Окончателно: 17 г. затвор за Черната вдовица, убила бившия си, теглила му пенсията

Окончателно: 17 г. затвор за Черната вдовица, убила бившия си, теглила му пенсията

Върховният касационен съд потвърди наказанието от 17 г. затвор за Веселина Гинева за убийството през 2014 г. на бившия ú съпруг в бургаския ж.к. „Лазур“ и тегленето на пенсията му докато е бил заключен в дома й, съобщиха от ВКС.

Решението на тричленен състав на ВКС е от 2.04.2021 г. и не подлежи на обжалване.

Във ВКС е получено уведомление от прокурор за предприети действия по изпълнение на наложеното от съда наказание.

Веселина Гинева е призната за виновна, че от май 2013 г. до 1.08.2014 г. в  Бургас, в дома си в ж.к. „Лазур“, при условията на продължавано престъпление, противозаконно лишила от свобода бившия си съпруг Димитър М., като го държала заключен в една от стаите, поради което съдът налага на Веселина Гинева наказание затвор от 6 г. Тя е призната за виновна и че същия период с користна цел и по особено мъчителен начин предумишлено умъртвила Димитър М., който бил в  в безпомощно състояние, като системно не му давала достатъчно количество храна, вода и лекарства, лишила го от квалифицирана медицинска помощ и грижи в болнични условия, вследствие на което на 1.08.2014 г. той починал. За това тя получава затвор за 17 г.. Призната е за виновна и че за периода от 1.09.2014 г. до 31.08.2016 г., при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудила и поддържала заблуждение на банкови служители в банката, където била превеждана пенсията на Димитър М., че той е жив и има право да продължи да извършва тегления от сметката, като с това причинила имотна вреда на НОИ в общ размер на 21 140 лв., поради което ú е наложено наказание затвор от 3 г. и 6 м.

Съдът налага на Веселина Гинева най-тежкото от определените наказания, а именно „лишаване от свобода“ за 17 г.

Установено е, че след настаняването на пострадалия в дома на Веселина Гинева, тя е предприела действия по лишаването му от възможност за свободно придвижване, изразило се в заключването му в една от стаите на жилището и заключване на входната врата на апартамента. Мъжът молел да бъде извикан ключар, за да го освободи, сигнализирал е на своите съседи, че се нуждае от помощ, а когато полицаи посетили жилището, той е споделил с тях, че жената не му дава достатъчно храна и вода, че му е нанесла побой, че не се грижи пълноценно за него.

По експертен път е изяснено, че съществувалите при Димитър М. заболявания не са могли да доведат до летален изход. Към месец май 2013 г. (непосредствено преди настаняването му при подсъдимата) общото му здравословно състояние е било задоволително. За близо една година по-късно, към 10.03.2014 г., той вече е бил в лошо общо здравословно състояние. Към този момент е бил с тежка степен на измършавяване, телесното му тегло е било редуцирано с 50%. Вещите лица са посочили, че причините за това са хронично недохранване и обезводняване в продължение на месеци, като в периода след 10.03.2014 г. до деня на смъртта му на 01.08.2014 г. влошаването на здравословното му състояние е прогресирало до състояние на „кахексия“, предопределила леталния изход.

Тричленният състав на ВКС намира обаче, че деянието не може да бъде квалифицирано като „убийство с користна цел“, тъй като основанието за получаване на имуществената облага (пенсията на Димитър М.) не е настъпило в резултат на смъртта, а е съществувало преди това, когато пострадалият е бил жив и е разполагал с правото да упълномощи Веселина Гинева да го представлява пред банката.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.