Окончателно: Полицаите получават 15% увеличение на заплатите (ОБНОВЕНА)

Окончателно: Полицаите получават 15% увеличение на заплатите (ОБНОВЕНА)

Депутатите одобриха обещаното увеличение на заплатите на полицаите с 15 на сто от догодина. Това стана ясно по време на второ четене на Закона за държавния бюджет за 2021 г. Текстовете бяха подкрепени с 84 гласа „ЗА“ и 40 гласа „против“.

За увеличението е предвидено по бюджета на Министерство на вътрешните работи да постъпят допълнително още 77.5 млн. лв. От допълнителните средства 47.6 млн. лв. ще са за противодействие престъпността и опазване обществения ред, други 10.9 млн. лв. ще са за защита на границите, а допълнителни 13.2 млн. лв. се заделят за пожарна безопасност. За управлението и развитието на системата на вътрешното министерство сумата се увеличава с 5.6 млн. лв.

От БСП предложиха увеличението на заплатите да е с 30%, каквото е и искането на служителите на МВР. „Тези хора се грижат за вашия комфорт, увеличете заплатите им с 30%, всяка година увеличаваме този бюджет и не е вижда нищо насреща. Давате пари, които не се виждат“, каза Иван Иванов от БСП. Идеята обаче бе отхвърлена.

Рамката на държавния бюджет за 2021 г. също бе приета на второ четене. Народните представители одобриха заложените текстове с 94 гласа „за“, 69 се обявиха „против“ и без въздържали се.

С приетите изменения се предвижда догодина приходите, помощите и даренията в хазната да са малко над 27 млрд. лв., а разходите да се равняват на 15.8 млрд. лв. Бюджетното салдо ще бъде отрицателно в размер от 5.4 млрд. лв. Заложен е ръст от 2.5 на сто на БВП, като има и предвиден буфер от 600 млн. лв. Средствата ще се използват за финансиране на дейности, свързани с евентуално влошаване на пандемията през следващата година.

От БСП излязоха с декларация и призив да се спре гласуването на бюджета. "Българите имат нужда от подкрепа и всеки трябва да почувства грижата на държавата", каза председателят на БСП Корления Нинова. От ГЕРБ обаче контрираха, че по дневния ред на парламента няма как да се правят декларации. "Няма как да допуснем втори път да се прави декларация по дневния ред", каза Лъчезар Иванов от ГЕРБ.

Обсъждането и гласуването на парите на държавата за 2021 г. продължава. Към момента са приети бюджетите на Администрацията на президента, Министерски съвет, на Омбудсмана, финансовото министерство, външното, вътрешното, правосъдното социалното, здравното, просветното министерство, и министерство на отбраната, като продължават разискванията за парите на останалите министерства.

През 2021 г. бюджетът за култура е 245 млн. лв. Това е с близо 30 млн. лв. повече или около 13% ръст. Припомняме, че при обсъждането на парите за сектора за 2020 г. една от основните критики бе липсата на повече средства за култура. Освен това, ще има 10% ръст на всички заплати в сектора през следващата година. Повече пари има и в бюджета за читалищата и библиотеките. Увеличението на средствата бе подкрепено с 87 гласа “за” и 35 “против”.

Субсидиите за превоз на пътници по нерентабилни автобусни линии във вътрешноградския транспорт, както и в транспорта в планински и други райони се увеличават с 1 млн. лв. до 32 млн. лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.