Окончателно: 9% ДДС за храна за вкъщи ще важи до края на 2021 г.

Окончателно: 9% ДДС за храна за вкъщи ще важи до края на 2021 г.

Спор в парламента прекъсна работата на Народното събрание

Както бе договорено с ресторантьорския бранш, ДДС за доставката на храна за вкъщи също става 9%. Мярката ще действа до края на 2021 г. Такива промени в Закона за данъка върху добавената стойност (ЗДДС) прие НС на второ четене днес.

Към момента с по-нисък налог се ползват хотелиери, туроператори, турагенции, ресторантьори, използването на спортни съоръжения и зали, както и стоки като учебници, книги, бебешки храни и пелени. От БСП предложиха лекарствата, които се заплащат със средства на НЗОК, също да се включат в групата. „Няма никакво съмнение, че намаленото ДДС върху лекарствата ще има ефект върху здравето и покупателната способност – намалението автоматично ще повлияе на цената”, каза Румен Гечев от БСП. Думите му бяха подкрепени от колегата му Георги Гьоков, който изтъкна, че това е нормална европейска практика. „Няма по-логично нещо във време на криза, да се намалени данъчната ставка за лекарствата”, каза Гьоков. Текстовете на левицата обаче бяха отхвърлени с 58 гласа „против” и 20 „въздържали се”.

По отношение на

ваучерите за храна,

БСП и ОП излязоха с еднакво предложение стойността им да се вдигне на 100 лв. „Мярката за ваучерите ще помогне на работодателите да стимулират служителите си, без да се натоварва бюджета на компаниите”, каза Християн Митев от НФСБ, като допълни, че така ще се увеличат приходите в хазната, тъй като ваучерите не могат да се спестяват. От БСП се обосноваха за дублирането с това, че идеята им се предлага от много години насам и че ОП е откраднала текстовете им. Накрая бе прието ваучерите да се вдигнат с 20 лв., като достигнат 80 лв. Те няма да се облагат с данъци.

В момента продължава разглеждането на промените в ЗДДС. Депутатите одобриха текстове, с които въвеждането на софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО) да става доброволно.

Фирмите, които вече използват СУПТО,

ще имат право на преференции. Една от тях е по-бързо възстановяване на ДДС, в рамките на 30 дни. При първо нарушение за неиздаване на касов бон тези фирми нямат да бъдат запечатвани от данъчните. Преференции ще има и по отношение на амортизацията на софтуер и хардуер. Депутатите от БСП обаче разкритикуваха бонусите, тъй като според тях въвеждането им е дискриминация между бизнесите със СУПТО и предприемачите, които все още нямат такъв софтуер.

Спор в парламента прекъсна работата на Народното събрание. По предложение на председателя на ГЕРБ Даниела Дариткова бе дадена почивка от 10 минути, за да „може да се успокоят страстите”. Причина за 10-минутната почивка е недоволството на БСП от воденето на зам.-председателя на НС Емил Христов. След одобрено предложение на ГЕРБ дебатите да се прекратят, от БСП обвиниха управляващото мнозинство, че това е „опит за запушване на устата”. „Това са важни текстове, не запушвайте устата на опозицията”, каза Попов от БСП.

Компаниите вече ще декларират данъците си пред Националната агенция по приходите (НАП) до края на юни. Припомняме, че тази промяна бе предложена по искане на бизнеса. До края на декември 2025 г. лихвите по облигации и други дългови ценни книжа, издадени от държавата или общини и допуснати до търговия на пазар за растеж няма да се облагат с окончателен данък. Такъв пазар у нас е пазарът за растеж beam, който се организира от Българска фондова борса (БФБ).

По отношение на данъците за граждани няма промяна

И догодина ще подаваме данъчни декларации до края на март, а ако се отчетем онлайн, то пак ще можем да използваме до 5 на сто отстъпка от данъка за довнасяне. Сега в текстовете се презицира, че отстъпката не може да надвишава 500 лв. При легален ремонт на дома с налични документи за свършената работа гражданите ще могат да използват данъчно облекчение в размер до 2000 лв. То ще може да се използва само от собственици, но не и наематели. Ако имотът има няколко собственици, всеки може да използва облекчението, стига общата сума да не надвишава два бона. Тъй като налогът е 10%, това означава, че максималната сума, която може да бъде спестена като данък, е 200 лв. Изискване е облекчението да се използва само за един имот, който е жилище и не се ползва като офис.

В Закона за счетоводството не бе прието предложението на НФСБ малките фирми да подлежат на задължителен независим финансов одит, ако надвишават поне два от три критерия - активи над 3 млн. лв., оборот над 6 млн. лв. и персонал над 50 души. В момента критериите са - активи над 2 млн. лв., оборот над 4 млн. лв. и персонал над 50 души.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.