Окончателно: ВАС няма да гледа дела на затворници, ще се жалят пред местните съдилища

Окончателно: ВАС няма да гледа дела на затворници, ще се жалят пред местните съдилища

Делата на затворниците, които обжалват строгостта на режима, при който изтърпяват присъдите си - например преместване от затвор в затворническо общежитие, както и обжалването на наказания, наложени от затворническата администрация, няма да стигат до Върховния административен съд (ВАС). Вместо това решението ще се взема от местния административен съд. Това приеха депутатите на второ четене в зала.

Вносител е депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов.

С промените се уеднаквява режима на съдебните производства по оспорване на актове на органите по изпълнение на наказанията, като се предвижда обжалването на актовете по същество и техния касационен контрол да се извършва пред съответните административни съдилища по местоизпълнение на наказанията.

Прие се решението на едноличния състав на административния съд ще се оспорва пред тричленен състав на същия съд и то ще е окончателно. По същия ред ще се оспорват постановените определения и разпореждания.

Чрез промени в Закона за търговския регистър и регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, депутатите уредиха възможността за претендиране на разноски в съдебното производство по оспорване на отказа за вписване, заличаване или обявяване, а не както е досега провеждането на отделно исково производство, свързано с допълнителни разходи за страните.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.