ОЛАФ проверява сделка за 290 полицейски джипа (ОБЗОР)

ОЛАФ проверява сделка за 290 полицейски джипа (ОБЗОР)

Процедурата приключена при служебното правителство на Румен Радев

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ проверява обществена поръчка за доставка на 290 високопроходими автомобила за МВР. Процедурата е била финализирана през 2017 г. по времето на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, а вътрешното министерство беше ръководено от Пламен Узунов. Това съобщи зам.-вътрешният министър Красимир Ципов.

Проверката е започнала в края на 2018 година. Прогнозната стойност на джиповете е била над 20 милиона лева. Миналата година автомобилите са били доставени на Главна дирекция „Национална полиция“ и на областните дирекции на МВР, отговарящи за външните граници на страната.

„Хубаво е г-жа Йончева да отиде да поговори със служебния министър Узунов и да попита защо в момента ОЛАФ проверява тази поръчка. Ние с интерес очакваме какво ще бъде заключението от проверката, защото ако има нарушения, ще бъдат наложени финансови корекции. При едни прогнозируеми корекции от 20, 30 или 40% сами може да изчислите какво ще се плати от държавния бюджет, но това БСП не ги интересува“, коментира Ципов.

В същото време заместник-министърът се обърна към жителите на Малко Търново, Любимец и Елхово, за да ги успокои, че в техните населени места няма да се строят бежански центрове, каквато информация беше тиражирана от БСП. По силата на грантово споразумение, сключено на 23 март 2017 г., отново по времето на Пламен Узунов, трябва да се изградят временни кризисни центрове от затворен тип. Те ще бъдат в покрайнините на градовете, на територии на поделения на МВР и в тях заловените нелегални мигранти ще престояват до 72 часа за процедури по снемане на самоличност, регистрация и интервюта. До тези временни центрове няма да има свободен достъп, ще бъдат оградени и ще се охраняват от полицаи. След изтичането на тези 72 часа чужденците ще бъдат премествани.

„Ако лицето е подало молба за закрила, ще влезе в процедура и ще бъде преместено в център на Държавната агенция за бежанци. Ако не подаде молба за международна закрила, ще бъде настанено в специален дом за временно настаняване на чужденци и ще чака да бъде върнато в държавата му по произход“, обясни процедурата заместник-министърът.

Временните кризисни центрове са предвидени в план за справяне с миграционния натиск по българо-турската граница от 2016 г. Той се активира с решение на Министерския съвет само ако възникне кризисна ситуация.

„Не стана ясно днес (вчера) от пресконференция на БСП какво предлагат те, при положение че военният конфликт в Сирия продължава, в Близкия изток продължава, че на територията на Турция има поне 3 млн. лица. Как България може да си позволи да не е готова за справяне с евентуален миграционен натиск“, коментира още Ципов. Според него от БСП се заиграват недопустимо със страховете на хората.


Върнахме 3000 мигранти с отказан статут на бежанци

България е върнала 3000 мигранти, които са били заловени у нас и не са получили статут на бежанци, по родните им места. В момента миграционният натиск както на вход, така и на изход от страната ни е нулев. Това обяви зам.-вътрешният министър Красимир Ципов. Той изрази също учудване, че хора като председателя на комисията по европейски въпроси в българския парламент и водача на листата на БСП за предстоящите избори за Европейски парламент не могат да направят разлика между бежански център и временен кризисен център.

„Това са чисто и просто спекулации и манипулации във връзка с предстоящите избори и да припомня, че станахме свидетели на нещо подобно по време на президентската кампания през 2016 г.“, коментира още заместник-министърът. Той опроверга намеците на БСП, че изграждането на центрове е свързано с корупционни схеми. „Защо точно БСП ще говорят за корупционни схеми, когато при управлението на правителството „Орешарски“ станахме свидетели на такива процедури, еталон за непрозрачност. Трябва ли да напомним, когато се строеше 30-километровият участък на територията на Ямбол, чия фирма беше доставчик на телта за оградата там и колко струваше тази тел, това много бързо се забравя“, обясни Ципов.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.