Около 2000 деца на година са разделени от семействата си

Около 2000 деца на година са разделени от семействата си

Около 2000 деца на година са разделени от семействата си, все още сред ромските деца има детската смъртност за 2018г. е 5,8%  по данни на НСИ, и е два пъти по-висока спрямо детската смъртност в Европейския съюз, заяви Десислава Енчева от Уницеф.

През 2011 фондацията създава услуга за подкрепа и обучение на родители, целта е да се сведат до минимум детските бракове и ранните бременности в ромското общество. Над 11 000 човека са получили помощ, 390 деца са се образовали в училище, а 275 млади момичета са подкрепени да не сключват ранни бракове, сочат данните на Уницеф.

„Работихме за предотвратяване на насилието над деца в семейството, работим  с цели семейства на терен в махалата, в общността , защото проблема често е в някой или няколко от членовете на семейството“., разказва още Десислава Енчева.

Агенция социално подпомагане и неправителствения сектор работят заедно в центрове за обществена подкрепа в почти всички райони на страната. Предстои и  създаване на още центрове с държавноделегирана помощ, стана ясно още на Международната конференция за деинституционализация на децата в България.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.