Депутатите приеха въвеждането на 5000 лв. таван за обезщетението „Болки и страдания” за близките на загиналите при катастрофи. Лимитът няма да важи за най-близкия кръг роднини на покойника - родители, деца, съпруг и съпруга, включително живеещи в съжителство. 

Той ще се прилага при определянето размера на обезщетението за всички останали, които могат докажат дълготрайна емоционална връзка със загиналия.

Таванът ще е в сила, докато бъде приета наредба за методиката, по която да се изчислява обезщетението за болки и страдания. Лимит от 5000 лева обезщетения ще може да бъдат получени от широкия кръг роднини - баби и дядовци, освен ако не са отглеждащи или отглеждано лице, както и лели, чичовци, племенници и братовчеди. При тях размерът на обезщетението ще се определя от съда или застрахователя. Народните представители отхвърлиха ограничението въпросната компенсация да бъде ограничена до 15 000 лева за братята и сестрите на загиналия, както беше определено за братята и сестрите на загиналия.

Вносителят на промените и лимитите Менда Стоянова обясни, че изготвянето и на конкретна методика за обезщетенията е необходимост, за да има справедливост. Тя каза, че в повече от половината европейски държави вече има такава методика.

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Работодатели сезираха КЗК за свързани дружества на Ковачки

Свързани фирми помпат цената на тока на едро (ТЕМАТА)

Работодатели сезираха КЗК за свързани дружества на Ковачки

Свързани фирми помпат цената на тока на едро. За това предупредиха в свое писмо в понеделник от работодателските организации. Те сезираха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и поискаха да се разследва действията на група участници на свободния пазар на електрическа енергия. Бизнесът счита, че въпросните дружества с поведението си по недопустим начин нарушават принципите на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство.

ЗОРА получи Сертификат за инвестиция клас „А”

На 17 юли 2019 година Министърът на икономиката Емил Караниколов връчи 4 сертификата клас „А” за инвестиции издадени по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Стойността на проектите е близо 42 млн. лв., като те ще разкрият 158 нови работни места. Проектите са предимно в секторите производство, аутомотив, ИТ, складиране и съхранение на товари и др.