Какво общо има между млада шампионка по шах и народният представител и наш издател Делян Пеевски? Не бързайте да казвате нищо или да махвате с ръка – естествено, че нищо. За хилядите тролове, които ежеминутно се трудят в интернет пространството в полза на задкулисните си ментори обаче не е така.

 

Плод на тяхното творчество например е чутовната манипулация, че на младата спортна надежда е отказана стипендия от Столична община заради липса на средства, но видите ли държавата плащала пари на Пеевски – за охрана от НСО. Всеки здравомислещ човек разбира, че това е евтина пропаганда, в която се навързват две напълно несвързани една с друга новини, с цел да се омаскари някого. Столична община, както и всяка друга форма за местно самоуправление, не плаща парите за охрана на НСО, а си има собствен бюджет и сама решава как да бъде разпределен.

Фактите обаче са подменени

от снимки на младото момиче, прегърнало шампионска купа, заповедта за отказ на стипендия и... Пеевски.

Покъртителният пример за медийна манипулация пък е създаден от вярната пионка на банкера-беглец Цветан Василев – Георги Георгиев от псевдо гражданското сдружение „БОЕЦ“. И макар в медиите да изобилства от публикации, подкрепени с официални доказателства за връзката между БГ Мадоф и видинския „Боец“, тази информация е спестена на широката публика. И това не е случайно – Василев, както и неговите авери олигарсите Иво Прокопиев, Сашо Дончев и Огнян Донев имат за какво да мразят Пеевски. Със законодателните си инициативи депутатът и колегите му ДПС спряха не една или две техни далавери, които въртяха на гърба на държавата и гражданите. Медиите от нашата издателска група пък системно, с документи и лесно проверими факти, разкриваме грозната действителност, в която виреят олигарсите и техните афери. Показваме лицата и на техните говорители от Фабриката за фалшиви новини в опит да прокараме лъч на нормалност в мътните води на превърналата се в блато медийна среда у нас.

Затова новите обществени манипулации вече набират скорост през една друга трибуна, по-различна от класическите медии – социалните медии. Фалагманите на Фабриката отдавна са разобличени като обслужващи интересите на политико-икономически тъмни кръгове. А както стана ясно и последното (поръчано впрочем от самите олигарси – б.р.) медийно проучване – тиражите на издания като „Сега“ и „Капитал“

не просто са ударили дъното, а копаят ново такова.

Или с две думи казано – никой не иска да дава пари, за да чете манипулациите и пропагандните им материали. А това е лошо за олигархичните им издатели, защото ако никой не чете медиите им, няма как да облъчват обществото с лъжите си и да обслужват собствените си интереси. И когато това се случи, маските падат.

Ноторно известен факт е, че основното правило на задкулисието у нас е да не отговаря с материалите си на основния журналистически въпрос – Кой говори. Ако знаеш кой ти казва една информация, ще знаеш ли дали да вярваш в нея или не. Така например, ако говори кандидат за депутат, трудно събрал над 2% на последните избори с формацията си, създадена и финансирана от дискредитирани личности като Иво Прокопиев и Сашо Дончев, например, няма как да бъде представян като експерт по право, нали? Въпреки това Христо Иванов и много от неговите съратници - неуспели депутати, често са представяни само като
специалисти във Фабриката, а самите „говорещи главички“ разпръскват манипулации в угода на олигарсите и громящи враговете им.

Отговорът на въпроса

кой плаща и кой поръчва медийното обслужване на тези кръгове,

обаче скоро ще излезе наяве. Новоприетите медийни поправки от НС, внесени именно от Пеевски и колегите му Велислава Кръстева, Йордан Цонев и Хамид Хамид, узакониха именно осветляването на тъмните финансови потоци, които текат към определени медии в последните години, за да се плащат с тях подобни пропаганди. И това жегна силно олигархията, която от години се бе стаила зад кулисите, за да диктува от там обществения дневен ред, без да се вижда от къде идва той. Социалните мрежи между другото успешно се ползват от същите тези кръгове едновременно като Народен съд и уред за промиване на мозъци. Неудобните са сочени с пръст и окарикатурявани, за да се подценят истините, които вадят наяве те. „Богоизбраните“ от олигарсите пък са венцеславени като мъченици на свободното слово и борбата за демокрация. Смешен плач, който обаче все повече се набива в общественото съзнание. А обществото, залято от толкова много помия, все повече забравя да пита – кой говори и къде са доказателствата за това, което казва?

Така, в центъра на настоящата и най-мащабна досега пропагандна атака е поставен вечният враг на олигархията, мразен от задкулисните играчи и писалките им издател и депутат, който обаче в последното десетилетие е спечелил повече подкрепа от хората на избори, колко всичките им ГМО партии заедно не успяха. Делян Пеевски. Прост медиа анализ показва, че поне по една фалшива новина на ден през последните две години е продуцирала Фабриката за фалшиви новини на олигархията срещу депутата от ДПС и наш издател. Справката е направена на база на на заглавията в периода ноември 2016 – 2018 г. индексирани от търсачката Гугъл. От показаните резултати на ключова дума „Делян Пеевски“ се появяват над 1000 резултата, като 2/3 от тях са продуцирани от изданията на Фабриката и съдържат от откровени лъжи до текстове, в които около един факт се навързва цяла плетеница от измислици. Без да се проверяват фактите, без да се търсят доказателства, без дори да звучат логично. Фейковете се роят като под индиго и най-лошото – ретранслират се напълно безкритично от знайни и незнайни сайтове. Останалите манипулации са сътворени от тролове, което правят именно такива евтини, абсурдно, но добре звучащи популистки лозунги като случая със стипендиантката например. Чудите се защо го правят? Защото продуцираните във Фейсбук текстове също се индексират от „Гугъл“ и така, ако някой

напише „стипендиантка“ в търсачката, ще изскочи и името на Пеевски. Както вероятно се досещате, тези медийни манипулации също се ретранслират от сайтчетата от машината за манипулации, чиято единствена цел е промиването на мозъци.

Точно затова преди няколко дни медиите от издателската група

„Телеграф медиа“ стартирахме осветляването на фейк сайтовете,

които реално играят ролята на гара разпределителна за фалшиви новини. Списъкът е непълен и се променя постоянно, защото в „играта“ се включват нови болтчета и изключват други, слагани като резерва за следващата атака.

Кампанията е естествено продължение на битката срещу фалшивите новини, които първи стратирахме у нас преди вече почти две години. Сега темата за медийните манипулации е много модерна и мнозина олигарси се пробваха да яхнат в своя угода. Преди няколко години обаче бяхме сами в борбата си срещу това издания, представящи се за стандарт на журналистиката, да ни лъжат в очите при това безнаказано. Днес, след стотици примери за фалшивите новини, които ни заливат от тези издания дойде време да направим следващата крачка или както се казва в онзи стар виц „Поименно, колега, поименно“... Затова в следващите дни имената на изданията, в които са били засечени откровенни лъжи, пропаганда, фейкове или просто непроверени информации ще бъдат съобщавани поименно от нашите страници. Защото обществото трябва да стане нетърпимо към подобни явления. Независимо дали са плод на платено творчество, нечия диктовка, олигархична опорка или просто мързел да провериш изтеклата в интернет информация и я препечаташ безкритично. Защото журналистиката е пазител на двете най-важни обществени ценности – истината и свободата. И за да има качествени медии у нас, различни от олигархичните машини за лъжи, тези две ценности трябва да вървят ръка за ръка.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Поискаха вето на закона

Глашатаите на Прокопиев свалиха маските

Поискаха вето на закона "Пеевски", след като вече беше обнародван

Медийните поправки, гласувани от парламента и целящи осигуряването на пълна прозрачност на финансирането на изданията в страната, предизвикаха пореден отчаян вой от олигархията и нейните публични говорители. Този път обаче воят свали маските на последните, иначе представящи се за журналисти, като ги разобличи като прости глашатаи на опорките на задкулисните им ментори.

 

„Фрогнюз“ заляха и дипломат №1 на САЩ с фалшиви новини

"Morgan, Lewis & Bockius LLP":Помпео и Захариева не са обсъждали "Магнитски"

Активните мероприятия на източилия над 4 млрд. лева от КТБ банкер беглец Цветан Василев и хранениците му от сайта на агент Академик на ДС Огнян Стефанов „Фрогнюз“ достигнаха нови геополитически върхове в измислиците по казуса „Магнитски“.

Притискат държавата с писмо, в което лъжат за Делян Пеевски

Олигархът Прокопиев се уреди с индулгенция от „Репортерите“

Притискат държавата с писмо, в което лъжат за Делян Пеевски

След като не успя да облъчи българското общество с лъжите си, че не е олигарх, а „чист като сълза“ издател, разградският бос Иво Прокопиев прибегна до любимия си щит – помощ от чужбина. „Индулгенцията“ дойде под формата на безпрецедентно писмо, опитващо се да окаже натиск върху държавата, съдебната власт и издателите у нас, които разобличават аферите на олигарха и аверите му.