Окончателно: Забраняват се частните лотарии

Окончателно: Забраняват се частните лотарии

Организацията на лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено и техните разновидности, ще може да се прави само от Българския спортен тотализатор. Това приеха на второ четене депутатите със Закона за хазарата. Точката влезе като допълнителна в дневния ред на парламента, а промените минаха без дебат в залата.

Според поправките от деня на влизането в сила на закона, след обнародването му в "Държавен вестник", се прекратяват лицензите на досегашните организатори на лотарийни игри, а не както беше замислено първоначално да има 3 месеца преходен период и след това да бъде отнет лиценза. Отпадна и предложението на вносителя на текстовете Валери Симеонов за срок от 30 дни от влизането в сила на закона, организаторите на лотарийни игри да внесат банкова гаранция в полза на Държавната комися по хазарта в размер на неизплатените печалби. С промените още се забранява продажбата на билети в радиос от 300 метра от учебни заведения и детски градини, както и продажабат на билети в нелицензирани обекти.

Ще могат, обаче, да се продават на обособени собствени щандове или бутки на спотрния тотализатор, на които продавачът е на договор към тотото. Това означава, че пак ще може да се продават в супермаркети и подобни, но ще трябва да имат специално обособено мястно, а не на касите. В монета такъв казус има с Български пощи, където в тях има щанд на спортния тотализатор и се продават билети.

Билетите и фишовете, които не са продадени до влизането в сила на закона, ще се унищожат до 31 декемрви 2020 г., като по- късно Симеонов обясни, че срокът за унищожаването на билетите бил толкова дълат, тъй като разпространението било голямо. Наградите на спечелилите досега, които не са изплатени до влизането в сила на закона, ще се изплащат по правилата на съответната игра, гласи окончателният текст.

 По- късно пред журналисти в НС Симеонов, каза че се очаква обнародването и влизането в сила на закона да бъде още следващата седмица и за това посъветва гражданите да спрат да си купуоват талони. Той обясни, че няма да има държавни гаранции за изплащане на печалбите, тъй като това са частно-правни отношения. Симеонов разясни, че в първоначалния вариант на закона били заложени такива гаранции, но по време на разискванията в крайна сметка депутатите преценили, че държавата не е редно да се меси. По думите му всички, които имат да получават награди, могат да предприемат съответните мерки, да си ги потърсят или да заведат дела, за да ги получат. „Тъй като парите от тиражите са събрани, печалбите са базирани върху общите приходи от съответния тираж, така че всеки заинтересован има правно основание, има и пари, които са събрани, за да си получи той печалбата”, добави Симеонов.

Вносителят на промените отказа коментар кой и кога ще изземе от различните обекти останалите талони на частните лотарийни игри. „Това е работа на Министерството на финансите и новия състав на Комисията по хазарта“, категоричен е лидерът на НФСБ. Той, обаче, очаква при предстоящите изземвания на талони да се докаже, че обемът им е по-голям от декларираното в Комисията по хазарта от хората на бизнесмена Васил Божков.

Относно предложението на БСП за тотална отмяна на рекламата на хазартни игри, Валери Симеонов коментира, че се е въздържал, защото спортните клубове нямало да получават приходи от реклама, като не могат да носят лого и име на съответния организатор. Той  предложи на по-късен етап, когато се стабилизира държавният тотализатор, да се обсъди как може да се ограничи рекламата на хазартни игри.

Крум Зарков от БСП заяви, че подкрепят ограничаването на продажбата на лотарийни билети, но не намират достатъчно гаранции за одържавяването на бизнеса. Той обърна внимание, че представители на Българския спортен тотализатор са изразили притеснения за нещата, които ще се случват оттук нататък. "Не бих искал да спекулирам с това. Това, което виждаме, както и в друга сфера, правителството не успява да обяснява какво точно иска да направи и как да го постигне", завърши той.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.