Около света с код „Отново на училище“

Около света с код „Отново на училище“

В Казахстан отдават почит на дедите си, япончетата стартират годината с инструменти за плевене

Децата може и да не копнеят за момента, в който отново ще прекрачат прага на училището си, но изпращането им неизменно води до разнородни вълнения за техните родители в началото на септември. Ето че времето за първия училищен звънец отново наближава. И ако у нас – особено за по-големите ученици, той е просто ден за разходка до сградата на школото, то по света се крият най-различни традиции, които съпътстват заветния „празник“.

Отваряме атласа и попадаме в Япония

Учебната година в Страната на изгряващото слънце се смята за най-продължителната в целия свят. Децата в страната залягат над учебниците общо 250 дни в годината. Започват през април и приключват през март на следващата година, като в този период все пак се радват и на ваканции за лятото, зимата и пролетта.

На всеки първи учебен ден пък всеки ученик приготвя и носи собствена раница, чанта – или както се нарича там - „рандосеру“. Тя съвсем не е пълна с обичайните учебници и тетрадки. Вместо това япончетата слагат хартия за оригами, чехли и инструменти за плевене. В нея се слага и първият обяд за учебната година, който обичайно е ориз със сос от водорасли и пъдпъдъчи яйца – традиция, за която се смята, че носи късмет на ученолюбивите деца.

Подобен обичай ще открием и в Германия. „Чантата“ на местните ученици е по-пряко свързана с учебния материал. Самият термин не е всъщност съвсем подходящ. Там го наричат

„шултютен“, или преведено на български – училищен конус

Всяка година родителите отделят немалко време в това да подготвят въпросния конус. В него се слагат важните материали, които ще бъдат необходими на децата им по време на учебната година. Въпреки това големият акцент не са химикалките и моливите, а... сладките.  Конусите се декорират добре, за да носят настроение. И макар че на пръв прочит ни се струва, че идеята на конуса е да покаже на децата, че първият учебен ден не е повод за сълзи по отминалите безгрижни и ваканционни дни, то според експерти в областта мисията им е да покажат, че хлапетата вече са с различен статус.

Подаръци малчуганите получават и в Индия. Най-големият от тях обаче по дефиниция е чадър, защото първият училищен звън съвпада с есенния сезон.

В Русия пък всяко дете получава от преподавателя си балон срещу букет с цветя.

В Казахстан стигат и по-далеч. Първото прекрачване на училищния праг за детето там се е превърнало в празник. И ако у нас родителите обикновено сме готови да вдигнем банкет по случай че сме открили място за хлапака си в първи клас в добро училище, то там

денят официално се знае като „Посвещение в образованието“

Традицията повелява семейството на първолака да организира цяла церемония по повод началото на учебната година. Събират близки и приятели в дома си, за да отбележат специалния ден. Поводът не преминава и без големи приготовления зад печката. Обикновено на трапезата тогава се слагат агнешки ястия, като задължителен е и сладкият десерт.

За „Посвещение в образованието“ усилия полага и бъдещият ученик. На този ден той трябва да се изправи срещу всички гости в дома си и да рецитира всеки „Жети ата“. Иначе казано – да изброи седем поколения на своите деди, с което да отдаде почит на своите предшественици.

Отново с празник, макар и с по-малък акцент върху семейните реликви, преминава стартът на учебната година в Саудитска Арабия. И тук първият ден в школото не предполага мигновено запаметяване на нови знания. Отиването на училище обикновено дори не се отбелязва само в един ден, а достига понякога и до три. Така децата прекарват доста време в празненства и игри. Идеята на тази традиция е те да могат да опознаят съучениците си и да завържат нови приятелства, преди да започнат да смятат. Същите порядки за първия учебен ден впрочем спазват още деца, родители и учители в Индонезия.

Нещо повече, в Саудитска Арабия не се спазва нашенският обичай всяко хлапе да подари букет на своята госпожа. Напротив. Там спазват противоположна традиция, като вместо това

учителите носят цветя на своите ученици

както и, разбира се, лакомства за добро настроение.

Традицията е особено важна, предвид че често децата прекарват всички 12 години в школото с едни и същи съученици. В Саудитска Арабия мъниците се разделят на момчета и момичета, когато посещават занятията си, като със завършването на всяка степен на образованието си се преместват в друга сграда. Целостта на класа обаче почти винаги се запазва.

Обичаите в Нидерландия относно първия учебен ден касае не толкова празника като такъв, а транспорта до школото. Страната, която догодина ще бъде домакин на песенния конкурс „Евровизия“, „поздравява“

учениците с приятно пътуване в карго велосипеди

Те представляват кутия с колела, прикрепена към предната част на колело за възрастен. И така, докато родителят върти педалите, децата могат да разглеждат града и да се наслаждават на последните си минути във ваканционен режим.

Въпреки че се изпълнява в първия учебен ден, тази традиция всъщност се корени в идеята транспортът да е максимално екологичен.

Макар да не е културен обичай, свързан с ценностите на нацията или семейството, обичай в Бразилия е училищните помагала и материали да се купуват възможно най-рано преди старта на учебната година. Причината за това е, че в навечерието на празника магазините традиционно повишават цените на всичко, необходимо на ученика. Но съвсем не с малко. Според данни на блога The Dynamic Language в седмиците около първия учебен ден

цените на тетрадките, моливите и пергелите се качват пет пъти

над обичайните суми.

Порядките във Виетнам вероятно се доближават най-много до нашите такива, особено когато става дума за малчуганите от по-малките класове. Според тамошните обичаи на празненството за първия учебен ден децата са нагласени за представления, а пред школото се събират всички техни близки, като им ръкопляскат от публиката.

 

ВЕЧНИТЕ СТУДЕНТИ

з: Тоалетна хартия и азот на почит в университетските обичаи

Любопитни традиции съпътстват образователния процес дори след като децата напуснат училище. Началото на учебната година в университетите е винаги вълнуващо. Въпреки това най-интересните обичаи в тях традиционно не са пряко обвързани с него, а се случват през целия период на следване. Ето и кои са най-интересните от тях:

 

Университетът в Обърн, Алабама

Футболът явно е на голяма почит тук. Това поне разбираме от една от най-ярките традиции на студентите в Обърн. Според нея всеки път, когато футболният им отбор отбележи победа, колегите на състезателите украсяват две дъбови дървета с тоалетна хартия в кампуса. Това не е обаче просто хрумка за вандалска проява на някой студент. Този обичай официално е получил зелена светлина от управата на университета.

 

Университетът „Тафтс“

„Прекомерно облечена разходка“ - това е една от най-новите традиции в „Тафтс“. Тя е всъщност в отговор на забраната, която университетът налага през 2011 г. върху друг обичай – голата разходка. Според нея студентите се събират в мазетата на общежитията в началото на декември, събличат се и излизат през нощта на гастрол из улиците. Макар че се е наричала „гола“, много младежи са се разхождали и с различни аксесоари като шапки и пелерини.

Колежът „Рийд“

Азотът се оказва най-голямото богатство за студентите от „Рийд“ в Орегон. Всяка година те организират фестивали, посветени на химичния елемент, като традиционно те носят името „Седмият ден на азота“. Цифрата в названието не е свързана с броя на изданията на празненствата. Вместо това отдава почит на факта, че именно под седми номер се подвизава азотът в Менделеевата таблица.

В рамките на фестивала се организират концерти, поетични четения, като всички културни събития гравитират около основната тема на празника. Самият той се отбелязва всяка година от 1992-а насам. А макар че никой не е сигурен откъде тръгва тази традиция, според местен професор по химия идеята се зародила по време на разпалени експерименти на студенти, свързани именно с азота.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.