Окончателно: Без ДДС за ваксини за COVID-19

Окончателно: Без ДДС за ваксини за COVID-19

Ваксините срещу COVID-19 да не се облагат с данък добавена стойност за следващите две години.  Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за ДДС.

С нулев налог ще бъдат и медицински изделия за инвитро диагностика на COVID -19 и услугите, които са свързани с такива ваксини и изделия, като доставката на комплектите за тестване.

С промените депутатите уредиха режима с Великобритания, като записаха, че Обединеното кралство трябва да се счита за трета страна за ЕС, след като от 1 януари изтича гратисният период на Брекзит. В същото време, когато транспортът се извършва до Северна Ирландия, за целите на ДДС доставката тя ще се третира като страна от ЕС. 

С промени в Закона извънредното положение пък депутатите приеха, че през 2020 г. Министерството на здравеопазването може да субсидира лечебни заведения за болнична помощ по смисъла на Закона за лечебните заведения за поддържане готовността им за оказване на медицинска помощ през периода на обявеното извънредно положение поради епидемично разпространение на заразни болести. Субсидирането се извършва за ноември и декември 2020г. въз основа на сключени Договори за периода на обявеното извънредно положение, съответно на обявената извънредна епидемична обстановка при спазване изискванията на Закона за държавните помощи.

Прие се минималният осигурителен доход за работниците и служителите, които работят при непълно работно време или непълен месец, да  се определя пропорционално на законоустановеното работно време, съответно на пълния брой на работните дни през месеца.

Минималният осигурителен доход за работниците и служителите, които работят в специализирани предприятия, трудово-лечебните бази и кооперациите на хората с увреждания, съгласно Закона за хората с увреждания, ще се определя в размер 50 на сто от минималния осигурителен доход за съответната икономическа Дейност и квалификационна група професия.

Депутаите записаха, че осигурителят ще определя основната икономическа дейност съобразно преобладаващия брой заети лица по трудови правоотношения. Определянето на групата професии се извършва по структурата на Националната класификация на професиите и длъжностите. Когато осигурителят осъществява две или повече икономически дейности, основната му икономическа дейност се определя от дейността, в която са заети най-голям брой лица, работещи по трудово правоотношение. В този случай при определянето й не се вземат предвид работниците и служителите, които са общофункционално свързани с всички дейности на осигурителя. При равен брой работещи по трудови правоотношения в отделните дейности основната икономическа дейност на осигурителя се определя по негов избор.

Минималният осигурителен доход няма да се прилага за общински съветници, работниците и служителите в бюджетните предприятия.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.