ОЛАФ разследва евродепутати, захранили с половин милион евро родните си партии (ОБНОВЕНА)

ОЛАФ разследва евродепутати, захранили с половин милион евро родните си партии (ОБНОВЕНА)

Членовете на политически партии от две различни държави-членки са нарушили правилата на Европейския парламент, като са прехвърлили част от заплатите си в касите на националните си партии, установи разследване на Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ). Това съобщи службата за борба с измамите с бюджета на ЕС (ОЛАФ).

Членовете на една политическа партия също са увеличили заплатите на своите помощници, за да могат да правят допълнителни вноски.
Разследванията, които бяха започнати през 2017 и 2018 г., се фокусираха върху твърденията, че определени членове на Европейския парламент и персоналът, включително парламентарните асистенти, плащат част от месечната си заплата и надбавки на партиите, които са ги излъчили в родината си. Такъв тип договорености противоречат на правилата на Европейския парламент, отбелязват от ОЛАФ.
При първото разследване беше установено, че между 2014 и 2019 г. депутати от европарламента и техни асистенти, работещи за делегациите на партиите им в Европейския парламент, са плащали вноски в размер на над 640 000 евро за националните си централи. Разследващият екип на ОЛАФ също установил, че плащанията не са извършени спонтанно: те са извършени, за да се изпълнят определени задължения от финансова харта, която партиите са одобрили предварително за делегирането в Европейския парламент на съответния депутат. ОЛАФ също така заключи, че Европейският парламент следва да има ефективни санкции за ефективно справяне с нарушаването на правилата и да даде възможност за възстановяване на дължимите суми, установени от разследването.
Във второто разследване е установено, че между 2014 и 2019 г. някои членове на ЕП плащат по 3 000-4 000 евро на месец на своята партия, което се равнява общо на повече от 540 000 евро за петгодишния период. Подобни плащания са в нарушение на правилата на Европейския парламент.

От ОЛАФ обаче потвърдеха, че същите тези правила на европарламента не предоставят възможност за санкциониране на такива нередности или за възстановяване на парите. Разследването също така разкри, че партиите са поискали от парламентарните асистенти да дават своя принос. Въпреки че не са открити доказателства, че членовете на ЕП принуждават служителите си да го направят, те все пак става ясно, че това се случва, и всъщност са уредили парламентарните асистенти да бъдат класирани на високо ниво и с по-висока заплата, за да позволяват да правят по-високи вноски за националната партия.
Разследванията съответно приключиха през януари и февруари 2020 г. И за двата случая ОЛАФ препоръча на Европейския парламент да въведе подходящи санкции за членовете на ЕП, които не се съобразяват с правилата на Европейския парламент.
За първото разследване ОЛАФ издаде препоръки до Европейския парламент, предлагайки дисциплинарни мерки. За второто разследване ОЛАФ издаде също препоръки до Европейския парламент, за да гарантира, че сумите, преведени от парламентарните асистенти на националната партия, ще бъдат възстановени от въпросните евродепутати, тъй като те са били запознати и използват неоправдано парламентарните надбавки за увеличаване на асистентските заплати, за да теглят пари от Европарламента. ОЛАФ също препоръча на въпросните парламентарни асистенти да бъдат изправени пред дисциплинарни комисии заради спазването на инструкциите на своята партия, въпреки че тези инструкции ги поставят в противоречие със законовите им задължения към Европейския парламент.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.