Окончателно: Жестов език ще се изучава в детските градини и училищата

Окончателно: Жестов език ще се изучава в детските градини и училищата

Жестов език ще се изучава в детските градини и училищата и активно включване на глухата общност в България във всички сфери на обществения живот. Това решиха депутатите, като приеха на второ четене промени в Законопроект за българския жестов език.

Законопроектът е разработен в съответствие с Конвенцията за правата на хората с увреждания на ООН и основната му цел е признаване на езиковия статут на българския жестов език и зачитането на правото на глухите лица на изразяване, на информация и на своя идентичност чрез езика.

Депутатите дадоха възможност за ранно въздействие и ранна подкрепа чрез българския жестов език. За родителите са определени консултации и възможност за обучения по специфичния език.

Прие се безплатна преводаческа услуга за глухите и сляпо-глухите до 120 часа годишно, а студенти с тези увреждания да имат право на 60 часа допълнителни преводачески услуги на семестър.

В закона се разписва задължението до 2 години общините да осигурят административно обслужване на глухите и сляпо-глухите хора, които наброяват близо 120 000 души у нас.

След като бе приет законопроекта председателят на социалната комисия Хасан Адемов благодари на вносители и на всичко, които са работили по него.

Назад

ПО ТЕМАТА

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.