Решено: Данъчните облекчения за родители ще се ползват през 2022 г.

Решено: Данъчните облекчения за родители ще се ползват през 2022 г.

Данъчните облекчения за родители ще могат да се използват през 2022 г. Това стана ясно по време на разглеждането на държавния бюджет за 2021 г. на второ четене. Въвеждането на мярката бе прието единодушно със 130 гласа подкрепа.

Облекченията предвиждат от годишната данъчна основа за 2021 г. да се приспадат 4500 лв. при едно ненавършило пълнолетие дете, 9 000 лв. за две деца и 13 500 лв. при три или повече ненавършили пълнолетие деца. Тъй като данъкът върху доходите е в размер на 10%, това означава, че дължимите налози от родителите ще бъдат намалени с 450 лв. за едно дете, с 900 лв. за две и с 1350 лв. за три и повече деца. 

От БСП критикуваха предложението, тъй като родителите ще могат да се възползват от него едва през 2022 г. Реално сумите ще се приспадат от годишната данъчна основа за 2021 г., което означава, че те ще кандидатстват за него през 2022 г., когато подават годишната си данъчна декларация. „Засега, с това си предложение, им давате само едно обещание“, каза Милко Недялков от БСП. Колегата му Александър Сабанов посочи, че така нискодоходните родители ще бъдат изцяло освободени от данъци. Искрен Веселинов от ОП отвърна, че това са два различни инструмента за подкрепа на родителите. „Не даваме обещание, а закон и сигурност. Регламентът е абсолютно ясен, той съществува отдавна, сега данъчното облекчение е символично – 200 лв.. Много от родителите дори не знаят за него, защото не представлява интерес за тях“, каза Веселинов.

Беше прието още догодина всички деца от 1. и 8. клас ще получат еднократна помощ от 300 лв. Има условия детето да няма пет натрупани отсъствия по неуважителни причини за месец, защото тогава помощта ще бъде възстановявана.  Помощта ще се изплаща на два пъти - половината след влизане в сила на заповедта за отпускането й, а остатъкът в началото на втория учебен срок, ако детето продължава да посещава училище. Досега право на такава помощ имаха само учениците от първи клас и то с определен подоходен критерий за семействата. 

Днес депутатите отхвърлиха идеята за ваучери за почивка. Текстовете предвиждаха те да са на стойност до 100 лв., като задължително условие е да се използват за заплащане на туристически услуги или пакети на територията на страната.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.