Олигархията се събра на „Дондуков“ 2 (ОБЗОР)

След арестите на президентски съветник и секретар

Олигархията се събра на „Дондуков“ 2 (ОБЗОР)

  • Румен Радев пристана на мафията, призова за бунт срещу кабинета и Темида

  • Кървавият Ел Чапо свири сбор, задкулисни босове и партиите им се обединиха

Олигархията у нас публично доказа, че мафията си има държава, и се събра демонстративно на „Дондуков“ 2. Институцията, която трябва да символизира обединението на нацията, най-нагло бе използвана от задкулисните кръгове у нас като таран за бунт срещу държавността. В ролята на говорител на мафията пък влезе самият държавен глава Румен Радев, който извърши безпрецедентен акт на погазване на конституцията, като призова за пуч срещу изпълнителната и съдебната власт в страната.
До всичко това се стигна след серия от опити за разклащане на властта, грижливо режисирани от подсъдими босове като Иво Прокопиев, Цветан Василев и Васил Божков, които активираха всички свои пионки да атакуват държавността.
Фитилът на бунта обаче бе запален, след като бяха извършени арести в администрацията на държавния глава. Зад решетките се озова съветникът по правните въпроси на Радев - Пламен Узунов, който бе уличен в търговия с влияние заради скандални чатове с обвиняемия русенски бизнесмен Пламен Бобоков. Белезници щракнаха и около китките на президентския секретар Илия Милушев, който е разследван по дело за шпионаж.

Обиските на „Дондуков“ 2 очевидно силно разклатиха

мафиотските кръгове у нас и затова олигархията свири сбор на площада пред институцията. Сигналът за атака дойде от кървавия олигарх Васил Божков, който се укрива от 18-те си обвинения в Дубай. Той свали, без да иска, маската на олигархията и публично призна, че задкулисието в страната готви обединен фронт срещу властта. Ел Чапо, както е известен хазартният бос, ужилил хазната със 700 млн. лв., свири сбор на троловете на олигархията пред сградата на "Дондуков 2", където цял ден се провеждаха следствени действия на прокуратурата, последвани от арести на съветници на Румен Радев за търговия с влияние.
От няколко дни обаче задкулисните кръгове у нас, които досега се опитваха да крият зловещите връзки помежду си, започнаха да се саморазобличават. В сряда маската свали дори държавният глава, който публично призна, че е марионетка на друг подсъдим бос - каолиновия крал Иво Прокопиев. Така на площада пред президентството се събраха представители на „Да България“ на Христо Иванов, създадена от подсъдимия каолинов бос Иво Прокопиев, отлюспилата се поне публично от комунистите Мая Манолова, финансирана от кървавия олигарх Васил Божков, както и други от платените тролове на подсъдимия банкер, източил КТБ, Цветан Василев. Пръв обединение на олигархията на „Дондуков“ 2 свири укриващият се в Дубай хазартен бос Васил Божков.

Връзките между Ел Чапо и самия Прокопиев също са печално известни

и затова никой не се учудва от факта, че Божков вече открито агитира за обединение между олигарсите. Като част от това обединение бе анонсиран и новият политически проект на задкулисието - "Българско (куково) лято".
След като почти 30 години олигарсите у нас, отгледани от ДС и задкулисните кръгове, доказваха максимата, че всяка страна си има мафия, но само у нас мафията си има държава, сега, когато дойде време за възмездие за престъпленията им, Божков свири сбор на останалите от задкулисието, за да атакуват властта с партиен проект. И той вече е факт.
Причината е прозаична - примката около босове като Божков, Цветан Василев, Иво Прокопиев, Огнян Донев и Сашо Дончев очевидно се стяга, а правосъдието им чука на вратата.
Така, притиснати до стената, олигарсите започнаха да вадят милиардите, отмъкнати от обществото, за да създадат нова партия, оглавена от политбюрото на мафията.
И както всяка политическа организация не може без ПР и медийна трибуна, „Българско лято“ също има на кого да разчита за тази цел. От една страна, е вехтата протестърка Ивет Добромирова, която обслужва олигархията, а сега се е заела да лъска имиджа на беглеца Божков. От друга, е телевизия Божков (bTV) тв, която е овладяна от мейнстрийма. Там връзката на хазартния бос отдавна вече е ясна за цяла България и е

през изпълнителния директор Флориан Скала и Иво Прокопиев

Съвсем не на последно място е и финансовата помощ, на която разчита новият политически мафиот, тъй като е ясно и друго - че към него вече се е присламчил другият голям беглец от правосъдието Цветан Василев, както и Газовия барон Сашо Дончев и Господаря на хапчетата Огнян Донев. Всички до един имат истински причини да мразят държавата и прокуратурата.
БГ Мадоф, който открадна 5,6 млрд. лв. от КТБ и се скри в Белград, обаче неведнъж е предявявал претенции към премиерския пост в страната и дори беше плащал сериозни суми, за да посещава курсове за управленци зад граница. В сегашната ситуация обаче Василев явно е склонил да отстъпи лидерската позиция на Божков и всячески подпомага авера си.

Бобоков, Пламен Узунов и
Илия Милушев зад решетките

Обвиняемият бизнесмен Пламен Бобов отново беше арестуван, този път по разследването за търговия с влияние. В четвъртък сутринта белезници щракнаха също на ръцете на секретаря на президента Румен Радев по правни въпроси и антикорупция Пламен Узунов и на съветника му по отбрана Илия Милушев. Узунов също е арестуван по разследването за търговия с влияние, Милушев - за разгласяване на държавна тайна.
Около 9 ч. в четвъртък екипи на спецпрокуратурата заедно с МВР и с представители на Бюрото за защита на свидетелите влязоха в сградата на президентството. Главният прокурор Иван Гешев съобщи от Габрово, че се претърсват два кабинета на „Дондуков“ 2. По-късно прокуратурата потвърди за арестите и на тримата с официални съобщения. По разследването за търговия с влияние след разрешение на съдия от Специализирания наказателен съд бяха извършени претърсвания и изземвания на два адреса - в София и в Пловдив. В София е бил претърсен кабинетът именно на Узунов, като са иззети документи и книжа, относими към предмета на доказване по делото, както и компютърни конфигурации. "Две лица - П.Б. и П.У., са задържани за срок до 24 часа по Закона за МВР. Разследването се води по чл. 321, ал. 6 от НК за престъпен сговор за извършване на длъжностни престъпления и търговия с влияние. Предстои наблюдаващите прокурори да направят анализ на събраните доказателства и преценят дали същите са достатъчно за предявяване на обвинение на конкретни лица", посочват от държавното обвинение.
Относно ареста на Милушев от прокуратурата поясниха, че екипи от военни следователи и прокурори след разрешение на съдия от Софийския военен съд са извършили претърсвания и изземвания на три адреса в София. Това се прави по досъдебно производство, което е образувано за престъпление по чл. 357 от НК - разгласяване на държавна тайна. За 24 часа са задържани както самият Милушев - съветник на президента, така и още един – М.К., бивш служител на Държавна агенция „Разузнаване“. По досъдебното производство са повдигнати обвинения на още двама - П.В. и А.З., спрямо които са взети мерки за неотклонение „домашен арест“.
От съобщението на прокуратурата става ясно, че първоначално Милушев е разпитан като свидетел. След извършена компютърно-техническа експертиза на иззет от него телефон се установява, че в апарата има информация, касаеща Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО). Той доброволно е предал четири документа, които са били нерегламентирано изнесени от Държавна агенция “Разузнаване”. Според агенцията документите съдържат информация, представляваща държавна тайна. Обяснил е, че е намерил документите в служебната си каса в кабинета на сградата на администрацията на президента. Това е наложило извършването на действия по разследванията и в сградата на президентската администрация, поясняват от държавното обвинение.
Предстои наблюдаващите прокурори да извършат преценка дали ще бъдат предявявани обвинения и взети мерки за неотклонение на задържаните.

ДАНС отне допуските им
до секретна информация

По-рано през деня ДАНС отне допуска до класифицирана информация на Илия Милушев и Пламен Узунов. "Лицата са висши служители в администрацията на президента на Република България. В хода на осъществяване на законово регламентираните функции на ДАНС за същите лица са придобити данни за ненадеждност от гледна точка на сигурността и опазването на тайната по смисъла на Закона за защита на класифицираната информация", обясниха в официално съобщение от държавната агенция.
Президентът Румен Радев пристигна в сградата много по-късно, без да коментира нищо пред медиите. От прессекретарията на държавния глава изпратиха съобщение, в което прехвърлят топката на прокуратурата. "Информация за действията си дължи на обществото прокуратурата", коментираха от „Дондуков“ 2, без да дават повече подробности. БСП пък защити Радев с мотива, че вярва в неговата почтеност.
Пламен Узунов е в ареста на 9-о РПУ в София. Той беше докаран под конвой от Пловдив, където е бил задържан. Илия Милушев пък се намира в ареста на 3-то РПУ.
"Вече няма недосегаеми! Не може затворите да са пълни само със социално слаби и без политическо влияние български граждани. Прокуратурата действа на базата на закона както в ДАБЧ, МОСВ, ДХК, ГДБОП, така и в администрацията на президента", това написа в профила си в Туитър главният прокурор Иван Гешев.

Борисов предлага: Шефът
на НСО с още правомощия

Премиерът Бойко Борисов лично е предложил на коалиционния съвет днес да се дадат повече правомощия на президента за Националната служба за охрана (НСО). Идеята е решенията кой да бъде охраняван да бъдат изцяло в ръцете на шефа на службата, който да бъде контролиран директно от президента. Сега решенията се вземат от комисия с участието на шефовете на НСО и ДАНС и главния секретар на МВР. Службите пак ще участват, но със съвещателен глас, а окончателното решение ще взема началникът на НСО. Участниците в коалиционния съвет са се съгласили с предложението на Борисов. Много скоро на парламента ще бъде предложена промяна в Закона за НСО в този дух.
От ГЕРБ и „Обединени патриоти“ вече са готови със законовите поправки за НСО, а текстовете ще бъдат внесени до часове в деловодството на Народното събрание - най-вероятно още в петък, потвърдиха за „Монитор“ от управляващата партия.
Пръв анонсира промените лидерът на НФСБ Валери Симеонов, който дори даде да се разбере, че темата е била обсъждана и на коалиционен съвет. Идеята е именно шефът на НСО да носи отговорност кои лица да се охраняват и кои обекти. Така другите две институции - ДАНС и МВР, само да дават информация. В момента комисия от ръководителите на НСО и ДАНС, както и главният секретар на МВР, определят кръга на охраняваните. Симеонов дори поясни, че поправките ще бъдат внесени до седмица.
По-късно темата коментира и вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, който поясни, че това се обсъжда. И разясни механизма: “Примерно специализираните служби и МВР казват - вип персоната или журналистът Х или гражданинът У са застрашени, но решенията трябва да ги вземе самата служба НСО, защото в края на краищата тя осъществява самата охрана“.
Дотук се стигна след изявлението преди ден на самия държавен глава Румен Радев, който се оплака, че няма контрол над НСО, и услужливо започна да повтаря опорките на мейнстрийма на олигархията и бившия правосъден министър Христо Иванов за работата на службата.
Темата с НСО бе коментирана и от главния секретар на МВР Ивайло Иванов, който заяви, че решението кое лице да се охранява не е самосиндикално.
„В конкретния случай за охраняваните лица решението се взима от комисия, членове са главният секретар на МВР и шефът на ДАНС, председател е шефът на НСО. Списъкът с лица се преразглежда по точно определени текстове в Закона за НСО, прочетете го. Там е описано какви са основанията за събиране на комисията, какви са поводите и сигналите. Когато има нов сигнал, независимо в коя служба, дори от партньорска, той подлежи на анализ и никъде няма самосиндикално решение“, коментира главният секретар на МВР. По думите му единствените, които не могат да се откажат от охраната, са трима души в държавата - премиерът, президентът и председателят на НС.
„Комисията не се събира ей така, има си ред. Когато се вземе решение за събиране, като дойде писмо, го разпределям на всички служби, каква информация и сигнали има, депозираме ги в НСО, където се прави анализ. Вече след това се решава каква е степента на застрашеност, каква да е охраната и тримата взимаме решение. Сутринта се чух с ген. Станчев, ще ми бъде пуснато такова писмо, ще има и до ДАНС“, допълни Иванов. Главният секретар призова медиите да спрат да внасят противоборство между службите.
„Ние сме колеги и с повечето се познаваме от дълги години, минали сме през какво ли не. Имаме инструкция за взаимодействие, а това дали се харесваме или не, ние сме професионалисти“, допълни той. На въпрос за инцидента в резиденция „Росенец“ Иванов беше категоричен, че МВР си е свършило работата. Освен това инциденти с охранявани лица има на територията на цялата страна и се случват ежедневно, допълни той.
„По случая е искано съдействие, колегите са си изпълнили всички правомощия по закон. Установили са всички участници и от едната, и от другата страна. Съответните материали са докладвани на компетентната прокуратура. Ако ни бъдат разпредени допълнителни действия, ще ги извършим“, заяви още главсекът на МВР.
„Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички. Както знаете, предстоят избори догодина, явно се започна доста по-рано. Опитът на един засега неуспял политик да щурмува „Зимния дворец“, мога да констатирам, че е неуспешен. Най-малкото това не е Зимният дворец, вътре не е Каренин, той да е с гумената лодка с „Аврора“. Явно се опитва да установи работническо-селска власт. Дали ще успее, не мога да ви кажа“, коментира днес главният прокурор Иван Гешев на въпрос за действията на Христо Иванов край резиденция „Росенец“. Обвинител №1 категорично отказа да коментира политици и техните постъпки.
„Политиците не ме интересуват, независимо дали става въпрос за лицето с гумената лодка, или става въпрос за президента, премиера. Прокуратурата си върши работата“, заяви още той и допълни, че политическите последствия не го интересуват. Според него ситуацията край резиденцията била смешна.
„Поведението на НСО е проблем на НСО и там има отношение президентът. Не коментираме други институции, аз уважавам българската държава“, заяви още той. „Вчера президентът ни призова да действаме, да прецени какво иска. Една седмица казва, че няма доверие в нас, сега ни призовава да действаме, за политически коментари питайте него. Като си изясни позицията, тогава мога да коментирам. Разколебан съм“, приключи Гешев. В отговор на журналистически въпрос по отношение статута на имоти в „Росенец“ главният прокурор призова прокуратурата да не бъде въвличана в политически игри.
„Принципно ще ви отговоря, че прокуратурата не се притеснява да разследва Доган, Пеевски. По същия начин, по който днес извършваме действия по претърсване и изземване в администрацията на президента, по същия начин извършихме действия и в Министерството на околната среда и водите и в Главна дирекция „Борба с организираната престъпност“. Имаме еднакви стандарти и не ги прилагаме в зависимост от това дали става въпрос за министър-председател, за Доган, за Пеевски“, каза Гешев.

ВАП нареди проверка на
строежите в Аркутино и „Росенец"

Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира министъра на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ), министъра на околната среда и водите (МОСВ), министъра на туризма (МТ) и началника на Дирекцията за национален и строителен контрол да извършат незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в местността Аркутино на границата на община Созопол и община Приморско и в парк „Росенец“ край Бургас, съобщиха от ВАП.
ВАП е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съответно за законност на строителството.
В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата й при нарушения, ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи.
В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство, и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията (ЗУТ) и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н. Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок. 

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.