Олигархът Прокопиев натиска по сицилиански Темида

В навечерието на четенето на присъдата за аферата „EVN”

Олигархът Прокопиев натиска по сицилиански Темида

  • Активира всички свои връзки зад граница да го бранят от затвора
  • Организира жив щит от журналистите си, за да избегне правосъдието

Подсъдимият разградски олигарх Иво Прокопиев цяла седмица натиска по сицилиански съдебната власт у нас и по-конкретно Специализирания наказателен съд. Там в неделя се очаква магистратите да излязат с решение за т.нар. афера „EVN”. Подсъдими по нея са освен каолиновия бос са и двамата му „министри“ на повикване – Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и трима от служителите на Прокопиев във фирмата „Булброкърс“, която е продала на безценица миноритарния дял на държавата в енерго-разпределителното дружество. Подсъдимите трима от фирмата на Прокопиев „Булброкърс“ са управителят Радослав Рачев и акционерите Петър Василев и Любомир Евстатиев. Дянков и Трайков са обвинени за продажбата на държавния дял в ЕВН на занижени цени, а Прокопиев – за подбудителство.

Сделката е ощетила хазната с над 20 млн. лв. – пари, които е трябвало да отидат в „Сребърния фонд“, от където да бъдат разпределени за пенсии на най-възрастните у нас. Вместо това тези милиони потънали в джобовете на разградския бос, който взел „комисионни“ и като представител на австрийския купувач на дяловете на дружеството и като „защитник“ на интересите на държавата, която е била продавач.

Всички тези факти обаче от много време се опитват да бъдат прикрити от олигарха Прокопиев и медиите от „мейнстрийма“ му, които в последната седмица са активирани на истеричен режим да бранят шефа си. Очевидно разградският бос е силно притеснен от приближаващото възмездие и затова е задействал всички български и задгранични „застраховки“, които има. За целта по команда и под индиго две от международните журналистически асоциации в Европа пуснаха защитни писма в подкрепа на „атакувания независим“ издател.

Явно Прокопиев е спестил сериозна част от фактите, защото удобно е пропуснал да спомене зад граница, че никой у нас не разследва т.нар „издателска“ дейност на каолиновия цар на приватизацията. Причината Дамоклевия меч на правосъдието да виси над главата му е участието му в престъпната приватизация у нас като любимо протеже на задкулисния ментор на олигархията Иван Костов.

Че Прокопиев трудно може да бъде наречен „независим“ издател, бранещ свободата на словото става ясно и от поредния му нагъл опит да използва журналистите си като жив щит срещу правосъдието. Така в навечерието на решението по делото “EVN”, служителите на „Икономедиа“ излязоха със защитен текст за шефа си, в който фактите са сериозно пренебрегнати за сметка на манипулациите. Просто защото всеки журналист е наясно, че няма как някой да бъде съден за изказване на сбирка на Тристранния съвет, а защото е част от сериозна плетеница от обвързаности, която години наред смуче държавата.

Самите журналисти пък не за първи път изпадат в положението да бъдат ползвани като реквизит в пиесите на шефа си. Преди 7-8 години, например се оказа, че същите са заложени от Прокопиев по банков заем – наред с компютрите и столчетата в редакцията си, разградския мошеник заложил и редакционната политика на изданията си. Или с други думи казано – „свободното слово“ на журналистите си. Този факт обаче също липсва в защитните словоизлияния за Прокопиев и министрите му „на каишка“ – Дянков и Трайков.

Че каолиновият бос е сериозно разтревожен от хода на делото „EVN” стана ясно още преди десетина дни, когато защитата му буквално се опита да препъне финала на процеса. Когато скъпоплатените адвокати на разградския олигарх и останалите подсъдими най-безцеремонно заявиха, че нямат свободни дати, в които да пледират до септември, а някои от тях и до декември. Наглостта на защитата и директната им заявка, че са готови на всичко, за да саботират края на процеса, съдията нямаше друг избор освен да определи заседание в събота.

Този факт обаче липсва в „свободните“ издания на Прокопиев и присъдружните медии от мейнстрийма. Те веднага се пробваха да изкарат в публичното пространство, че едва ли не съдът много бързал да приключи делото и затова то се гледало в събота. За шиканирането на процеса от адвокатите – нито дума. Явно свободната журналистика на каолиновия крал не е фен на истината, иначе нямаше как да пропусне и друг важен факт. Прокуратурата поиска Прокопиев и двамата му „министри“ да бъдат задържани, защото имат сериозни средства и възможност да духнат зад граница при осъдителни присъди. А Прокопиев има и опит в тази посока. Преди десет години, заедно със жена си Галя, той избяга от стотиците милиона лева дългове, натрупани у нас, като се скри в Сингапур. Днес той е решил да използва миналото си на беглец от кредиторите си като легенда, че имало заплахи за живота му, защото бил „независим“ издател, но всички у нас са наясно, че това не е истина, а поредната манипулация на разградския олигарх.

Евро-аталантикът ползвал руска система, за да цака държавата

Представящият се за евро-атлантик олигарх Иво Прокопиев явно изобщо не е скъсал с корените си с Държавна сигурност. Това става ясно и от аферата „EVN”. По време на процеса стана ясно, че за продажбата на акциите е ползвана руската система РТС на Българската фондова борса.

Предмет на делото е сделка в края на 2011 г., при която чрез системата РТС и един от модулите й - смесен закрит аукцион, били продадени акциите, като купувач станал мажоритарният собственик на „ЕВН България Електроразпределение“ АД - ЕВН Австрия. Според прокуратурата, в нарушение на Закона за приватизация „Булброкърс“ е участвал като довереник и посредник както от страна на държавата в лицето на Агенцията за приватизация, така и от страна на мажоритарния собственик ЕВН Австрия. Парите от продажбата пък отишли вместо в Сребърния фонд, в специално създадената Държавна консолидационна компания и така били ощетени българските пенсионери.

Трите вещи лица, които са изготвили съдебно-техническата експертиза, е трябвало да отговорят на въпроса дали комуникационната система на борсата е защитена от външна намеса. Експертът Тони Атанасов обяви заключението: „Системата за външна защита е направена както трябва, но не знаем доколко е ефективна, тъй като не бяха запазени записите /логовете/ по време на търга. Ние отидохме 2 г. по-късно. След 2 г. историята не се пазеше.“ Колегата му Георги Бояджиев допълни, че има множество криптирани връзки, но няма криптиране на данните.

„Отвън системата е защитена с множество криптирани комуникации, но отвътре системата няма никаква защита на данните и това е най-големият пропуск, който установихме“, заяви Бояджиев. Експертите обясниха, че системата РТС има много модули, но за търговията е използван само модулът за смесен закрит аукцион.

„Когато отидохме в борсата, системата си беше инсталирана, работеща, функционираща“, каза още Бояджиев. Експертите симулирали търговия, за да направят теста. Те не знаят дали в периода, когато са тествали системата, чрез нея са били провеждани реални търгове на борсата. Експертът Филка Станимирова пък защити пред съда изготвена от нея съдебно-счетоводна икономическа експертиза. Вещото лица потвърди пред съда, че през периода 2004-2010 г. финансовото състояние на „ЕВН България Електроразпределение“ е било много добро. „ЕВН е било печелившо, нито една година не е отчетена загуба“, заяви Станимирова.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.