Арестите и обвиненията срещу престъпни босове и тъмни бизнесмени, натрупали първия си милион при криминалната приватизация на Костов, озлобиха напълно олигархията. Тя не само се прегърна в здрава хватка, но впрегна всичките си ресурси – и парични, и медийни, за да залее интернет с фалшиви новини.

Арестите и обвиненията срещу престъпни босове и тъмни бизнесмени, натрупали първия си милион при криминалната приватизация на Костов, озлобиха напълно олигархията. Тя не само се прегърна в здрава хватка, но впрегна всичките си ресурси – и парични, и медийни, за да залее интернет с фалшиви новини.

Отчаяната кръгова отбрана придоби завършен вид, след като миналата седмица стана ясно, че са повдигнати обвинения на още двама от босовете, облажили се от бандитската приватизация – Иво Прокопиев и Николай Банев. Вторият дори се озова зад решетките. При това на френски арест.

Резултатът от затегнатата хватка на закона не закъсня и медийното пространство буквално бе залято от манипулации на конвейер, продуцирани от щабовете на същите тези застигнати от закона престъпни босове. Основните мишени на атаката са именно институциите и хората, допринесли възмездието над тях най-сетне да дойде. По наложената вече традиция на предните места в списъка на лицата, срещу които се изсипва лавината от клевети и фалшиви новини, е и враг №1 на олигархията – издателят ни и депутат Делян Пеевски. Причината е прозаична – изданията от неговата издателска група сме едни от малцината, които изкарахме мръсните тайни на Костовата приватизация и през годините с факти и доказателства извадихме наяве престъпните схеми, по които за една нощ въпросните хора са се превърнали в милионери.

Клеветническата атака, организирана от олигарсите, се води по добре познатите схеми на изградената от тях Фабрика за фалшиви новини. В единия случай фейковете се пускат в никому неизвестни сайтчета, след което се препечатват от медийните болтове от машината за клевети. Използвайки анонимните страници, за да преперат поръчките си, авторите на кампанията се надяват, че ще бъде придадена достоверност на пасквилите. В другия случай пък манипулациите се пускат под формата на „анализи“, написани от несъществуващи пера, или интервюта с глашатаи на заплата при същите престъпни босове. Този вид публикации излизат в добре известните флагмани на Фабриката като финансирания от банкера беглец Цветан Василев сайт „Фрогнюз“, след което светкавично са препечатвани от въпросните малки сайтчета.

Разликата от предишни подобни клеветнически атаки е, че този път се лансира нова екзотична теза. В опит да излъскат имиджа на менторите си и да ги изкарат едва ли не жертви публикациите признават, че разследваните босове са олигарси, опоскали държавата, но пробутват оправданието, че това се е случило преди много години и, видиш ли, вече би трябвало да бъде забравено. Тезата за първи път се появи в защитните пледоарии на самия Прокопиев. С мотива за изтекла давност той се пробва да оправдае кражбата на „Каолин“.

На същия рефрен и „къса памет“ явно се надяват и останалите престъпни босове и медийните им пионки. Анализът на ситуацията в момента обаче показва, че народът няма как да забрави бандитската приватизация, благодарение на която 100% от икономиката на страната беше одържавена в полза на олигархията. Задкулисните играчи пък успяха да превъртят част от златните кокошки през различни финансови сделки, от които излязоха доста по-богати и на хартия – по-чисти. И сега влагат част от препраните милиони в медийни машини за чистене на имидж, които да задействат в тяхна полза.

Само за последните два дни вече споменатият „Фрогнюз“ е източник на две поредни клеветнически статии, препечатани десетки пъти от малки сайтчета, които на пръв поглед не са свързани помежду си, но само привидно. По-детайлно вглеждане в собствениците им, както и в публикациите им показва дебели като въжета връзки с Цветан Василев например. Също толкова дебели са връзките впрочем между банкера беглец и Прокопиев и Банев. С разградския бос Василев впрегна сили, за да замете следите от участието си във вторичния грабеж на КТБ. С втория пък го свързват сериозни бизнес интереси, датиращи над десетилетие. А тримата заедно имат и общ бащица – човека, направил ги милионери, подарявайки им „Каолин“, КТБ и „Полимери“ – Иван Костов. Командира е и човекът, чиято сянка прозира зад тезисите, на които се базират медийните атаки. В това число и абсурдната теза, че трябва да бъдат забравени „олигарсите от приватизацията“. Явно Костов сериозно се е притеснил, че възмездието най-сетне ще достигне и до него.

Какъв е механизмът на разпръскване на тезата? Най-добре той може да се проследи с интервю на т.нар. бивше спецченге от ДАНС, а всъщност пионка на Цветан Василев, Росен Миленов. Въпросното интервю, осигурило норматива на Фабриката за манипулации в неделя, е пуснато във „Фрогнюз“ именно с основна теза „оставете олигарсите от приватизацията“, след което е препечатано и в сайта dunavmost.bg. Този сайт уж е регионален и акцентира върху новините от Русе, но по-детайлният прочит показва, че две трети от съдържанието му са препечатки от свързаното с Цветан Василев НПО „Боец“, „Фрогнюз“ на агент Академик на ДС Огнян Стефанов и останалите звена на Фабриката за фалшиви новини. Обяснение за любовта на dunavmost.bg към банкера беглец впрочем може да се открие в рекламния репортаж на изданието за рождения ден на военния завод „Дунарит“, който e в хватката на БГ Мадоф и участва в съмнителни оръжейни сделки. Предприятието беше откраднато при вторичния грабеж на КТБ под носа на държавата и Цветан Василев финансира през „Дунарит“ и „Петрол“ цялата мръсна кампания.

Прокарва руските интереси на банкера беглец

Шефът на „Полимери“ на килимчето при Василев

Най-ясно връзките между Цветан Василев и Николай Банев лъсват от изтеклите в интернет след краха на КТБ списъци с гости при БГ Мадоф. Сред хората, привиквани на килимчето в кабинета на Цветан Василев в построената с част от откраднатите от банката милиарди тузарска сграда на „Цар Борис III“ 159, e бил и шефът на скандално раздържавената през 1997 г. чрез масовата приватизация фирма „Полимери“. Визитите на Банев при Василев далеч не са изненадващи предвид факта, че една от фирмите му – заводът за хартия в Костенец - „Костенец ХХИ“, беше придобита от БГ Мадоф чрез кредити от КТБ в размер на над 12 млн. евро. Въпросното дружество беше и сред хапките, откраднати под носа на държавата от БГ Мадоф и при вторичния грабеж на КТБ. Благодарение на бившите квестори на банката Елена Костадинчев и Станимир Лютов обезпеченията с активи на „Костенец ХХИ“ бяха вдигнати след поредица фиктивни прихващания. Именно заради подобни действия Костадинчев и Лютов се сдобиха с обвинения. „Костенец ХХИ“ не е единственото свързващо звено между Цветан Василев и Банев. Арестуваният собственик на „Полимери“ беше и сред говорителите в публичното пространство, лансиращи руските интереси на БГ Мадоф. Примерите са много, но най-емблематичният е от декември 2015 г., когато Банев започна кампанията си за кандидат-президент, създавайки „Евразийски клуб България“. В президентската надпревара през 2016 г. Банев събра по-малко гласове от Митьо Пищова, но пък остана в историята с факта, че клубът му беше единственият, официално признал анексирането на Крим от Русия. Ако се чудите защо му е на бизнесмен да се занимава с анексирането на Крим, то не е зле да припомним, че именно полуостровът е пресечната точка между Цветан Василев и руснаците, осигуряващи му чадър във Федерацията – православния олигарх и острие на Кремъл Константин Малофеев и генерала от КГБ Леонид Решетников. Малофеев, който е със забрана от ЕС и САЩ, участва в два опита на Василев да заграби „златните кокошки“, финансирани от КТБ, като му даде пионки. Първата – белгиецът с руски паспорт Пиер Луврие, ортак на командира на един от руските отряди в Донбас Игор Стрелков – Гиркин. Втората - друго кремълско острие - Дмитрий Косарев.

„Борци за демокрация“, закърмени от ДС

Лайтмотивът за „късата памет“ на народа далеч няма за цел да оправдае само бандитската приватизация, с която Костов прави от отрочетата си милионери. С надеждата за добре забравеното минало олигарсите днес се опитват да заличат и ДС корените в биографиите си. А те не са никак малко. Закърмени с мракобесната комунистическа структура са както Иво Прокопиев, който е син на доносници от ДС, така и Николай Банев – също наследник на агент от чудовищните служби. Връзки с Държавна сигурност прозират и зад биографиите на Иван Костов, който е отгледан в пропагандните политлаборатории на соцдържавата, така и на Цветан Василев, който получава тапия зад граница с благословията на същия властови център.

 И Ненчев приглася на хора, лъже и маже във Фейсбук

Бившият военен министър Николай Ненчев реши да се докаже на Фабриката за фалшиви новини, като пусна текст във Фейсбук, който присъдружният сайт на машините за клевети „Медиапул“ веднага препечата. В текста Ненчев твърди, че е осъдил Пеевските медии „за лъжи и поръчкови материали, които съпътствали целия ми мандат като министър на отбраната“. Бившият военен министър, който след като си присади коса, получи прякора Перуката, всъщност е осъдил вестниците „Уикенд“ и „Всеки ден“. Ако си беше направил елементарния труд да провери, щеше да установи, че Делян Пеевски не е издател и никога не е бил издател на въпросните медии. За да се дистанцира от лъжите на Ненчев, „Медиапул“ прави уточнение, че изданията не са собственост на Пеевски. Въпреки това уточнение обаче сайтът на бившата говорителка на Драгалевския лаборант Иван Костов услужливо тиражира фалшивата новина по адрес на Пеевски. Ненчев се прочу като военен министър със скандала с униформите на военните, по което обвинение бе оправдан, и с това, че все още е подсъдим за ремонтите на МиГ-овете. Името му нашумя и след като назначи съселянката си от с. Кукорево, Ямболско, Росица Русева за шеф на търговското дружество „Търговия и снабдяване“ ЕООД. Скандалът гръмна, когато ДАНС й отказа достъп до класифицирана информация, тъй като госпожата имаше регистрация за проституция. Ненчев и Русева бяха и учредители и управляващи сдружение „Селска чест“, за което имаше сигнали за измама, свързана с придобиване на имоти в особено голям размер.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Конвейер на капитални лъжи срещу Пеевски

*Пресцентърът на банкера беглец пуска пасквилни оди за задкулисието

*Лъжат за „Дунарит“ в опит да опазят интересите на Цветан Василев и аватара му Емилиян Гебрев

Седмица на фалшиви новини и фалшиви доклади (ОБЗОР)

"Е, те такова животно нема", казал шопа като видял жирафа в зоопарка. Ние пък ще допълним - такава журналистическа организация няма - хем уж се бори за свобода на словото и чисти медии, хем си служи с фалшиви новини и още по-фалшиви данни само и само да оправят едни "наши хора", закъсали с правосъдието.