Окончателно: МС ще прехвърля средства към НЗОК заради пандемията

Окончателно: МС ще прехвърля средства към НЗОК заради пандемията

Медиците на първа линия с бонуси до 600 лева

Министерски съвет (МС) ще може да особрява допълнителни транфери по бюджета на Националната здравноосогурителна каса (НЗОК) за 2021 г. за допълнителни разходи за дейности свързани с пандемията от коронавирус. Такива промени в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. прие на второ четене НС днес.

С измененията се предвижда

здравното министерство да субсидира лечебни заведения

за болнична помощ за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ през периода на обявена извънредно положение поради епидемично разпространение на болести. Ресорното министерство ще прави и ежемесечни трансфери към НЗОК, за да се покрият разходите за лекарствени продукти, като ваксини и други дейности. Депутатите приеха и текстове, с които преизпълнението на приходите от здравноосигурителни вноски и неданъчни приходи да се ползва като източник за допълнителни здравноосигурителни плащания над утвърдените разходи на касата. Това ще става след решение на Надзорния съвет на НЗОК.

Обсъждането на текстовете мина почти без дебати. Спорове имаше по отношение на рамката на бюджета за приходите и разходите. От ДПС възразиха сещу разпределението на средства от резерва на касата. “Разпределихте резерва от 149 млн. лв. без да ви мигне окото, до стотинка. Резервът за следващата година е нула, това са изключително неразумни стъпки, които няма да дадат свобода на действие на онези, които по-нататък ще вземат решение за управление на тези средства”, каза Нягер Джафер от ДПС. Предложението на БСП да се увеличат разходите за персонал на НЗОК бе отхвърлено, както и идеята за 3% ръст на средствата за здравноосигурителни плащания за дентална помощ.

За срока на обявената извънредна епидечина обстановка

борещите се на първа линия с коронавируса ще получат допълнителни трудови възнаграждения. За лекари те ще са в размер на 600 лв., за специалисти по здравни грижи - 360 лв., а за санитари - 120 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.