Собствеността и финансирането на медиите излизат на светло (ОБНОВЕНА)

Собствеността и финансирането на медиите излизат на светло (ОБНОВЕНА)

Приеха окончателно законопроекта на Пеевски и колегите му от ДПС

Собствениците на медии и начинът, по който те се финансират, вече ще бъдат на светло. Това решиха депутатите, след като приеха окончателно Закона за депозиране на печатни и други произведения и оповестяването на разпространителите и доставчиците на медийни услуги, внесен от депутатите от ДПС Делян Пеевски, Хамид Хамид, Велислава Кръстева и Йордан Цонев. Дебатът в пленарната зала продължи малко над час, а основни критики към текстовете отправи депутатът от БСП Антон Кутев.

Според Кутев, известен в политическия фолклор с думите, че социализмът се разпространява като СПИН, законопроектът има за цел да послужи като пиар акция на определен човек. „Това не е пиар акция на едно лице, а пиар акция на медийната среда в България", репликира го един от вносителите на текстовете-Йордан Цонев. Той бе категоричен, че с приемането на закона се прави една крачка към изсветляването на медийната среда. „Този закон е за това, а не да прави пиар на тоя или оня", категоричен бе Цонев. Депутатът от ДПС обясни още, че такъв закон е необходим, защото страната ни редовно е била подложена на критика по отношение на свободата на словото. По думите му тези критики идвали основно от различни неправителствени организации, свързани с Джордж Сорос, които критики ни слагали на дъното на медийните класации. Цонев припомни, че на последното си участие в заседанието на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ) е бил разгледан докладът за състоянието на медиите и този доклад бил базиран изцяло на информация, получена от НПО-то „Репортери без граници".

Там България е критикувана жестоко, класация ни поставя на някакви места след слабо развитите държави

Тази класация се прави от неправителствени организации от кръга „Сорос", заяви Цонев. Депутатът посочи още, че в този доклад някак са спестени имейли с опорни точки, спускани от издателя към журналистите в определени медии, визирайки олигарха Иво Прокопиев, чиито медии от кръга „Капитал“ редовно клепат страната ни, използвайки същото това проучване на „Репортери без граници“. „Никъде в този доклад "Репортери без граници" не са докладвали за фрапиращия случай на намеса в определяне на редакционната политика, в определяне на свободата на журналистите да изразяват мнението си по онези мейли, които изтекоха от собственика и главния редактор на една медийна група, и никъде не бяха описани", обясни Цонев и допълни:

И нямам нищо против "Репортери без граници" и никое международно НПО, а срещу тези, които изпълняват тук тази задача, защото те са от един и същ политико-медиен-бизнес кръг в България. И те клепат България

Цонев бе категоричен, че законът ще е правилна стъпка към това следващият доклад да бъде по-добър за страната ни. „Ще се извиня публично, ако догодина сме се качили с 2 места нагоре", заяви пък Кутев. „Аз подкрепям вносителите и смятам, че са били изключително амбициозни", коментира пък шефът на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ. В крайна сметка промените получиха голяма подкрепа при гласуването, като „За“ тях гласува по-голямата част от присъстващите депутати.

След приемането на закона към Министерството на културата ще започне изграждането на електронен регистър, а всеки собственик на медия ще трябва в срок до 30 юни всяка година да подава декларация чрез попълване на електронен формуляр на интернет страницата на ведомството. В декларацията ще фигурира информация дали доставчикът на медийни услуги заема публична длъжност, както и информация за всяко публично финансиране за предходната календарна година, неговия размер и основание, както и данни за лицето, извършило финансирането. В случаите, когато лицето, което фактически контролира съдържанието на медийната услуга или редакционната политика, е различно от действителния собственик, това обстоятелство трябва да бъде упоменато в декларацията. Регистърът трябва да заработи в срок от една година след окончателното приемане на закона, като в бюджета на Министерството на културата за следващата година ще бъдат предвидени средства за изграждането му. Законът предвижда още до 31 януари разпространителите на печатни издания да декларират пред културното министерство собственика си, както и броя на обектите, чрез които продават и разпространяват издания. Ако някой от тях има повече от 1/3 от тези пунктове, то ведомството ще информира КЗК и ще се задейства антимонополното законодателство. По време на дебатите имаше само едно предложение за промени в текстовете на законопроекта и то дойде от социалиста Милко Недялков, който поиска в частта за разпространението числото 1/3 да се замени на 1/6, но предложението така и не беше прието от депутатите. Санкциите за неспазилите закона пък са от 10 000 до 15 хил. лв. за първо нарушение и до 30 хил. лв. за второ.

Съвсем очаквано, осъзнавайки последствията, веднага след приемането на законопроекта, олигархията активира истерично своите медии от Фабриката за фалшиви новини, за да разпространяват инсинуации.


Хамид: Ще знаем кой кой е на пазара

„Със закона ще знаем кой кой е в българския медиен пазар.“. Това коментира депутатът от ДПС и един от вносителите на законопроекта Хамид Хамид, след като текстовете бяха окончателно гласувани в залата. „Законът е една добра стъпка, освен да разберем кои са собствениците на медиите и откъде и как се финансират, той е и голяма крачка в борбата с фалшивите новини“, обясни Хамид. По думите му именно това е втората функция, която законът ще изпълни. Той обясни, че вносителите са доволни, че въпреки огромното и ненужно забавяне и протакане законът е бил приет окончателно. „Има какво да се надгражда, но нека оставим малко време да видим как работи законът и продължаваме напред. Получи се един добър закон, който ще постави началото на това осветляване, за което от толкова време говорим“, обясни той. Хамид отговори и на нападките от страна на БСП, че текстовете се използват за пиар: „Някой друг на гърба на закона се опитва да си направи пиар акция. Не е тайна кой стои зад тези народни представители, особено когато ми рецитират от трибуната изследвания и анализи на „Репортери без граници“, на всички ни стана ясно за какво става въпрос“.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.