0

П отенциалната ваксина срещу Ковид-19, разработена от университета в Оксфорд и компанията "АстраЗенека" е предизвикала силен имунен отговор при възрастни хора, което дава надежди за защита на една от най-уязвимите групи от населението срещу новия коронавирус, съобщи Ройтерс, като се позовава на междинни резултати от клиничните изпитания.

Потенциалната ваксина срещу Ковид-19, разработена от университета в Оксфорд и компанията "АстраЗенека" е предизвикала силен имунен отговор при възрастни хора, което дава надежди за защита на една от най-уязвимите групи от населението срещу новия коронавирус, съобщи Ройтерс, като се позовава на междинни резултати от клиничните изпитания.

Данните, публикувани частично миналия месец, бяха огласени в пълен обем днес в сп."Лансет". Те сочат, че хората на възраст над 70 г., които са изложени на повишен риск от сериозно заболяване и смърт от Ковид-19, могат да изградят силен имунитет към пандемичното заболяване.

"Силният отговор с антитела и Т-клетки, наблюдаван при възрастни хора в нашето проучване, е обнадеждаващ", каза Махеши Рамасами, консултант и водещ изследовател в Оксфордската група по ваксините.

"Населението с най-висок риск от сериозно протичане на Ковид-19 включва хора със съществуващи заболявания и възрастни хора. Надяваме се, че тези резултати означават, че нашата ваксина ще помогне в защитата на най-уязвимите хора в обществото, но са нужни още изследвания, преди да сме сигурни в това".

В ход е трета фаза от клиничните изпитания, които да потвърдят резултатите досега и да проверят дали ваксината срещу инфекцията с SARS-CoV-2 защитава широк кръг хора, включително и такива със съпътстващи заболявания. Първите данни за ефикасност на ваксината от третата фаза на изпитанията е възможно да са налице в следващите седмици, съобщи "Лансет".

Експерименталната ваксина на Оксфордския университет и "АстраЗенека" бе сред първите в глобалните усилия за разработване на защита срещу новия коронавирус. Конкурентните производители "Пфайзер", "Бионтех" и "Модърна" през последните десет дни взеха преднина, като обявиха резултати от последния етап на изпитания, сочещи ефикасността над 90 на сто.

За разлика от тях, проектът на "АстраЗенека" и векторна ваксина, произведена от отслабена версия на вируса на настинката, открит при шимпанзета.

Резултатите от последната фаза на клинични изпитания със сигурност ще са известни преди Коледа, каза ръководителят на изпитанията Андрю Полард. Според него е твърде рано да се знае каква е ефективността на потенциалната ваксина на Оксфордския университет и "АстраЗенека".

"Напредваме и определено ще е ясно преди Коледа", каза той пред Би Би Си в отговор на въпрос кога ще има безспорни данни за ефективността и кога ще бъдат обявени резултатите.