Окончателно: 90 дни неплатен отпуск ще се счита за стаж (ОБНОВЕНА)

Окончателно: 90 дни неплатен отпуск ще се счита за стаж (ОБНОВЕНА)

Пребиваващите продължително в България, също ще могат да се ваксинират срещу COVID-19

През 2021 г. за осигурителен и трудов стаж ще се зачита времето на неплатения отпуск до 90 работни дни, а не досегашните 60 дни. Това приеха депутатите на второ четене с промени в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение.

По този начин хората в неплатен отпуск заради коронакризата няма да губят правото си на пенсия или обезщетение за безработица заради прекъсване на стажа. Обаче, ако излезлите в неплатен отпуск са били изрядни преди него и само за тези 90 дни не могат да внасят осигурителни вноски от 26 лв., то здравноосигурителните им права няма да бъдат прекъснати и те ще дължат тези суми, след като започнат работа.

При е се паричните средства, изплатени на работници и служители като компенсации въз основа на акт на Министерски съвет, да бъдат несеквестируеми. 

Депутатите решиха да уеднаквят помощите за деца с увреждания. Досега законът предвиждаше различни суми за децата с уреждания в зависимост дали са настанени в биологични или семейства на осиновители, или са настанени в семейства на близки, роднини или приемни родители. Първата група, спрямо вид и степен на увреждане, получава до 930 лв. месечно. При втората група сумата е между 350-490 лв. От нея обаче ще се приспадат помощите по Закона за закрила на детето, съответно увеличението на парите за втората група е с 50 лв. 

Реши се кено играта да бъде част от държавния монопол.

Прие се общините да разполагат с два месеца гратис кредитна ваканция, през които те няма да дължат вноски по безлихвените си кредити. Въвеждането на такса Битови отпадъци пък се отлага с 1 година заради преброяването на населението.

Фирмите, регистрирани през 2020 г., също ще могат да се възползват от безвъзмездните средства, отпуснати от държавата, като процент от оборота без ДДС.

Парламентът реши още, че през 2021 г. ваксини срещу COVID-19 могат да бъдат прилагани и на лица, пребиваващи продължително в България .

Освен продължително пребиваващите в обхвата на ваксините се включват и членове на дипломатически и консулски представителства, на представителства на международни организации, акредитирани в България, както и членове на техния административно-технически и обслужващ персонал, гласят приетите текстове. Предвижда се условията и редът за ваксинирането да се определят в националния план за ваксиниране срещу COVID-19 в Република България.

С други текстове депутатите дадоха възможност за сключване на анекс към Националния рамков договор в системата на здравеопазването и за заплащане за работа при неблагоприятни условия по време на обявеното извънредно положение. Средствата за заплащането на работата в неблагоприятни условия ще може да се осигуряват чрез допълнителен трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването.

Според приетите разпоредби Министерството на здравеопазването ще може да изплаща допълнителни възнаграждения за постигнати резултати на служители в системата, включително за дейности, свързани с поставяне на ваксини срещу COVID-19.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.