Окончателно: 350 млн. лв. за ваучерите за храна

Окончателно: 350 млн. лв. за ваучерите за храна

Повишава се подоходният критерий за получаване на детски надбавки с 10 лв.

В бюджета за догодина са заделени 350 млн. лв. за ваучерите за храна. Предложението е на председателката на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова. То бе подкрепено с 159 гласа “ЗА”, 21 се обявиха против, а 11 се въздържаха по време на обсъждането в зала на „Бюджет 2020“ днес.

Както по време на разглеждането на държавния бюджет от комисия, от левицата предложиха парите да са 360 млн. лв., но искането им бе отхвърлено.

До момента депутатите гласуваха парите за здравното министерство на министерство на културата, министерство на образованието, министерство на младежта и спорта, на Комисията за защита на личните данни, КПКОНПИ и други.

НС взе окончателно решение и за размера на субсидиите за общините. Бяха предложени някои промени, свързани основно с даването на повече средства за подобряване на общинските пътища, улици и ВиК мрежа.

Крум Зарков и Георги Стоилов от БСП предложиха повече пари за област Русе, за да се подобрят улиците и амортизираната ВиК мрежа. Допълнителни 800 хил. лв. пък ще са за обновяването на 2 читалища.

За област Смолян от опозицията също имаха много предложения като някои от тях включваха не само подобряване условията на живот, но и развиване на туристическия бизнес.

Пари за изграждане на пречиствателна станция за питейни води в община Трявна поиска Кристина Сидорова. “От години там има проблеми и през летните месеци жителите в цялата община остават на воден режим, случи се и тази година”, изтъкна тя, но не срещна подкрепа. Надя Клисурска пък загатна за предложения от БСП в преходните и заключителните наредби за децентрализация на общините. С тях една пета от данъка върху общия доход да отива към общините, заедно с 10% от ДДС-то. “Българските общини са поставени в едно незавидно положение, всяка година говорим за децентрализация, която остава само на хартия“, каза Надя Клисурска.

Предложенията бяха отхвърлени като за 2020 г. общините ще разполагат с 4,2 млрд. лв. за основни бюджетни взаимоотношения. Това включват парите за субсидии за капиталови разходи, трансфери за изравнителна субсидия, субсидия за зимно поддържане и снегопочистване, и др. Други 3,6 млрд. пък трябва да се разпределят за общинска администрация, отбрана и сигурност, образование, здравеопазване, социални услуги, култура, икономически дейности и услуги.

Депутатите решиха още да се повиши подоходният критерий за получаване на детски надбавки с 10 лв. През следващата година при средномесечен доход за предходните 12 месеца, по-нисък или равен на 410 лева на член от семейството, детските надбавки ще се отпускат в пълен размер, а при средномесечен доход от 410 до 510 лева - помощта ще се отпуска в размер на 80 на сто. Месечният размер на детските надбавки се запазва същият като през 2019 г. В момента той е 40 лева за едно дете.

Георги Гьоков /"БСП за България"/ посочи, че подоходният критерий препятства голяма част от семействата да получават помощи за деца. По думите му вдигането на този критерий с 10 лева едва ли е нещо значимо, предвид повишаването на минималната работна заплата.

Депутатите утвърдиха обща годишна квота за предоставяне на ваучери за храна по Закона за корпоративното подоходно облагане в размер на 350 млн. лв. По предложение на ГЕРБ първоначално заложената сума беше завишена с 30 млн. лева - от 320 на 350 млн. лева.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.