Окончателно: Теглим 511 млн. евро от ЕС за справяне с пандемията

Окончателно: Теглим 511 млн. евро от ЕС за справяне с пандемията

България ще получи заем от 511 млн. евро от европейския инструмент за временна подкрепа SURE. Това стана ясно след прието споразумение за заем между Европейския съюз (ЕС) като заемодател и България като заемополучател. То бе подкрепено на второ четене от депутатите с 84 гласа „ЗА” и 2 „въздържали се”.

Сумата се равнява на малко над 1 млрд. лв., като максималният среден срок до падежа на заема е 15 години.  Очаква се първият транш от средствата да бъде изтеглен още през януари 2021 г., като той ще е в размер на 250 млн. евро. Вторият транш ще бъде през март 2021 г., като така през първото тримесечие на следващата година страната ни ще изтегли целия заем. С него ще се осигури ликвидност за финансиране на разходи, необходими за изплащането на компенсации за работодатели, и на средства за запазване на заетостта на работници и служители.

Припомняме, че европейският инструмент за временна подкрепа за смекчаване рисковете от безработица при извънредни обстоятелства (SURE) цели да подпомогне държавите-членки в борбата им с коронакризата. България отправи официално искане за финансова помощ по инструмента на 7 август 2020 г.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.