Окончателно: Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни

Окончателно: Срокът за плащане на корпоративния данък е 30 юни

Над 200 000 декларации от бизнеса подадени онлайн

Срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък по Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО) е удължен до 30 юни, напомнят от Националната агенция по приходите (НАП). На тази дата трябва да се отчете и данъкът върху разходите, върху приходите на бюджетните предприятия, данъкът върху приходите от помощни и спомагателни дейности по смисъла на Закона за хазарта, както и данъкът върху дейността от опериране на кораби.

Припомняме, че до отлагане на сроковете се стигна след промени в ЗКПО, включени към Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. Мярката бе въведена, за да се облекчи работата на бизнеса, засегнат от разпространението на коронавируса.

До момента срокът за отчитане на корпоративен данък бе 31 март, като с заедно с годишната данъчна декларация се подава годишен отчет за дейността. Лицата, които през дадения данъчен период не са осъществявали дейност по смисъла на Закона за счетоводството, не трябва да подават тези документи, освен ако не възникне задължение за корпоративен данък или данък върху разходите. Към момента има над 200 000 декларации за корпоративен данък и всички данни са
изпратени онлайн.

НАП напомни, че през тази година авансовите вноски ще се определят от бизнеса на база прогнозна данъчна печалба за 2020 г. Ако дружеството вече е подало годишната си данъчна декларация за 2019 г., може да направи корекция в размера на авансовите вноски до 15 април, като промяната се прави с декларацията по чл. 88 от ЗКПО. Ако годишната декларация не е подадена до 15 април, тя трябва да се подаде до тази дата, като се попълни само частта от нея, в която се декларират авансовите вноски за 2020 г. 

Едноличните търговци и земеделците, избрали този ред на облагане, също декларират приходите и разходите си за 2019 г. до 30 юни, като авансовите вноски за 2020 г. се правят до 30 април 2020 г. Когато тези лица са придобили и други доходи като физически лица (доход от наем или хонорар), срокът за декларирането на тези доходи е до 30 април.

Срокът за подаване на данъчна декларация от гражданиостава непроменен, заедно с крайната дата за внасяне на дължимия данък – това е краят на април 2020 г. НАП отново апелира гражданите да отложат посещенията си в офис на ведомството до преустановяването на извънредното положение, като дотогава използват електронните услуги, достъпни на сайта на приходната агенция с персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

Подробна информация за данъчните и осигурителни правила по време на извънредното положение е достъпна в специална рубрика на сайта на НАП. 

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.