Окончателно: Без висши чиновници в бордовете на държавни компании

Окончателно: Без висши чиновници в бордовете на държавни компании

Висши чиновници няма да могат да участват в бордовете на държавни компании. Това решиха депутатите, след като приеха на втроро четене промени в Закона за публичните предприятия, записани в преходните и заключителни разпоредби на Закона за железопътния транспорт.

Така отново се въвежда забраната за главни секретари на Народното събрание, на президента, на Министерски съвет, на министерства и ведомства да бъдат назначавани в бордовете на търговски дружества с над 50% държавно или общинско участие. Между първо и второ четене на законопроекта от ГЕРБ оттеглиха предложението.

Забраната бе въведена в средата на 2019 г. с приетия нов Закон за публичните финанси. Така всички дружества с над 50% държавна собственост, както и техните дъщерни фирми трябва да провеждат конкурси за всяка позиция.

Освен да не заемат висши държавни длъжности, към кандидатите има изисквания да отговарят и на определени критерии по отношение на репутация и почтеност, образование, професионален опит и умения.

При гласуването на първо четене на промените в Закона бе прието главните секретари, ръководителите на бюджетни организации или други длъжностни лица, които се занимават с финансово управление и контрол по средства от ЕС, както и тези чиновници, които отговарят за обществените поръчки, да могат да се включват в бордовете на държавни компании.

Мотивът за това гласуване бе, че въпросните чиновници имат опит и експертност в управлението и контрола на бюджетни средства. Това било добра предпоставка за ефективно управление на финансите на държавните предприятия, особено когато те изпълняват цели на публичната политика, или им е възложено изпълнението на задължение за извършване на обществена услуга.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.