Окончателно: Здравната каса догодина ще разполага с 4,7 млрд. лв.

Окончателно: Здравната каса догодина ще разполага с 4,7 млрд. лв.

Здравната каса догодина ще разполага с 4,7 млрд. лв. Това прие окончателно днес на второ четене парламентът при обсъждането на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК).

Бюджетът бе подкрепен от 99 народни представители. С приетата рамка на бюджета на Националната здравноосигурителна каса парите за приходи и трансфери са 4.7 млрд. лв., а разходите също са 4.7 млрд. лв.

По традиция,


между първо и второ четене бяха предложени промени,

свързани основно с размера на средствата и къде следва да бъдат изразходвани те като от опозицията отново критикуваха, че липсва място за реформи на наболелите проблеми в сферата.

Предложенията на левицата бяха отхвърлени. Едно от тях бе децата до 14-годишна възраст да не плащат за лекарства. “Това ще помогне за разрешаване на демографската криза”, коментира Георги Михайлов. Мнението му бе подкрепено и от Георги Йорданов, според когото с тях ще може да се помогне за по-доброто бъдеще на децата в България.

От ДПС коментираха, че предвидените средства за диагностика и скрийнинг не са достатъчни. “Ако няма достатъчно средства в този бюджет, то ще ги дърсим в държавния”, каза Нягер Джафер като изтъкна, че

България е единствената в ЕС без национална скрийнинг програма.


От “Обединени патриоти” подкрепиха бюджета като изтъкнаха, че тази година отново има ръст на средствата за касата. “Сумите, които ще дадем, са адекватни и ще дадат едно по-добро здравеопазване през 2020 г.”, каза Калин Поповски.

В разходната част на бюджета бяха приети промени, с които средствата за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ бяха увеличени. В началото парите за тях бяха 244 млн. лв., за специализирана извънболнична помощ - 264 млн. лв., а за медико-диагностична дейност - 94 млн. лв. 6 млн. лв. допълнително бяха отпуснати от резерва за здравноосигурителни плащания за първична извънболнична медицинска помощ, 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за специализирана извънболнична медицинска помощ и 3 млн. лв. за здравноосигурителни плащания за медико-диагностична дейност. “Те се разпределят от

оперативния резерв, който е в размер на 139 млн. лв.”,


обясни Даниела Дариткова-Проданова от ГЕРБ пред медии.

Бяха приети и промени, с които лечебните заведения, регистрирали се за пръв път или получили разрешение за пръв път за дейност по реда на Закона за лечебните заведения, не могат през 2020 г. да сключват договори с НЗОК за оказване на болнична помощ. Освен това, при сключен договор през 2019 г., въпросните лечебни заведения не могат да сключват договори или да имат допълнителни споразумения със здравната каса за дейности по нови клинични пътеки, амбулаторни процедури и клинични процедури. “Предложението е стъпка напред и дава възможност за развитие”, защити се от нападките Даниела Дариткова.

По предложение на ГЕРБ 68 млн. лв ще бъдат разпределени за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специализирани медицински грижи и за домашно лечение на територията на страната. 31, 9 млн. лв. ще бъдат дадени за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания и животозастрашаващи кръвоизливи, спешни оперативни и инвазивни интервенции при пациенти с вродени коагулопатии, в условията на болничната помощ, които НЗОК заплаща извън стойността на медицинските услуги. Предложението бе прието с 108 гласа, 64 не го подкрепиха и нямаше въздържали се.

Лечението за онкологични и онлохематологични заболявания, започнало преди навършването на пълнолетие, ще продължава да се заплаща от касата, а здравната вноска остава 8%.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.