Окончателно: Минималната пенсия става 300 лева (ОБНОВЕНА)

Окончателно: Минималната пенсия става 300 лева (ОБНОВЕНА)

Парламентът реши през 2021 г. минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст да бъде 300 лв. Това бе заложено в текстове от бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 г., които депутатите приеха окончателно на второ четене.

„За“ текста гласуваха 141 народни представители, „Против“ –3 и „въздържали се“ -1, с което той бе приет.

Заради обещаните надбавки от 50 лв. пък, през първите три месеца на 2021 г. българските пенсионери ще взимат по общо 350 лв.

Предложението на “Воля” сумата да бъде 350 лв. за цялата година бе отхвърлено, както и идеята размерът на надбавката да е двойно по-голям, или 100 лв. Максималният размер на получаваните една или повече пенсии също се увеличава от 1200 лв. на 1440 лв. Пенсионерите ще получат и по 5% осъвременяване на средствата си по т. нар. “швейцарско правило”. Това ще важи за тези пенсии, отпуснати след 31 декември 2021 г. Според БСП обаче това е хаотично разпределяне на разходи. Хасан Адемов от ДПС коментира, че няма логика минималният и максималният размер на пенсиите да се увеличат от 1 януари, а осъвременяването с 5% да стане по средата на 2021 г.

Без промяна обаче остана обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст - и през 2021 г. майките ще взимат по 380 лв. Минималният размер на обезщетението за безработица остава същото или 12 лв.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.