Около 60 ст. ще е средната изкупна цена на млякото

Около 60 ст. ще е средната изкупна цена на млякото

Около 60 ст. ще е средната изкупна цена на кравето мляко през 2019-та, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

По текущи оценки, изкупните му цени ще намаляват плавно в следващите месеци. При овчето мляко продължава ситуацията на ниски изкупни цени. Те се очаква да бъдат в рамките на 1,1-1,15 лв/л, което е крайно неудовлетворително за производителите. Нивото им ще доведе до намаляване на количествата изкупено овче мляко от мандрите до 26% от произведените обеми.

През февруари е изкупено с 2,8 % повече краве мляко от същия месец на предходната година. Произведени са с 25% повече сирене с добавена растителна мазнина. Наблюдава се намаление при маслата с 32%.

Цените на свободните количество мляко в ЕС (регион Северна Италия) продължават да следват сезонния си спад и за април ще са около 0,39 евро/кг. Изкупеното мляко за период януари-февруари 2018/2019 в ЕС е намаляло с 1%. Към края на м.февруари запасите от обезмаслено сухо мляко на публично складиране са почти изчерпани.

Според ЕК запасите от масло се увеличават сравнено с 2017 и 2018 г. и достигат 150 хил. т. Запасите от сирена намаляват поради недостатъчното предлагане на мляко и доброто търсене на външните пазари.

В края на миналата година намалението на млечното стадо в ЕС е било 1,6 %. Страните с най-голямо намаление на стадата измерено като дял са: Холандия (-6,8), България (-6,2%), Литва (-6,1%) и Италия (-4,9%). Най-голямо увеличение се наблюдава при Гърция (5,2%), Полша (+2,8%), Ирландия (+1,9%) и Люксембург (+1,7%).

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.