуват държавността по кагебейски сценарий. Двамата се прегърнаха публично в поредна атака срещу управляващите и в частност премиера Бойко Борисов, използвайки драмата с фалирания от Божков ФК „Левски“, а като таран бе употребен журналистът на повикване и отколешен глашатай на БГ Мадоф – Сашо Диков.

Целта на активното мероприятие, което явно е планувано внимателно, е да се разклати държавата в навечерието на падането на извънредното положение у нас, а самите олигарси - да се измъкнат от правосъдието, което им диша във врата заради десетките им афери. Към момента Божков е с повдигнати 11 обвинения за цялата палитра на Наказателния кодекс – от финансови злоупотреби за стотици милиони до изнасилвания и поръчкови убийства. Цветан Василев, известен като БГ Мадоф и родния Пабло Ескобар, се крие вече близо 6 години в Белград в опит да се спаси от правосъдието за източената от него КТБ.

Във фарса пък са замесени освен двамата бегълци от закона, каолиновият бос Иво Прокопиев, пионката им Сашо Диков, различни части на „мейнстрийма“ на задкулисието, така и кремълското крило в престъпната им схема, което в момента се води от лидера на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, известен с прякора си Копейкин. Атаката пък бе

изпипана по всички правила на мафиотското изкуство

и стартира няколко дни преди кулминацията й в сряда. (Виж хронологията на събитията по-долу – б.р.)

За целта бе използван овладеният от друг подсъдим олигарх – Иво Прокопиев, „мейнстрийм“. Както самият разградски бос призна преди няколко години в стенограмите от „АРГОгейт“, чрез подставени журналисти той е овладял основния информационен поток в страната и успява да пробута интересите през национален ефир. За сцена на фарса пък бе избрана любимата медия на олигарсите bTV, чиито публицистични и новинарски предавания са на пряко подчинение на Прокопиев. Миналия петък там бе излъчено интервю по телефона с Васил Божков.

В програмната си тв изява обвиняемият пробва да разклати кабинета, като хвърли обвинения срещу финансовия министър Владислав Горанов, че последният го бил посъветвал да не плати близо 700 млн. лв. данъци за хазартната си дейност. Обвиненията светкавично бяха опровергани както от Горанов, така и от премиера Бойко Борисов, които посочиха, че това са измислици, а Божков атакува в опит сам да се спаси. Въпреки това от интервюто на Божков лъсна, че целта му е да се дестабилизира държавата. Стара максима е, че когато падне финансов министър, си тръгва и кабинетът и затова хазартният бос удари именно в тази посока, категорични са експерти. Последвалата върволица от смущаващи тв изяви – както на  „Нове холдинг“, собственост на Божков, така и на „мулето“ на Цветан Василев – Сашо Диков, показват, че основната цел на конспираторите с обвинения е именно

„обезглавяването“ на държавата

Затова и сряда сутринта от холдинга на хазартния олигарх обявиха, че акциите на „Левски“ са джиросани в полза на премиера Бойко Борисов. Интересен детайл е, че това се е случило на 8 май – деня, в който bTV излъчи програмното интервю на Божков. Показателен е изборът на „муле“ на пакета с акции – Сашо Диков е известен като част от глутницата журналисти на повикване около Цветан Василев. Появата му пред МС с пакета акции в ръка е стар мафиотски прийом, с който се заявява публично, че двамата босове са се прегърнали срещу общия си враг. Нещо, което е добре известно както на българския Пабло Ескобар, така и на хазартния олигарх, укриващ се зад граница.

В същото време медии съобщават, че фарсът идва ден преди насрочения отдавна антиправителствен протест на прокремълската партия "Възраждане" пред Народното събрание. Целта на Божков е елементарна: да насъска радикални запалянковци на синия клуб да се включат в погрома на Копейкин, като даде знак, че Бойко Борисов е персоналният виновник за незавидната съдба на "Левски". Употребата именно на Сашо Диков не е случайна, а символна. Това е директен знак, че зад планирания пуч стои не просто Божков, но и банкерът беглец от Белград Цветан Василев.

От години насам именно Сашо Диков и неговата телевизия "Евроком" са рупорите на Василев, а според непотвърдена информация бившият бос на КТБ финансира тайно кабеларката.

Сашо Диков е мостът между Цветан Василев и Васил Божков

между Белград и Дубай и днес това се официализира. В изказване на Герена, където се озова, след като провокацията му да предаде акциите на „Левски“ на Борисов не успя, Диков призна, че с Василев и Божков готвят нов компромат срещу властта, а на мушката им е „един министър“.

От друга страна, организаторът на протестите в четвъртък Костадин Костадинов, известен като Копейкин, е сред спонсорите на същата тази телевизия "Евроком". Връзките на всички пък водят към кремълския олигарх Константин Малофеев, който има 10-годишна забрана да влиза у нас точно заради участие в други планове за овладяване на страната в полза на Русия, точно с помощта на Цветан Василев. Аферистът и оръжейният бос Емилиян Гебрев пък играят в тандем с цел да отмъкнат под носа на държавата военния завод „Дунарит“, купен с пари на вложителите в КТБ, и да го дадат на руснаците. Тъй като врътките им засега обаче удрят на камък, двамата са измислили схема, при която заводът се контролира от Гебрев и се източва в полза на Василев и руските му ментори, сред които и кремълският олигарх Константин Малофеев. Последният дори получи 10-годишна забрана да влиза в България, след като прокуратурата разкри опит за намеса в делата на държавата от страна на Кремъл, поръчана от Малофеев и бившия руски посланик Леонид Решетников, а дадена за реализация на друг свързан с Василев играч – шефа на русофилите у нас Николай Малинов.

Друга интересна подробност е, че зад плана срещу кабинета „Борисов“ прозират сериозни юридически „помощници“. Те са

успели да създадат заплетен юридически казус

по няколко направления – от провокация към подкуп до опит министър-председателят да бъде обвинен в „конфликт на интереси“. Според топюриста проф. Огнян Герджиков в момента Борисов не е собственик и акционер, а е само титуляр на акциите по Търговския закон. За да стане собственик на "Левски", първо трябва да има събрание на акционерите, на което да присъства и самият премиер. Там само с негово съгласие може да бъде вписан в книгата на акционерите. До момента това не се е случило, а единствено са джиросани акциите, което е извършено едностранно от страна на Попов. Премиерът Борисов до момента няма никакво участие в случващото се, поради което не е в конфликт на интереси, категоричен е той.

Благодарение на това, че Борисов посече цирка, който спретнаха пред Министерски съвет клиентът на прокуратурата Васил Божков и неговият пратеник - човекът на БГ Мадоф Сашо Диков, акциите реално се върнаха обратно на „Герена“. Пред Диков и насъбралите се журналисти се появиха спортният министър Красен Кралев и шефката на пресслужбата на МС Севдалина Арнаудова.

Тя се обърна към Диков със съвета

да занесе документите в "една друга балканска държава"

визирайки Сърбия, където се укрива банкерът беглец Цветан Василев.

"За да има прехвърляне на акциите, трябва да има желание и от двете страни. Очевидно едната страна не желае да ги получи. Смятаме, че това е опит за политизиране съдбата на "Левски", което не е редно. Няма как премиерът на държавата да е собственик на който и да е клуб. Виждаме, че има желаещи, които да станат притежатели на акциите. Ако те не потвърдят желанието си, редно е акциите да отидат в привържениците на клуба. Те са заявявали многократно желанието си да вземат съдбата на "Левски" в свои ръце", заяви Кралев.

"Това е несериозно отношение към съдбата на клуба, но вината в това не е на премиера Борисов, а на собствениците на клуба, които решават на кого да джиросат акциите. Редно е съдбата на "Левски" да бъде предадена в ръцете на привържениците", допълни Кралев

Скиор на повикване

Скандалният журналист Сашо Диков, известен с това, че е част от екипа за медийни поръчки на БГ Мадоф – банкера беглец Цветан Василев, занесе акциите на "Левски" в Министерския съвет. Те бяха пратени там от клиента на прокуратурата Васил Божков.

Диков от години обслужва медийно друг беглец от българското правосъдие - Цветан Василев, който фалира КТБ и отмъкна милиарди от вложителите й. Спортният журналист е част от звеното на БГ Мадоф за отстрел на неудобните, в което влиза "Фрогнюз" на доносника от ДС Огнян Стефанов, медийната му наложница Люба Кулезич, подсъдимата за финансови далавери Соня Колтуклиева, обвързаните с кремълската пропаганда "Бивол", както и специално създаденото с цел натиск НПО "БОЕЦ".

Разследваният по 11 обвинения Васил Божков не случайно е избрал скандалния журналист Сашо Диков за негов куриер. Човекът на БГ Мадоф бе изпратен да занесе акциите на ПФК „Левски“ в Министерския съвет, но премиерът Бойко Борисов отказа да ги приеме. Оказа се, че секретарката на Божков - Йоана Христова Чолакова, се познава повече от добре с Диков. Нещо повече – тя е племенничка на бившата съпруга на Сашо Диков – Аня Пенчева. Т.е. майка й е сестра на актрисата.

Срещу Чолакова също бе повдигнато обвинение от прокуратурата за участие в организираната престъпна група, ръководена от Божков. Тя бе административен директор на "Левски" и е била в Надзорния съвет на контролирания от Божков "Холдинг Пътища", който работеше по инфраструктурно строителство с договори от обществени поръчки. Холдингът вече не развива дейност. Освен това тя е и една от най-близките сътрудници на Божков.

"И до днес майката и бащата на Йоана са най-близките ми хора. Тя е едно прекрасно момиче и аз по никакъв начин не се отказвам от нея", каза самият Диков.

Разследват Копейкин за източена субсидия

Лидерът на партия „Възраждане“ Костадин Костадинов, известен като Костя Копейкин, стана клиент на прокуратурата заради присвоени 1 млн. лева от партийна субсидия.

Окръжната прокуратура във Варна е образувала досъдебно производство за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение. Прокурорите са се самосезирали, след като изгледали  репортажа по Нова телевизия. В репортажите се изнасят данни за престъпление по чл. 203 от Наказателния кодекс, което е законен повод за образуване на досъдебното производство. Покупките на Копейкин направиха впечатление, защото изведнъж си купи вила за 215 хил. лв. на морския бряг, а съпругата му се сдоби с апартамент за 100 хил. лв., при положение че по документи и двамата разчитат само на заплата.

Сега разследването трябва да установи дали длъжностно лице от ръководните органи на партия „Възраждане“ е присвоило партийна субсидия в размер на 1 млн. лева, връчени му като държавни средства, предназначени за функционирането на партията. Ще бъдат проверени изнесените в разследването на телевизията факти по придобиването на имоти от лице от ръководството и свързани с него лица, както и движението по партийните сметки на ПП „Възраждане“ – постъпления и преводи към други сметки.

Медийно обслужване по поръчка

Основната част от т.нар. мейнстрийми на подсъдимия олигарх Иво Прокопиев – новинарските предавания на bTV, за пореден път бяха активирани в защита на обвиняемия хазартен бос Васил Божков. Основно звено за „специални поръчки“ в медията са шефът на актуалните предавания Венелин Петков и двете му протежета – водещият на сутрешния блок на телевизията Антон Хекимян и водещият на неделното публицистично предаване Светослав Иванов. Точно затова не е чудно, че двамата бяха използвани за пореден път за удобна трибуна в полза на Божков и плановете му за дестабилизация на държавата.

Още в началото на разследването срещу него медията се превърна в комфортен терен за защитните тези на Божков, криеше в продължение на седмици информация по случая и дори най-безцеремонно и безпрецедентно цензурира говорителя на главния прокурор – Сийка Милева. За бруталната цензура на висш държавен служител призна самата Милева. Коалицията „bTV – Капитал“ се представя от трима придворни на Прокопиев тв журналисти – директора на „Новини, актуални предавания и спорт” Венелин Петков и водещите Антон Хекимян и Светослав Иванов. Триото правоверно спазва дневния ред на Прокопиев и ортаците му олигарси, независимо дали трябва да бъде защитаван съпругът на Черния лебед Лозан Панов, или да се оклевети някой неудобен. В същото време медиите „Дневник“ и „Капитал“ и bTV са цензурирали нагло и бившия съдружник на Васил Божков – Цветомир Найденов. Това разкри преди няколко месеца самият той. Бизнесменът разказва, че е дал интервю пред двете медии на разградския бос, но то не видяло бял свят 60 дни, неясно защо. bTV пък се спотайвала 45 дни, изчаквайки скандала да гръмне в цялата държава и чак тогава да го отрази, но с тотален превес на обвиняемия Божков.

Хронологията на фарса

8 май – Укриващият се зад граница обвиняем бизнесмен Васил Божков излезе с програмно интервю в сутрешния блок на bTV. В него Божков пряко атакува държавата и направи опит да „вземе главата“ на финансовия министър Владислав Горанов, като заяви в ефир, че е получил от него указания да не плати близо 700 млн. лв. данъци за хазартната си дейност. Последва светкавична реакция както на Горанов, така и на премиера Бойко Борисов. В две отделни изявления те обявиха, че твърденията на Божков са опит за лансиране на защитна теория от страна на обвиняем и нямат нищо общо с истината. Самият Божков не даде доказателства, които да потвърдят обвиненията му.

10 май – В предаването „120 минути“ баскетболният треньор Тити Папазов обяви, че ще вземе акциите на футболния „Левски“. Папазов заяви, че трябва тази седмица да получи акциите по куриер от Дубай, където се укрива от правосъдието собственикът на „сините“ Васил Божков.

12 май – В съобщение, изпратено до медиите от „Нове холдинг“ на Васил Божков, обявиха, че в сряда закъсалият финансово клуб "Левски" ще има нов собственик. От холдинга съобщават, че акциите са пристигнали в България, а в сряда сутринта Божков щял да обяви „новия собственик на мажоритарния дял акции, както и подробностите около решението си и къде ще бъде извършено предаването им, планирано за 9,00 ч. на същия ден“.

8 часа, 13 май – Отново в писмо до медиите от „Нове холдинг“ обявиха, че 87% от акциите на футболен клуб "Левски" ще бъдат изпратени в Министерския съвет. В съобщението се посочваше, че акциите са джиросани и ще бъдат предадени в 9 часа на премиера Бойко Борисов.

9 часа, 13 май – Пред сградата на Министерския съвет се появи скандалният журналист Сашо Диков, известен с това, че е част от екипа за медийни поръчки на БГ Мадоф – банкерът беглец Цветан Василев. В духа на обичайното за Диков шоу той донесе акциите с папка, но не бе допуснат веднага да влезе в МС и трябваше да изчака да бъде пуснат. "Взех ги преди 20 минути от човек, натоварен от "Нове холдинг" да ми ги предаде. Срещнахме се пред храм "Св. Александър Невски". Вчера в 13 часа ми се обади г-н Божков от Дубай и ме попита дали имам желание да предам акциите на Бойко Борисов и аз се съгласих", обясни Диков пред журналисти.

9,15 часа, 13 май – Пред сградата на Министерския съвет, където чакаха „мулето“ Сашо Диков и насъбралите се журналисти, се появиха спортният министър Красен Кралев и шефката на пресслужбата на МС Севдалина Арнаудова. Те съобщиха, че се разиграва политически цирк и премиерът Бойко Борисов не е давал съгласие да получи акциите, така че няма как да ги приеме. "Това е несериозно отношение към съдбата на клуба, но вината в това не е на премиера Борисов, а на собствениците на клуба, които решават на кого да джиросат акциите. Редно е съдбата на "Левски" да бъде предадена в ръцете на привържениците", допълни Кралев. Малко след това Диков обяви, че „ще се обади на хората, от които е взел акциите на "Левски", за да им ги върне“.

12 часа, 13 май – Изпълнителният директор на "Левски" Павел Колев е приел акциите на футболния клуб и те ще останат за съхранение на "Герена". Това обяви скандалният журналист Сашо Диков, който бе избран за куриер от укриващия се от прокуратурата в Дубай Васил Божков. Човекът на БГ Мадоф - Диков, донесе акциите на футболния клуб „Левски“ на „Герена“, след като не бяха приети в Министерски, съвет. Пред журналисти той обяви, че в 9,41 часа е получил SMS от Божков, според който му е наредено след отказа от МС да предаде акциите на Павел Колев и „там да се оправят с тях“. Колев обаче не става автоматично собственик.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.