Окончателно: Закриват още 38 районни прокуратури

Окончателно: Закриват още 38 районни прокуратури

Пленумът на Висшия съдебен съвет единодушно гласува „за“ предложението на главния прокурор Иван Гешев за стартиране на трета вълна на окрупняване на районните прокуратури в страната. Кадровиците на Темида одобриха решението на прокурорската колегия за закриване на 38 районни прокуратури.

В района на Окръжна прокуратура-Благоевград: РП-Сандански, РП-Гоце Делчев, РП-Петрич, РП-Разлог; За Окръжна прокуратура-Бургас: РП-Айтос, РП-Карнобат; За Окръжна прокуратура-Велико Търново:  РП-Горна Оряховица, РП-Павликени, РП-Свищов; За Окръжна прокуратура-Враца: РП-Бяла Слатина, РП-Козлодуй, РП-Мездра, РП-Оряхово; За Окръжна прокуратура-Габрово: РП-Севлиево; За Окръжна прокуратура-Добрич: РП-Балчик, РП-Генерал Тошево, РП-Каварна; За Окръжна прокуратура-Кърджали: РП-Крумовград, РП-Момчилград; За Окръжна прокуратура Кюстендил: РП-Дупница; За Окръжна прокуратура-Ловеч:  РП-Луковит, РП-Тетевен, РП-Троян; За Окръжна прокуратура-Монтана: РП-Берковица, РП-Лом; За Окръжна прокуратура-Пазарджик: РП-Велинград, РП-Панагюрище, РП-Пещера; За Окръжна прокуратура-Пловдив: РП-Асеновград, РП-Карлово; За Окръжна прокуратура-Смолян: РП-Девин, РП-Златоград; За Окръжна прокуратура-Стара Загора: РП-Казанлък, РП-Чирпан; За Окръжна прокуратура-Хасково: РП-Димитровград, РП-Ивайловград, РП-Свиленград, РП-Харманли.

Окрупняването ще започне от 1 януари 2021г.

Първата вълна на прекрояване на картата на държавното обвинение беше през юли 2018 г., когато пилотно бяха закрити 11 районни прокуратури в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград.

Вторият етап бе през миналата година, когато бе решено от 1 януари 2020 г. да бъдат закрити още 29 районни обвинения - Малко Търново, Несебър, Поморие, Средец, Царево, Котел, Нова Загора, Велики Преслав, Нови Пазар, Исперих, Кубрат, Омуртаг, Попово и Радомир, Елена, Кнежа, Левски, Никопол, Провадия, Девня, Бяла, Дулово, Тутракан, Първомай, Гълъбово, Раднево, Берковица, Елхово.

Пленумът на ВСС прие и свои Вътрешни правила за контрол и предотвратяване изпирането на пари и финансирането на тероризма. Правилата са във връзка с чл. 101, ал. 1 от Закона за мерките срещу изпирането на пари и чл. 9, ал. 8 от Закона за мерките срещу финансирането на тероризма.

В 7-дневен срок ще бъде изпратено уведомление по образец до Дирекция„Финансово разузнаване“ към Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС).

Правилата са свързани с процедурите за обществени поръчки, като главният секретар на ВСС беше назначен да съблюдава за спазването им. Правилата предвиждат мерки за предотвратяване и разкриване на действията на физически и/или юридически лица, групи и организации на организираната престъпност, насочени към изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Те установяват организацията по осъществяване на вътрешен контрол по изпълнението на задълженията по ЗМИП, ЗМФТ и актовете по прилагането им; очертават приложното поле на комплексната проверка и параметрите на разширената и опростена комплексна проверка; действията при отказ от извършване на операция или сделка, установяване и прекратяване на делови взаимоотношения; начини за идентификация и проверка на идентификацията, както и способи за изясняване на произхода на средства; собствена оценка на риска по чл. 98 от ЗМИП и определяне на рисковия профил на клиентите; регламентират процедури за събиране, съхраняване и разкриване на информация, както и обучение на служителите, във връзка с дейността им по превенция на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.