ОКОНЧАТЕЛНО: Жена осъди болница за отрязана погрешка гърда

ОКОНЧАТЕЛНО: Жена осъди болница за отрязана погрешка гърда

Жена осъди болница за отрязана погрешка гърда.

Апелативният съд във Велико Търново потвърди решението на Окръжния съд в Русе, с което УМБАЛ „Канев“ се осъжда да плати на Милица А. обезщетение в размер на 50 000 лева заради лекарска грешка, съобщиха от Съдебната палата в крайдунавския град.

Делото бе образувано по иск на 29-годишната жена, в която тя твърдеше, че дясната й гърда е била премахната, без да е имало необходимост от такава осакатяваща операция. Решението на Русенския съд от юни м.г. е било обжалвано от болницата с мотив, че "медицинските специалисти са действали в условията на оперативна самостоятелност". Не е обжалвано обаче решението на Апелативния съд, затова то е окончателно и влиза в сила. Болницата трябва да плати на Милица и 8644 лв. за разноски по делото.

Историята на младата жена, която „Монитор“ разказа миналата година, е ужасяваща. Милица живеела в Англия и при завръщането си в Русе през януари 2018 г. напипала бучка на дясната си гърда. Посетила лекар от извънболничната помощ, след което постъпила в УМБАЛ „Канев“. На 23 януари с местна упойка й била премахната бучката, като е направено и бързо хистологично изследване – т. нар. гефрир. Патоанатомът поставил диагноза рак и без да се иска мнението и на други специалисти за потвърждаване на диагнозата, на младата жена било обяснено, че ако иска да остане жива, се налага да се отстрани спешно цялата гърда. Русенката изпаднала в шок, а с нея и съпругът й, който я придружил до болницата. С тях е нямало по-възрастни близки, които да дадат съвет, да ги успокоят, че могат да изчакат и че е хубаво да потърсят и друго мнение. Уплашена, че ще загуби живота си, жената се съгласила на операция и още същия ден дясната й гърда била премахната. Впоследствие изпратила за изследване в друга лаборатория парафиновите блокчета, които й били предоставени от болницата, и станало ясно, че операцията е била ненужна. Милица изпаднала в депресия, не искала да излиза и да се вижда с други хора.

Апелативният съд е споделил изводите на Русенския съд, че са допуснати съществени пропуски в диагностиката, което е довело до неточна диагноза, непотвърдена с необходимите изследвания, а оттук и до прибързаното решение за отстраняване на млечната жлеза, без тази операция да е била спешна, неотложна и животоспасяваща.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.