Около 60 ст. ще е средната изкупна цена на кравето мляко през 2019-та, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

По текущи оценки, изкупните му цени ще намаляват плавно в следващите месеци. При овчето мляко продължава ситуацията на ниски изкупни цени. Те се очаква да бъдат в рамките на 1,1-1,15 лв/л, което е крайно неудовлетворително за производителите. Нивото им ще доведе до намаляване на количествата изкупено овче мляко от мандрите до 26% от произведените обеми.

През февруари е изкупено с 2,8 % повече краве мляко от същия месец на предходната година. Произведени са с 25% повече сирене с добавена растителна мазнина. Наблюдава се намаление при маслата с 32%.

Цените на свободните количество мляко в ЕС (регион Северна Италия) продължават да следват сезонния си спад и за април ще са около 0,39 евро/кг. Изкупеното мляко за период януари-февруари 2018/2019 в ЕС е намаляло с 1%. Към края на м.февруари запасите от обезмаслено сухо мляко на публично складиране са почти изчерпани.

Според ЕК запасите от масло се увеличават сравнено с 2017 и 2018 г. и достигат 150 хил. т. Запасите от сирена намаляват поради недостатъчното предлагане на мляко и доброто търсене на външните пазари.

В края на миналата година намалението на млечното стадо в ЕС е било 1,6 %. Страните с най-голямо намаление на стадата измерено като дял са: Холандия (-6,8), България (-6,2%), Литва (-6,1%) и Италия (-4,9%). Най-голямо увеличение се наблюдава при Гърция (5,2%), Полша (+2,8%), Ирландия (+1,9%) и Люксембург (+1,7%).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Реколтата от малини надмина 10 хил. т

"Производството на малини бележи 30 на сто ръст спрямо миналата година. В България за 2019 г. реколтираните площи с малини са 22 хил. дка, а прибраната продукция е над 10 хил. тона". Това е казала заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева по време на 5-тото издание на ежегодния форум-семинар на производителите на малини и ягодоплодни култури в България, цитирана в прессъобщение от МЗХГ.

27 хил. земеделци с по-малко пари по обвързаното подпомагане

27 хил. земеделци в животновъдството и сектор плодове и зеленчуци у нас ще бъдат силно засегнати от предложението на Европейската комисия (ЕК) за намаляване на обвързаното подпомагане. За България това предложение е неприемливо, каза по време на агрофорум зам.-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева, цитирана от Investor.bg.

Само в 0,05% площта на горите ограничения за лов заради АЧС

Само в 0,05% площта на горите има строги ограничения за лов, бране на гъби и туризъм заради АЧС. Това каза в отговор на депутатски въпрос земеделският министър Десислава Танева в рамките на парламентарния контрол днес.