Окончателно: Вкарват частните линейки в регистър

Окончателно: Вкарват частните линейки в регистър

Превозването на хора с увреждания или лица с намалена подвижност също само с лиценз

Да се вкарват в регистър частните линейки за превози на хора с увреждания, лица с намалена подвижност, болни или ранени, които са извън обхвата на Спешната помощ. Това решиха депутатите, като приеха промени в Закона за автомобилните превози на второ четене.

Първоначално идеята на вносителите бе да се регистрират линейките, които превозват само билни или ранени, но депутатите не подкрепиха предложения текст и по този начин остава стария, който гласи, че лиценз и удостоверение за регистрация ще се изисква за превоз на хора с увреждания, лица с намалена подвижност, болни или ранени.

Превозните средства ще трябва да се обозначават с наименованието на лицето, телефонния номер за приемане на заявки за извършване на дейността. Специалните превозни средства нямат право да използват външен дизайн, специфична окраска, маркировка и опознавателни знаци, които се ползват от центровете за Спешна медицинска помощ.

Прие се въвеждане на задължителни застраховки и изисквания за финансова стабилност. Изпълнителна агенция ”Автомобилна администрация“ ще води и поддържа регистър на лицата, извършващи превози на болни и ранени лица.

В мотивите вносителите Валери Симеонов и група народни представители са записали, че в България все още няма наредба, регулираща превоза на болни и ранени лица, извършван от линейки, извън обхвата на спешната помощ.

В момента е регулирана само спешната помощ, като всички останали „линейки“ извън системата за спешна помощ нямат право да извършват спешна помощ, но извършват медицински транспорт без никаква регулация.

Същевременно българските граждани в критична за здравето си ситуация могат да станат жертви на предлаганата „услуга“. Проверка установи, че в интернет съществуват над 100 сайта в сивия сектор.

Според вносителите липсва отговорност по отношение на гражданите, като се злоупотребявало предимно с възрастните хора. При нужда от специализиран превоз или спешна помощ гражданите получават некачествена услуга от лица с немедицинско образование, без нужната квалификация и без да имат право да извършват спешна помощ.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.