Окончателно, фестивалът „Франкофоли“ се мести в София

Окончателно, фестивалът „Франкофоли“ се мести в София

Окончателно, фестивалът „Франкофоли“ се мести в София

Вчера отпаднаха всички съмнения, че шестото издание на фестивала за френска музика „Франкофоли“ ще продължава да се провежда в Благоевград.

Жерар Понт, президент на „LES FRANCOFOLIES“ инициира разговор с новоизбрания кмет на община Благоевград Румен Томов и лаконично в прав текст му заяви: „Фестивалът „Франкофоли“ вече се мести в София. В процес на подготовката на шестото му издание сме през месец юни. Аз съм собственик на марката и забранявам да се спекулира с името на фестивала. Очаквайте и официално писмо.“

Така рухна илюзията, поддържана от новата кметска управа на Благоевград, че фестивалът ще продължава да се провежда в Благоевград. Пет поредни години фестивалът се провеждаше на просторното място в бившите казарми и събираше във фестивалните вечери по над 30 000 почитатели на френската музика от цяла България, Гърция и Северна Македония. Най-популярните звезди, като Заз, например, гостуваха в Благоевград, а хотели и ресторанти се пукаха по шевовете в тези дни. По всяка вероятност и заключителният концерт на Бг радио вече няма да се провежда в Благоевград.  

Тази новина определено изненада новата местна власт в Благоевград, защото  преди два месеца кметът Румен Томов посрещна посланика на Франция Н.пр. Флоранс Робин, с която обсъдиха и поредното издание на най-голямото културно събитие в града. Новината за преместването на фестивала „Франкофоли“ от Благоевград в София дойде и след като на пресконференция новият кмет Румен Томов обяви, че петото издание миналата година е струвало на общинския бюджет близо 1,6 милиона лева, което е три пъти повече от планираните и одобрени разходи. Този факт беше категорично опроверган от бившия зам.кмет Христина Шопова: „Това е лъжа, има документи за всички разходи и преразход по финансирането на фестивала няма.“

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.