Олигархията с асансьорно фентъзи срещу Делян Пеевски (2 част): Нямате факти? Просто ги измислете!

Олигархията с асансьорно фентъзи срещу Делян Пеевски (2 част): Нямате факти? Просто ги измислете!

Рецепта №1: Вземете парченце истина и добавете лъжица въображение

Рецепта №2: Оставете истината във фризера

Рецепта №3: Нямате факти? Просто ги измислете!

През 2016 г. групата за проследяване на дезинформация в европейските медии East StratCom Task Force, специално създадена от Европейската комисия, за да противодейства на руската пропаганда и прочее манипулационни кампании, заливащи публичното пространство в страните-членки на ЕС, формулира тези три основни „рецепти“, по които се „забъркват“ и разпространяват фалшивите новини. Съставките, които впрочем не се отличават особено от тези, прилагани и в миналото от тоталитарните служби, в това число и у нас от ДС по времето на соца, бяха описани в един от седмичните бюлетини на спецзвеното към ЕК. С детайлно обяснение и примери към всяка от рецептите. Така според East StratCom Task Force, първият тип дезинформации стъпват на актуални факти, които се изкривяват и се свързват с измислени сюжети. Вторият тип пропаганда отново стъпва на актуални теми, но напълно подменя фактите с лъжи. А третият? Той е най-любопитен. „Този тип дезинформация просто измисля истории. Единствената цел е да се експлоатират предразсъдъците на различните народи“, гласи описанието, дадено от спецзвеното.

4 години по-късно описаните в бюлетина манипулации по „рецепта“ продължават да заливат на вълни публичното пространство в страните-членки на ЕС, в това число и нас. С една съществена разлика –

към рецептите има и сериозен български принос.

Микс 3 в 1 – т.е. пропагандни истории, които съчетават в себе си съставки от различните рецепти.

Точно една такава се разпространява от няколко седмици в страната, при това от групичка хора, сериозно обвързани с кръга на олигарсите-издатели у нас, но представящи се за „независими“ - т.нар. „Антикорупционен фонд“. Пробутващи като „разследване“ клипчета, неотговарящи на каквито и да било стандарти за журналистика, камо ли за разследваща. Направени от също уж независимия бивш кадър на скандално оневинения на първа инстанция, но все още подсъдим разградски бос Иво Прокопиев – Николай Стайков. При това с остатъците от грант, чийто произход е от

джобовете на американските данъкоплатци,

даден, за да се продуцират истински обективни разследвания. А не за мятане в публичното пространство на пропаганда, чиято основна цел е да окаля едни имена в блатото, за да бъдат обслужени интересите на задкулисието, искащи обществото ни да бъде в плена на манипулацията, а не на истината, закона и правосъдието.

Та същата тази независима групичка „борци срещу корупцията“, след като пусна в края на юни материал (виж тук), покриващ само критериите за фентъзи заради пълната липса на доказателства (не само заради забавното име „Осемте джуджета“), които да подкрепят разказвания от източника им сюжет, днес пусна и продължение. Отново лишено от доказателства, предоставени от авторите на фентъзито и стъпващо на внушения.

За какво става въпрос?

Колкото и авторите да се опитват да изкарат историята сложна и „описваща корупционни схеми на най-високо ниво“, тя продължава да стъпва ни повече, ни по-малко на шепа доказани до момента реални факти – войната за семейната империя „Изамет“ на асансьорния крал Илия Златанов с фамилията му. И последвалите от нея по сигнали на самия Златанов арести на сина му Явор, жена му Юлия, дъщеря му Пролетина, съпругът й Махмуд Бедир и още две лица. Изземането на цял автопарк луксозни автомобили, 35 кила злато за над 4 млн. лева и над половин милион в евро (?!). Както и бягството на самия Златанов-Старши от страната. Цялото т.нар. „разследване“, продуцирано от групичката, пък се основава единствено и само на твърденията на Златанов и чатове и справки и сигнали, дадени от него. Дотук с фактите.

Следва мистификация, която отговаря напълно на рецептите за дезинформация,

описани от East StratCom Task Force.

Пред т.нар. „Антикорупционен фонд“ Златанов твърди, че е допринесъл за арестите на семейството си по „втория начин“ - потърсил за помощ срещу пари под масата бившия следовател и настоящ адвокат Петър Петров. Той пък първо се „погрижил“ чрез „връзките си в прокуратурата“ да бъдат закопчани членовете на фамилията му. А след това му „откраднал“ бизнеса и златото - първо подвеждайки го да подписва документи, а след това със заплахи. За капак Златанов навързва към цялата мистификация имена на принципа „една жена каза“. Били му казали, че трябвало да се прости с бизнеса и златото си, защото „трябва да се даде“ на други хора. Кои? Е как – на враговете на олигарсите, начело с Прокопиев и сие, с които уж въпросният „Антикорупционен фонд“ няма никакви връзки. Нищо че авторът на „разследването“ е бивш кадър именно на разградския бос.

Така първи в списъка, посочен от Златанов, при това не само без доказателства, но и препредавайки думи, които асансьорният крал твърди, че са уж изречени от други хора - забележете - без конкретни имена, е депутатът и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски. Помните ли рецепта №3?

Факти няма. Документи също. Пришиването на имена не е подкрепено с каквито и да било доказателства. Позиция на засегнатите също няма. Кара се на твърдения по описания, при това лансирани от мейнстрийма на издателите-олигарси, част от който е и самият автор на фентъзито, както и продуциращото го НПО. На думите, пришиващи с бели конци към пробутвания сюжет хора, изречени от човек, който иска зрителите на тази мистификация да повярват, че са му казали да скочи от осмия етаж и той наистина го е направил. Но това не пречи на „Антикорупционния фонд“ да поднася всичко това с претенциите за разследване.

Онемявайки за цялата лавина въпроси,

които твърденията на Златанов- Старши раждат. Като например откъде семейството разполага с подобни авоари? Наистина ли Златанов-Старши е избягал в чужбина заради заплаха срещу живота си (както твърди той) или защото е издирван у нас и има запори и дългове? И доколко изобщо е законно да се саморазправя със семейството си „по втория начин“, предлагайки, ако приемем, че казва истината, облага (хонорар) срещу арести. Дори няма да повдигаме въпроса доколко е морално. Защото морал в тази история няма. Нито от страна на интервюирания, нито от страна на интервюиращия. И докато разследването на прокуратурата, самосезирала се след първата серия от този микс от клевети, тепърва ще изяснява дали интервюираният е шаран, който просто е повярвал на нечии лъжи или автор на самите лъжи, участващ в поредния заговор на олигарсите да окалят в кал хората, които им пречат да си вършат далаверите (бел.р. аплодисментите за т.нар. разследване от страна на ужилилия хазната със 700 млн. лева хазартен бос с 18 обвинения Васил Божков накланят везните към втората версия), то мотивите на авторите са пределно ясни предвид връзките им с олигархията.

Те са участници в поредната пропагандна кампания по руски тертип, сътворена от задкулисието. При това с чужди пари.

Пропаганда, същита с бели конци и то толкова очевидно, че дори и мейнстриймът на Прокопиев онемя, препечатвайки само отчасти и без подхвърлените във въздуха имена втората част от асансьорното фентъзи, но пък пускайки цялото клипче. Колкото да се отчетат изданията пред Боса, че са пуснали новата му поръчка, претендираща за журналистика, а всъщност нищо повече от набор клевети.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.