Окончателно: ЦИК избира дали ще купи или наеме машините (ОБНОВЕНА)

Окончателно: ЦИК избира дали ще купи или наеме машините (ОБНОВЕНА)

На референдум ще могат да се разглеждат въпроси от компетентността на ВНС

Централната избирателна комисия ще може да купи или да наеме машините за гласуване. Това решиха депутатите на второ четене с промените в Изборния кодекс.

Одитът, тестването и сертифицирането на устройствата за гласуване пък ще се извършва от Държавна агенция „Електронно управление“ съвместно с представители на Българския институт за стандартизация и на Българския институт по метрология.

Депутатите приеха удостоверяването на машините да се извършва в срок от 30 работни дни считано от датата на предоставянето от ЦИК на техническите устройства за гласуване.

Днес народните представители продължават да разглеждат ИК, след като вчера, след 6 часа дебати по него, заседанието бе прекратено. 

Депутатите решиха още, че Великото народно събрание няма да се избора по смесената система, както предлагаха от ГЕРБ- 200 мажоритарно и 200 пропорционално. Това означава, че народните представители ще бъдат избирани само по пропорционален начин.

При "обявена извънредна епидемична обстановка" изборите няма да се провеждат в два последователни дни, както искаха в началото вносителите.

Депутатите приеха, че на национален референдум ще могат да се разглеждат въпроси от компетентността на ВНС. 

Така в България вече ще може да се проведе референдум по въпроси като формата на управление, в т.ч. дали страната да бъде не парламентарна, а - президентска република, за правата на гражданите, в т.ч. дали да се въведе образователен ценз при гласуване, както и за промени в конституцията, в т.ч. свързани с мандата и правомощията на главния прокурор, разделянето на Висшия съдебен съвет на два отделни съвета, намаляване на броя на депутатите от 120 на 240 и др.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.