Около 60 ст. ще е средната изкупна цена на кравето мляко през 2019-та, прогнозират от Центъра за икономически изследвания в селското стопанство (CAPA).

По текущи оценки, изкупните му цени ще намаляват плавно в следващите месеци. При овчето мляко продължава ситуацията на ниски изкупни цени. Те се очаква да бъдат в рамките на 1,1-1,15 лв/л, което е крайно неудовлетворително за производителите. Нивото им ще доведе до намаляване на количествата изкупено овче мляко от мандрите до 26% от произведените обеми.

През февруари е изкупено с 2,8 % повече краве мляко от същия месец на предходната година. Произведени са с 25% повече сирене с добавена растителна мазнина. Наблюдава се намаление при маслата с 32%.

Цените на свободните количество мляко в ЕС (регион Северна Италия) продължават да следват сезонния си спад и за април ще са около 0,39 евро/кг. Изкупеното мляко за период януари-февруари 2018/2019 в ЕС е намаляло с 1%. Към края на м.февруари запасите от обезмаслено сухо мляко на публично складиране са почти изчерпани.

Според ЕК запасите от масло се увеличават сравнено с 2017 и 2018 г. и достигат 150 хил. т. Запасите от сирена намаляват поради недостатъчното предлагане на мляко и доброто търсене на външните пазари.

В края на миналата година намалението на млечното стадо в ЕС е било 1,6 %. Страните с най-голямо намаление на стадата измерено като дял са: Холандия (-6,8), България (-6,2%), Литва (-6,1%) и Италия (-4,9%). Най-голямо увеличение се наблюдава при Гърция (5,2%), Полша (+2,8%), Ирландия (+1,9%) и Люксембург (+1,7%).

Коментари

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.

Подобни новини

Две трети от биофермите още не са регистрирани

Две трети от биопроизводителите не са се вписали в електронния регистър седмица преди крайния срок. Към момента в него има регистрирани 2 516 биологични производители от общо 6 327, като в това число попадат търговци, преработватели и други, обяви зам.-министърът на земеделието Чавдар Маринов.

България и още 7 държави поискаха изравняване на плащанията в ЕС

България, Полша, Чехия, Унгария, Естония, Латвия, Литва, и Румъния настояват за изравняване на субсидиите между страните-членки на Европейския съюз, съобщиха от земеделското министерство. Това гласи декларация, подписана от министрите на земеделието на осемте източноевропейски страни по време на Конференция на високо равнище относно бъдещето на Общата селскостопанска политика (ОСП), проведена във Варшава.

Иновативни БГ продукти впечатляват на агроизложение в Париж

Сред мострите са и сухо кисело мляко и деликатес от кашу

Земеделският министър на Франция и на Кот” ди Воар посетиха нашия щанд

С иновативни биопродукти на наши производители България впечатлява на Международния салон на сиренето и млечните продукти в Париж, който се откри днес. Той е част от Международното селскостопанско изложение „СИА 2020“.