Олигархията като Остап Бендер
2

Олигархията като Остап Бендер

Защо толкова ви е страх от Пеевски, господа задкулисни играчи?

„Графинята с изменено лице тича към езерото.“ С този неразбираем и дори леко налудничав текст на телеграма Остап Бендер се опитваше да уплаши тайния милионер Александър Иванович Корейко. Конспиративната заплаха, описана от Илф и Петров обаче, бе преоткрита от перодръжките на задкулисните босове у нас.

„Графинята с изменено лице тича към езерото.“ С този неразбираем и дори леко налудничав текст на телеграма Остап Бендер се опитваше да уплаши тайния милионер Александър Иванович Корейко. Конспиративната заплаха, описана от Илф и Петров обаче, бе преоткрита от перодръжките на задкулисните босове у нас.

Ако някой проследи писанията на медиите на подсъдими олигарси у нас в последните десет дни, ще забележи, че всички там или са решили да действат по метода на Бендер, или са дали централно на късо. Медийната фабрика на подсъдими олигарси като Иво Прокопиев, Цветан Василев, Огнян Донев и авера им Сашо Дончев буквално цикли като обезумяла.

Просто защото публично беше обявена кандидатурата на депутата от опозиционната ДПС и издател на „Телеграф медиа“ Делян Пеевски за евродепутат. Всъщност той се кандидатира за тази позиция за втори път – през 2014 г. Пеевски спечели огромен резултат на последния евровот, но реши да остане у нас, за да работи в помощ на своите избиратели. Този път обаче явно доста хора са изплашени от варианта Пеевски да се окаже в Брюксел и от тази висока трибуна да развее кирливите ризи на олигархията. И затова перодръжките им правят отчаяни движения. Пускат лъжи с най-невероятни послания с едничката цел да блокират кандидатурата на Пеевски за евроизборите. Така буквално преди ден се появиха статии с внушение, че журналистка от Нова тв била уволнена заради въпрос за депутата.

Във фалшификацията се твърди, че журналистката от Нова тв Виктория Бехар (която всъщност не е действащ журналист, а административен шеф в телевизията - б.р.) била уволнена, защото задала въпрос за Пеевски на планьорка. От статията лъсват стари лъжливи опорки като тази, че депутатът държал телевизия „Канал 3“ (което е лесно да се провери в Търговския регистър, но кой държи на тия неща - б.р.) и че новата шефка в телевизията Миляна Велева била "човек на Пеевски". Цяла статия, изпълнена с лъжи, от която дори не става ясно Бехар уволнена ли е, или сама е напуснала. Материалът пък се позовава на железния журналистически източник "Една жена каза", но това не пречи да се разпространи мълниеносно из медиите на подсъдимите олигарси. Глупостите на олигархията явно нямат край. Общо взето, целта на акцията на олигарсите е да прати на Пеевски послание в стил „Товарете портокалите в бъчви. Братя Карамазови“. Тоест – пращат му закодирани плашещи послания, пък ако се стресне, стресне.

Малко по-късно последва нова „телеграма“ ала Остап Бендер. Вместо послание „Ледът се пука ТЧК парада командвам аз“ обаче бе избълван неразбираем фейк за Пеевски и... Марс. Казусът с еврокандидатурата на депутата от ДПС разкри за пореден път неадекватността на медийните бухалки. Опорните точки на задкулисието са такива, че понякога буквално докарват до ступор читателите със своята тъпота. На моменти човек направо се чуди какво е минавало през главите на авторите, когато са умували върху опорните точки, и дали тези хора въобще притежават здрав разум и нормална човешка логика...

Това е преразказ на един абсурден материал в още по-абсурден вестник на газов олигарх, тръгнал от нищото, който се е запътил нанякъде, за да стигне до крайната цел – Пеевски е виновен!

Тук опорна точка, там опорна точка, накрая – драгият читател на газовото вестниче „Сега“ се озовава на Марс, за да дири там кого? Естествено, Пеевски! В опита си за оригиналничене авторът по абсурден и абсурдистки начин легитимира едно абсурдно „гражданско“ сдружение, създадено с една-единствена абсурдна цел – да обслужва абсурдния банкер беглец Цветан Василев в абсурдните му опити да замаскира грабежа на КТБ и да изкара по абсурден начин фалита на банката абсурдна случайност. Може би ви прави впечатление повторението? Ето така служителите на газовия олигарх Сашо Дончев обслужват и другите олигарси от приятелския му кръг – с повторения до втръсване. Пеевски тук, Пеевски там, накрая като нищо може да вкарат името му и в някоя дописка за „Лебедово езеро“. Хубавото е, че газовият олигарх и медийните му пионки с все всичките си медийни изгъзици нямат време за културни мероприятия, така че тази тема ще я пропуснат. Просто защото чуят ли „лебед“, ще сметнат, че иде реч за Лозан.

Всичко това някак естествено буди и въпроса: Защо толкова ви е страх от Пеевски, господа задкулисни играчи? А отговорите са най-малко три. Първо, явно подсъдимите олигарси у нас са активизирали пионките си да чернят Пеевски от страх да не отиде в Брюксел и от евротрибуната да извади наяве аферите им. Второ – очевидно наемниците са толкова решени да изпълнят поръчката, че не се впечатляват от липса на факти и доказателства. И трето – през годините както Пеевски, така и изданията от „Телеграф медиа“ са доказали, че законът за нас е свещен и ние винаги го спазваме, колкото и другите да не са свикнали на подобно поведение. Всичко това обаче не пречи на олигархията да се опитва да се държи като Остап Бендер. Но явно силите им не достигат и по-скоро звучат като другарчето на големия комбинатор, който най-обичаше да крещи пред публика: „Бият Паниковски!“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.