ОИСР ще ни помага за децентрализацията и дигитализацията

ОИСР ще ни помага за децентрализацията и дигитализацията

„В рамките на процеса по присъединяване към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие /ОИСР/ ще продължим да работим активно за обмяната на добри практики и опит, свързани с приложни модели за дигитализация и многостепенно управление при развитие на бъдещите политики на регионално ниво. Те ще ни помогнат да развием по-добра и по-ефективна регионална политика, тъй като са допълнителен стимул за създаване на икономически растеж и приобщаване“. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при участието си в онлайн заседание на Комитета по политиката за регионално развитие на /ОИСР/.

Зам.-министърът подчерта сътрудничеството на страната ни с организацията в цялостната работа по изпълнение на регионалната политика и реализиране на прехода към ориентиран към територията модел на въздействие, включително

отчитане на градско-селските връзки при сформиране на политиките на местно ниво.

„Подходът на многостепенното управление е важен за нас, тъй като ни подпомага да развием бъдещите си политики по по-подходящ и ефективен начин, като реагираме адекватно на всички специфики и предизвикателства на нашите региони и градове, особено в контекста на настоящата криза от Ковид-19“, посочи Деница Николова.

Регионалният заместник-министър подчерта, че ще продължим да търсим възможности за разширяване на сътрудничеството си с ОИСР в рамките на вече съществуващите работни формати и на новосъздадените такива и приветстваме стартирането на нова работна група, която ще анализира многостепенното управление на държавите и съпътстващите ги стъпки за реформи. „Темата за България е изключително важна, защото работната група ще предостави добра платформа да разширим знанията и опита си и да обменяме добри практики и научени уроци при прилагане на модела за многостепенното управление“, коментира още зам.-министър Николова.

Тя каза още, че в следващите седем години България ще приложи концепцията за интегрирани териториални инвестиции, а целта е да постигнем по-добър инвестиционен фокус, по-ефективни и ефикасни интервенции, засилен междусекторен диалог между различните заинтересовани страни в двете основни измерения на програмата - градско и териториално.

Сред темите, които участниците от различните държави обсъдиха на срещата, бе как да бъде

мобилизирана регионалната политика за възстановяване на страните след кризата

с коронавируса и постигането на устойчивост чрез политиките за регионално развитие. Единно бе мнението, че базираният на мястото/територията подход е ключов за устойчивото и приобщаващо възстановяване, т.е. не трябва да се прилага един общ модел за всички страни, а следва да се оценят нуждите на всяка територия в процеса на възстановяване. В тази връзка участниците подчертаха, че териториалното измерение следва да бъде ключов елемент при определяне на мерките за възстановяване от кризата.

Назад

КОМЕНТАРИ

Във връзка с решение на Европейския съд в Люксембург, ви уведомяваме, че авторът на коментара под тази статия носи съдебна отговорност за послания, които са нецензурни, насаждат омраза, призовават към насилие или са клеветнически. При съгласието Ви, ние ще създадем бисквитка на компютърът ви, която ще бъде запазена следващите 7 дни.